Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Anna i Ogród 2 11:42, 08 paź 2024

Do góry
Dziś i u mnie słońce więc rano zrobiłam kilka zdjęć telefonem. Szału nie ma bo nic nie kwitnie prócz traw. Gdzieniegdzie tegoroczne asterki go Kwarteta ale na razie prawie nie widoczne są. Może za rok
Na pierwszy ogień idą Prosa Northwind bo stoją na tarasie i uwielbiam na nie patrzeć
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:12, 08 paź 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Łąka kwietna skoszona I wygrabiona, pewnie jeszcze raz trzeba przejechać

A tu ma być za rok też łąka kwietna?
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:05, 08 paź 2024

Do góry
No to zapowiadany drugi biforafterek.

Marzec 2016 (nie było wtedy żadnych myśli o robieniu tutaj czegokolwiek, choć widzę, ze sosny już podkrzesane mocno )

I dzisiaj (zdjęcia z tego samego miejsca nie ma sensu pokazywać, bo pecherznicowy żywopłot zasłania, zatem stoję mniej więcej na tej samej wysokości, ale w środku )

Goła część rabaty czeka na 20 października czyli na dostawę róż
Ogród prawie wymarzony … 11:03, 08 paź 2024

Do góry
Dzień wolny od łopaty - dniem straconym - jeszcze poszerzam na szer trzech łopat aby kosze z tulipanami weszły

Glina i zielsko 09:37, 08 paź 2024

Do góry
Przedpracowe widoki .
Fotki z auta
Boso przez ogródek 09:30, 08 paź 2024

Do góry
Oj, wre Tym bardziej, że mam męską pomoc i ciężkich prac staram się nie tykać.

Tutaj zostało zerwane jakieś 15 cm ziemi (to ten margiel leżący wzdłuż) i nasypujemy ładnej ziemi, która nam została z wykopania miejsca na kostkę pod domek. Gdzie niegdzie kładłam kartony i na to zdarta darń z miejsca na rabatę. Na tej będą trawy jako żywopłot i kwiaty jednoroczne.

Miskanta Memory podzielę na wiosnę, bo mocy przerobowych brak. Zaczęły mu rosnąć nowe listki, więc pozwolę mu przezimować tak jak teraz rośnie.
Ogród w dolinie 09:18, 08 paź 2024

Do góry
Roocika napisał(a)
Tawulec pogięty przyjął jesienne barwy

Asiu, piękna ta skarpa w tych jesiennych kolorach. Też lubię jesień za kolory.
Rodowe różyce i inne byliny... to co kocham:) 08:57, 08 paź 2024

Do góry
Jesień zaglądam do mojego wątku, za rzadko piszę...Dziś mam w planie przesadzić z donicy klona na pniu, dwa razy listki spadły i zaczynam się o niego obawiać...

Tak kwitła Lady of Schalott krzak około 8 lat ma , naprawdę żywotna róża angielska, pachnąca mmmm

Ten klonik w donicy rośnie i coś mu chyba nie pasuje, dlatego czas go przesadzić do gruntu...

Bodziszek Rozanne bardzo fajny jest i ciągle kwitnie

Róża z czosnkiem w duecie

Stephanie Baronnie z jeżówką

Grzebiuszka ziemna 08:07, 08 paź 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Trzeci dzień ryje jak dzika oślica w pokrzywach, oczyszczam skarpę ok 1m wysokości koło domu, z 6m długości. Wiem, wiem, inni mają o wiele większe skarpy. Szkoda, ze nie zrobiłam zdjęcia góry, jak to wyglądało...
Zarósł tam niemiłosiernie barwinek, ciemny intensywny fiolet, kwiat z pół x większy od tego pospolitego. Pospolity jaśniejszy i zupełnie nie inwazyjny, a ten poprzerastał między brukiem, przy budynku i pod ocieplenie. Wyrywałam cęgami silne wrośnięte korzenie, które na skarpie utworzyły jednolitą strukturę, takie kłączowisko 10-15cm nie do wyrwania prawie, zostało mi jeszcze ze 2 metry:

Z drugiej strony od przedogródka już oczyszczone, czekam aż się zepnie razem

Aga żebyś wiedziała miałam tydzień policyjny, włam do posesji niezamieszkałej, którą się opiekujemy od czasu do czasu, szczegóły pominę. Złodzieje złapani, ale co szkód narobili to się w głowie nie mieści, np wyrwane kable i uszkodzona cała skrzynka z prądem, trzymałam tam swój rower, pocięty sprzedany na złomowisku...itp

Ależ się narobiłaś! Jak ja nie lubię takiej pracy ale efekt wynagradza.

Papryki wyglądają smakowicie.
Ogród w dolinie 08:02, 08 paź 2024

Do góry
Tawulec pogięty przyjął jesienne barwy

I na koniec początki nowych miejsc, z magnolią i z bukami

Ogród w dolinie 07:59, 08 paź 2024

Do góry

Ogród w dolinie 07:57, 08 paź 2024

Do góry
Róże jeszcze kwitną

Rodzynek na kalinie i kalina japońska Shasta liznieta kolorem

Trzcinnika krótkowłose i te ich koty
Ogród w dolinie 07:55, 08 paź 2024

Do góry
Jesień uwielbiam, za tą nostalgię.

Małe derenie Kelsey a w tle zadzrzewnie bezogonkowe-, które na razie nie czują jesieni i mają wciąż kwiaty.

