Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Dębowe zakątki 19:20, 16 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Wszystkie ładne
A na przedostatnim zdjęciu pod hortensja to rozchodnik o takim nietypowym kolorze?
A ten kaktus jaki ciekawy

Dla mnie też wszystkie hortensje są bardzo ładne
Ba, piękne.Z daleka już widoczne w ogrodzie. Cieszą oczy i serce
Tak na dole pod Pinky Winky jest taki różowy rozchodnik
Ale nazwy nie znam.
Kaktus już ma 26 lat.

Dębowe zakątki 19:05, 16 wrz 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Lubię kolory jesienna, ale brakuje mi ciepła lata. Szkoda mi, ze nie można już posiedzieć wieczorem w ogrodzie i niestety robi się szybciej ciemniej.
Ślicznie rozrosły się u Ciebie szałwie jednoroczne. Pewnie dlatego, że posadziłaś je na słonecznym stanowisku. U mnie wcisnęłam je między hortensje, a one je zagłuszyły niestety.
A! I pięknie kwitną Ci trawy. U mnie dopiero zaczynają.

O tak samo i ja mam.Ciepełko, lato bardzo lubię.I ciepła , kolorową jesień też.
Ale coś straszą,że idzie ju ż zimna jesień
dziś jeszcze miałam ciepło
Te niebieskie szałwie są rewelacyjne.Kwitną od maja do przymrozków.Wyglądają cudnie.
Och szkoda,że twoje hortensje ci zagłuszyły. One sa takie wdzięczne.I takie niebieskie
Traw już troszkę mam.Zaczynają ładnie się kłosić. wybawiać.A inne tylko z listkami

Dziś skończyłam dawno zaczęty taki oto obraz .

i jeszcze taki
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:03, 16 wrz 2021

Do góry
Ruff napisał(a)
Dzień dobry, tydzień temu ściąłem trawę, napowietrzyłem, dostałem i wysypałem nawóz jesienny.

Pytanie czy na tym etapie można jeszcze coś zrobić, ponieważ są miejsca bardzo mało zarośnięte. Na części gdzie mam bardzo dużą warstwę piasku trawa słabo rośnie a tam gdzie jest glina lepiej ale dalej nie mogę osiągnąć stuprocentowego zagęszczenia.

Tak jest teraz

Możesz w zasadzie po całości posypać trawnik ziemią do trawników- leciutko, żeby nie zasypać "zielonego" i przegrabić delikatnie, posypać nasionami tam gdzie łyso i podlewaj. Uzupełni się trochę i będzie jednolicie.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:46, 16 wrz 2021

Do góry
Może nie ogrodowiskowa piękność, ale chciałam Wam pokazać jak żywotny jest cis. Wiosną wykopałam jednego cisa bo był zbyt ciasno w żywopłocie. W żywopłocie rośnie z 5 lat. z jednego zrobiłam kulkę, a miałam boczną odnogę, rozerwałam na siłę i został z marną ilością korzeni, bardzo marną ilośćia! Stwierdziłam, że wsadzę co ma być to będzie, najwyżej po paru miesiącach wyrwę patyk. A tu proszę jaka niespodzianka mnie czekała po powrocie. Z gołego patyka coś rośnie - same nowe przyrosty.Oby ruszył a nie tylko z soków w pniu tyle cudów wyszło.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:14, 16 wrz 2021

Do góry
Tomek_Krakow napisał(a)

Hej. Chciałem zapytać czy tak powinien wyglądać trawnik 10 dni po zawianiu?

Bardzo ładnie wschodzi. Mieszanka do wysiewu składa się z różnych nasion które różnie wschodzą (terminach). Nasiona wysiane nie wszędzie mają taką samą glebę. Więc ok miesiąca to czas wschodu nasion.
Jak trawka się trochę zagęści i będzie mialy ok 10 cm to możesz skosić trawnik oby był ostry nóż w kosiarce.

Powidzenia
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:58, 16 wrz 2021

Do góry

Hej. Chciałem zapytać czy tak powinien wyglądać trawnik 10 dni po zawianiu?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:43, 16 wrz 2021

Do góry
stefek143 napisał(a)
Czy ktoś może rozpoznaje co to za szkodnik?

Liśc gruszy:

Uschnięta gałązka tamaryszka:

Wyglądają podobnie dlatego sądze że to ten sam szkodnik aczkolwiek mogę się mylić.

Nie wiem co to. MOże ktoś inny wie.
Sezon 2017 u Hanusi 16:15, 16 wrz 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Haniu, wiadomo - rośliny trafiły w dobre ręce . Niech rosną.

.
Jolu, muszę się przyzwyczaić do nowych roślin w ogrodzie. Bo to co już mam, jakoś obcykane, co do potrzeb i czasu kwitnień, Z nowymi jest gorzej, po kilka razy wracam do tematu uwarunkowań. Pamięć płata figle.

Cieszę się, że wszystkie dostawy z tego lata już się zakorzeniły i będą cieszyć wiosną i latem.

Sezon 2017 u Hanusi 16:10, 16 wrz 2021

Do góry
gobasia napisał(a)
Zrobiłam obchód po Twoich włościach ...smacznie i kolorowo .
Haniu ,czy jest jakiś owoc ,którego ty nie masz w ogrodzie? Normalnie, jak na straganie w dzień handlowy Zazdroszczę

Haniu nie strasz zimą

Tak, Basiu, nie mam wiśni, agrestu, aronii, gruszek, śliwek. Korzystan ze zrzutów od przyjaciół i rodziny. Sama się dzielę tym co mam. I to jakoś funkcjonuje.

Będę miała nadmiar pigwy i pigwowca. Chętnie się podzielę.
Ogród z plażą 15:48, 16 wrz 2021

Do góry
Dzięki dziewczyny. Powiedzcie mi jeszcze czy przekwitnięte szałwie powinnam już przyciąć czy czekać do wiosny? Bo nie pamiętam co z nimi robiłam w zeszłym roku. Brzydko już wyglądają.

Ogród bacowej 14:57, 16 wrz 2021

Do góry
bacowa napisał(a)

W listopadzie w ramach eksperymentu podzieliłam 1 molinie. Myślałam że ją straciłam tak kiepsko wyglądała , o dziwo na wiosnę odbiła i ma się dobrze

Mój kawałek lasu też obsadziłam bodziszkiem.

Taki sam mam plan względem naszego lasku. Na jednej rabacie są astible, na drugiej mają być hosty na trzeciej bodziszki właśnie, a Twoim nasadzeniem utwierdzasz mnie w przekonaniu, że to dobry pomysł jest
Ogród bacowej 14:48, 16 wrz 2021

Do góry
Trawiastego założenia ciąg dalszy sesleria zagościła.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:39, 16 wrz 2021

Do góry
witam, posadziliśmy taką rabatę.
hortensja bukietowa Limelight 4 szt, hortensja bukietowa Vanilla Fraise, Lawenda wąskolistna Hidcote, trzcinnik ostrokwiatowy Overdam
1) zastanawiam się nad odległościami między roślinami - czy nie za ciasno? postaram się później wrzucić rysunek z odległościami.
2) co byście do tej kompozycji jeszcze dodali? myślę by między trzcinnikami wrzuć perovskia łobodolistną bądź werbenę patagońską.
3) brakuje mi też jakiegoś "wypełniacza" z przodu, między lawendą. myślałem o wierzbie hakuro w postaci krzewiastej, nie szczepionej, ale to będzie myślę zbyt durzy krzew
4) na zdjęciu nie widać całej rabaty - z prawej ma rosnąć wąskokolumnowe drzewo, marzy nam się jarząb Flanrock.

Ogród bacowej 14:36, 16 wrz 2021

Do góry
Dawno nie pokazywana moja angielska rabata , koniec lipca

W czerwcu

Rozpoznanie szkodnika przeniesiony 14:26, 16 wrz 2021

Do góry
Czy ktoś może rozpoznaje co to za szkodnik?

Liśc gruszy:

Uschnięta gałązka tamaryszka:

Wyglądają podobnie dlatego sądze że to ten sam szkodnik aczkolwiek mogę się mylić.
Ogród bacowej 14:07, 16 wrz 2021

Do góry
April napisał(a)

Ja trawy teraz też sadziłam i nawet dzieliłam. Też ostrzegałam że eksperymentuję

W listopadzie w ramach eksperymentu podzieliłam 1 molinie. Myślałam że ją straciłam tak kiepsko wyglądała , o dziwo na wiosnę odbiła i ma się dobrze

Mój kawałek lasu też obsadziłam bodziszkiem.

Wszystkiego po trochu 13:31, 16 wrz 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
w lasku

Cudnie.
Plamy na trawniku 13:28, 16 wrz 2021

Do góry
Witam

Bardzo proszę o szybką diagnozę. W przeciągu 5 dni po skoszeniu na moim trawniku który wyglądał tak:
pojawiło się coś takiego:
8
Sezon 2017 u Hanusi 11:54, 16 wrz 2021

Do góry
Jolu, Tak, to wiciokrzew u córki w ogrodzie, teraz ma już owoce. i ma dużo lat. Nie wie ile.

Melduję, że wszystkie dobrocie od Ciebie w pełni sił przed zimą. A zimą nas straszą nie tylko jasnowidze. Pogody życzę słonecznej dla nas.

Ogród wakacyjny 10:55, 16 wrz 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

ALe boski widok!
Szukam takiej działki i znaleźć nie mogę...
Fajnie masz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies