Wiolu, bardzo dziękuję za odpowiedż. To wysoko cięłaś. Ciekawa jestem czy pędy kładą się czy stoją? Jeśli są mniejsze, jak kiedyś pisałaś to pewnie nie kładą się pod ciężarem kwiatów.
Ten busz u Ciebie też uwielbiam. Trawy rosną wspaniale.
Pozdrawiam.
Tu taras który planowałam 6 lat temu. Te trawy-proso Northwind jest w tym miejscu od poczatku tworzenia ogrodu...Rozplenice także- to te na pierwszym foto w białym kamieniu...
Biorę się w garść Może tak? Jak dojdzie żwirek to ładnie wydobedzie kolory zieleni. Seslerię mam w skrzynkach do wysadzenia. Dałam celowo na mijankę. Zostawiłam miejsce na drzewo. Wtedy albo w skarpecie pień albo nie, zależy co kupię.
Przekładam rosliny z miejsca na miejsce, nie mam weny jak to ułożyć. Wiadomo wszystko małe i trzeba użyć wyobraźni. Mam poczucie bałaganu, dużo się dzieje na rabacie zwłaszcza o tej porze roku. Chciałabym uspokoić to miejsce ale jakoś mi to nie idzie. Widzę tu z zimozielonych tylko cisy i kulki, aby nie było pusto wiosną. Do dodania jeszcze tylko niskie hakonki i seslerię lub tylko jeden gatunek traw. Sama nie wiem. Nie ma jeszcze drzewka, jezowki to już w ogóle nie umiem ustawić ale marudzę
Ustawiając tak jak rysowalam coś mi nie leży. Wrzucam zdjęcie od strony, gdzie na nią się najwięcej patrzy
Czyli ewidentnie mu miejscówka pasuje skoro to tylko 3 sadzonki. Ja tez tyle wsadziłam na rabacie pod brzozami (odmiana rdestu himalajskiego Fat Domino) ale nie rośnie tak spektakularnie jak Twój. To raczej sucha kompostowa rabata. Muszę w takim razie dolewać mu sporo wody
Golden Arrow bardzo mi się podoba, tez sobie kiedyś go kupię jak trafię
mogę o coś zapytać? Tylko się nie obraź proszę. Bo ja czegoś nie rozumiem. Piszesz, że chcesz optycznie skrócić ogród ale już na samym początku osi widokowej robisz dwie szyny z chodników optycznie wydłużające go na starcie. W jakim celu? Chodzi o te 2 chodniki. Ten pierwszy rozumiem komunikacja z frontu ale ten z płyt jest tu kompletnie zbędny i wydłuża przestrzeń.
Jak potrzebowałaś komunikację z boku tarasu i schowka to wystarczyło dać ścieżkę w bok do chodnika a przed tarasem zrobić rabatę szerszą niż dłuższą.
Dodatkowo podkreślasz długość działki liniowymi nasadzeniami wzdłuż płotów a nie w poprzek. W ten sposób zawsze działka będzie wyglądać na długą. Szlaczek w trawniku gdzieś dalej nie pomoże jej skrócić.
Przepraszam ale kłóci się to co robisz z tym co chcesz osiągnąć.