Świdośliwa za to już w barwach jesieni

Ogrod nad bajorkiem 23:39, 07 paź 2024

Do góry
TAR napisał(a)

Nasadzenia wyglądają jakby były od zawsze
Muszę w przyszłym sezonie odblokować lenia wyjazdowego i się do Ciebie wprosić Agatorek mi uświadomiła, że to nie jest aż tak daleko

Na cytowanym zdjęciu to ten Winston Ch.?

Pytam bo mam nadzieję, że wiosną dostanę kopa i jednak się za brzuszki wezmę (runianka dla Ciebie się "powiększa" ). Miejsce na marcinki też by się znalazło, ale myślę o takich, które się nie rozłażą rozłogami, są takie???
Hortensjowo 23:04, 07 paź 2024

Do góry

Pozdrawiam wszystkich zaglądających uściski dla wszystkich
Hortensjowo 23:02, 07 paź 2024

Do góry

Hortensjowo 22:59, 07 paź 2024

Do góry
Trochę powrzucam zdjęć sprzed dwóch tygodni

Włączyłam Meluzynę i jakoś nie mogę iść spać…

Ogródek Gosi 22:38, 07 paź 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:38, 07 paź 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:37, 07 paź 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

2X C - cudne cyklamenki, aż żałuję, że moje wyginęły

Bożenko, na pewno wyginęły? Kiedy je sadziłaś?
One po kwitnieniu gubią tez liście. Sprawdź. Może się właśnie pokazały, tak jak moje.
Tez myślałam, że wyginęły, a tu miła niespodzianka. Pokazały sie wszystkie, które kiedykolwiek sadziłam

LIDKA napisał(a)
Gosia fajnie że power odzyskałaś.

Z wyglądem ogrodu nie masz co narzekać. Gęsty i ładny widze całe lato. W sezonie miałaś dużo wycieczek i Zakupki. Spotkania ogrodowe sa zawsze miłe.

Ja mam tez jeszcze plany i doniczki do wsadzenia ale ciągle mi coś przeszkadza.

Gosia zdrówka i miłej roboty z dobrymi efektami.

Buziaki.

Lidka, pisałam u Ciebie, że warto korzystać z pomocy.
Ja w tym roku musiałam skorzystać i jestem mega zadowolona.
Ale najlepszym lekarstwem jest dla mnie ogród.
Tutaj zapominam o wszystkim.
Dzięki temu, że nareszcie mogłam normalnie popracowac w ogrodzie odzyskałam całą werwę jaka miałam zazwyczaj.
Wy tu znacie mnie przede wszystkim z marudzenia, a ja byłam zawsze mega pozytywna osobą. Nic nie mogło mnie wyprowadzić z równowagi.
3 lata temu wszystko się zmieniło. Mam nadzieje, że powoli wracam do równowagi, chociaz to dopiero początki.
Ogród przez te 3 lata rządził się sam. Zarósł. Troszeczkę chce go uładzić. Na pewno nie będzie poukładany,. ale chciałabym, żeby nie był taki chaotyczny. Chyba ja się zmieniłam, więc ogród musi sie do mnie dopasować.
Ta rabata właśnie teraz mnie denerwuje, bo jest zbyt bałaganiarska. Ale chyba już jej nie zmienię.

Basieksp napisał(a)
U nas jak kładli, jakieś już czas temu ślatłowód, to przedstawiciel zapewniał, że będzie to, jak to nazwał " inteligentny przekop", zapewniał, że bez rozkopywania ogrodu. Na szczęście ja przyjechałam z pracy na te wykopy, patrzę a tu zwykły szpadel i dalej... Wzięłam stoją i szybko wykopałam to co było na drodze "inteligentnych przekopów" Ale na szczęście gość, który to kopał, był bardzo wporzadku i ładnie wyszło No ale ja nadzorowałam przekop ze swoim szpadlem

Basiu, no właśnie mnie zabrakło. Tez miał być taki przekop. M. wykopał rowek w trawniku, ładnie wszystko odkładając na bok, ale panowie, chyba zakopali część trawy w dole, bo nagle trawy zabrakło, a ziemi został nadmiar.
Tak jak napisałam, nie ma tego złego
Za to sami wykopywali rośliny, jak sie okazało, że nie będzie przekopu. No i tutaj nie jest wesoło. Część rabaty pod płotem została zniszczona. I zamiast wykopać bukszpan, który i tak miałam usunąć, wykopali róże i byliny. Ale myslę, że część się przyjmie.

U mnie szaleństwa ogrodowego ciąg dalszy. Wczoraj wykopałam 5 bukszpanów, w tym całkiem spore, przerośnięte korzeniami. Naszarpałam sie sporo, aż musiałam syna poprosić o pomoc, ale za to mam już przygotowane miejsca na cisy.
Przesadzanie trwa w najlepsze. Za to powoli idzie sadzenie doniczkolandii.
Najgorzej znaleźć miejsca na słonecznych rabatach. Te sa zapełnione do granic. Ale wcisnę wszystko
Dostałam od koleżanki ukorzenione sadzonki hortensji Uciekająca Panna Młoda, biała i różową. Chyba przesadzę do większych doniczek i przetrzymam w drewutni. To sa maleństwa, więc boję się sadzić do gruntu.
Jutro ma być piękna pogoda, więc zamierzam wrócić wcześniej z pracy i dalej działać w ogrodzie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies