Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 15:44, 04 sty 2019

Do góry

Witam odwiedzających

Informacje o dniach otwartych znajdziecie tutaj

Postanowiłam stworzyć pamiętnik - pory roku w ogrodzie Ogrodowisko-Moja Anglia.
W każdym miesiącu/roku wiele się zmienia, za kilka lat nie poznam ogrodu, więc przynajmniej tutaj będę mogła zajrzeć i powspominać, co było a co jest.

Zamieszczę tutaj najładniejsze serie zdjęciowe lub wydarzenia danej pory roku, a może nawet i miesiąca.
Jeśli chcesz zobaczyć najnowsze, aktualne zdjęcia - przejdź do ostatnich stron.

Rok 2017

Królowa 2017 - krwawnica

Historia powstania ogrodu we fragmentach, jest w wątku głównym. Tutaj pragnę przedstawiać najlepsze kompozycje, rośliny i detale ogrodowe, których stale przybywa.

Nasz nowy ogród, cały czas w budowie, jest coraz piękniejszy i coraz więcej ma do zaoferowania.

Ogrodowisko w pigułce.

Pierwsze bylinowe rabaty powstały w maju-czerwcu 2017 roku, po wieloletnim uzdrawianiu gleby, która była 8 letnim ugorem, chwastowiskiem i laskiem siewek brzozowo-sosnowych.

Wtedy ogród był jeszcze "w ukryciu", potem, gdy cokolwiek stworzyliśmy - czekałam na kwitnienie. Cieszyłam się słońcem i kolorami. Wszystko przyszło niesamowicie szybko i było spektakularne.

Wkleję także wiersz Hani:

hanka_andrus napisał(a)
Dwa Światy-Moja Anglia

Perz i chwaściory,
błoto.
Nie dojedziesz, musisz piechotą!
Samosiewy,
nawłoć i paproć.
Ani to kosić, ni z sobą zabrać!
Marzenie,
wspólne, rodzinne, więc
do tej roboty weźmiemy sprzęt.
Lecz na początek
siadamy przy stole,
o czym kto myśli,
co w oczy kole?
Że prowizorka, że zimno?
Cóż!
W sercu gorąco, choć wkoło mróz!
Wizja jest jedna,
tu, na tym polu,
nie będzie chwastów ani kąkolu!
Będą rabaty niby z żurnala,
wszyscy pracujemy i nikt nie nawala!
Ciężko, błotnisto, ale do przodu!
I za lat 5 pokażemy światu:
że chcieć, to móc!

Danusiu, Witku, Michale, gratuluję! i 5 lat nie minęło, a już jest nowy ogród! Nowy Świat!Życzę Wam zdrowia na wiele lat!

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:31, 04 sty 2019

Do góry
Jak niesamowicie ogród dojrzał, wróciłam do poczatków. Chylę czoła przed tym układaniem kamieni przez Ciebie, normalnie cud wyszedł no i ..kobieta bo mąż ""nie ma cierpliwości" - kiedyś byłam taka sama Teraz się wyręczam, sił brak.

Ogród niesamowicie dojrzał, kolorystyka cudna, łanowe nasadzenia, zdjęcia cudne.
Obejrzałam wizytówkę i widzę, że jeszcze nie skończona
To mnie zmotywowało do założenia nowej wizytówki na "Moją Anglię". Dziękuję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:14, 04 sty 2019

Do góry
Co się człowiek cieszy - to w łeb dostaje i po cieszeniu.

Ale optymistyczne jest to, że Witek rusza z ogrodem wodnym. Może zrobię go wiosną?
Relacja będzie z sadzenia. Jeśli oczywiście ulewy nie rozwalą.

Sebku, ten wiatr i jego skutki to moja głupota, bo kto zostawia biały dach na altanie na zimę ? No jakoś mi umknęło. Ale w tym roku to nawet nie wiało jakoś strasznie, lato było spokojne, tylko wiosną trochę powiało.

Od strony wiatru nie mam jeszcze żywopłotów poza tym cisem na początku. W innych kawałkach są posadzone, ale są jeszcze małe.

Zamierzam drzewa rozplanować jak będę miała zatwierdzone rozmieszczenie budynków - bo sadzić drzewa na ślepo, to byłaby głupota.

Mam plantację świerków - te mogę posadzić pod płotem tam dalej.
W okolicy kompostownika posadzę spore graby, bo mam.
Ogród z rzeźbą 22:18, 03 sty 2019

Do góry
Gdzie zajrzę, świetne podsumowania widzę. Jakie masz trawki cienkie źdźbła?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:17, 03 sty 2019

Do góry
Miałaś pracowity rok, jak ja w poczatkach Ogrodowiska. Bywało, że w każdy weekend mieliśmy gdzieś zlot Wtedy się mówiło zlot Ogrodowiska. Teraz to bardziej kameralne i lokalne imprezy
Sezon 2017 u Hanusi 22:15, 03 sty 2019

Do góry
Haniu już niedługo te obrazki będą aktualne. U nas zima. Śnieg słabiutki, ale zimnooo.
Ogród Tosi 19:44, 03 sty 2019

Do góry
Szalenie lubię te moje projekty kolorowe z przebarwiającymi się roślinami. Widać, że ogród żyje i się zmienia. Świetna robota
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:53, 03 sty 2019

Do góry
W tym roku już mieliśmy jedną nawałnicę, co staw nam rozwaliła, no i zbudowaliśmy drugi. A teraz, po pozbieraniu tego, co z altany zostało. Witek stwierdził - odbuduje się
Tylko kto nam uszyje porwany dach? Znacie kto szyje z nieprzemakalnego płótna takie dachy ze wzoru? (stary trzeba dać na wzór). Na priv poproszę jeśli macie kogoś.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:53, 03 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A u nas po wichurze poleciała jedna altana w drobiazgi, dach porwany Zegar zbity Straty.

To wielka szkoda, że natura w taki sposób czasem traktuje nasze wysiłki włożone w tworzenie pięknego otoczenia...Współczuję ogromnie...
Ogród z rzeźbą 09:15, 03 sty 2019

Do góry
Ciekawam tego odkurzacza z rozdrabniaczem, ma jakiś worek?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:00, 03 sty 2019

Do góry
Dziękuję za życzenia Jak zawsze na posterunku jesteście ze wsparciem

GoGo O! Nareszcie idealna nazwa, taką umieścimy na ławeczce. Możesz się uważać za matkę chrzestną

A u nas po wichurze poleciała jedna altana w drobiazgi, dach porwany Zegar zbity Straty.
Pszczelarnia 18:13, 02 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jakie to smutne, "domy których nikt nie chce, drzewa rodzące, okna wyglądające na gospodarza... którego kroków nie usłyszą..

Opuszczone domostwa...smutne to.
Dlaczego tak się dzieje ? Gdzie to jest?

Smutne to rzeczywiście, ale wydaje mi się, że biegu historii w takich miejscach nie da się odwrócić.
Gospodarstwa rolne na trudnym górzystym terenie nie sprostają prawom ekonomii (a te są okrutne). Byli właściciele wybudowali spore domy, do miasta za pracą trudno było dojechać, więc na miejscu było sporo taniej siły roboczej. Dzisiaj ludzie szybciej podejmują decyzje o migracji do miast (za pracą, za lżejszym życiem), starzy wymierają.
Nawet przy dopłatach unijnych nie da się osiągnąć zysku umożliwiającego przeprowadzenie niezbędnych remontów, zakup nawozów, paliwa, maszyn.
Te mniejsze gospodarstwa czasem trafiają w ręce ludzi takich jak Pszczółka. Ludzi, którzy potrafią dostrzec tkwiący w nich potencjał, ludzi, którzy nie boja się katorżniczej pracy, cierpliwych w oczekiwaniu na efekt.
Te duże zabudowania są bez szans. Trudny dojazd, kosztowny remont (a na miejscu brak fachowców, sklepów budowlanych), daleko do szkół, przedszkoli, ośrodka zdrowia. Trzeba mieć dobry terenowy samochód.

W mojej okolicy rozbierane są stare zabudowania folwarczne, bo podatek za m2 gruntu na którym stoją to wielokrotność podatku pod budynek mieszkalny. Stare domy trudno ogrzać. Nie spełniają wymaganych dzisiaj standardów.
Można by długo jeszcze pisać, dlaczego tak jest...
Przerabianie ogródka pod swój gust 11:46, 02 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ta trawka to nie trawka a turzyca Everillo.

O jaka trawke ci chodzi bo sie pogubilam

Wszystkim szczesliwego Nowego Roku!

Nasz Eddie rosnie jak na drozdzach. Ma juz 21 Kg.Masakra.
Juz sie ciesze na przyszly rok, kiedy w koncu zywoploty oslonia nas od ulicy. I mamy nowy plan- narazie porobimy podwyzszone rabaty na warzywniaku z desek a za 3 lata usuniemy zywoplot z niebieskich cyprysikow i na jego miejsce postawimy drewniany plot z Milorzebu. Zyskamy na calej dlugosci po 1 metrze i bedziemy mogli przesunac warzywniak o 70 cm przez co wszystko sie poszerzy.I wtedy dopiero wymurujemy podwyzszone rabaty na warzywa
A to nasz misiek. Pies nie szczekajacy i straszny przytulas.

Ciemierniki zaczynaja kwitnac
Basia - Mój Świat 10:19, 02 sty 2019

Do góry
Ależ ogród "wydoroślał". Może napiszesz komentarz? Dlaczego go zmieniałaś i co w nim lubisz? Bardzo proszę
Jako projektantka i twórczyni tego miejsca bardzo jestem ciekawa

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/546-co-lubimy-miec-w-ogrodzie

Pszczelarnia 09:01, 02 sty 2019

Do góry
Jakie to smutne, "domy których nikt nie chce, drzewa rodzące, okna wyglądające na gospodarza... którego kroków nie usłyszą..

Opuszczone domostwa...smutne to.
Dlaczego tak się dzieje ? Gdzie to jest?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:19, 01 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam w połowie gdy zaczęłaś wlejać

Zdjęcie z astrami wymiata. A co będzie na placyku z piaskiem?

Miło mi Danusiu Tak astry w tym sezonie kwitły wyjątkowo wcześnie i przez to niezwykle długo
Aaaa to będzie niespodzianka, może już nie długo
Przerabianie ogródka pod swój gust 17:14, 01 sty 2019

Do góry
Ta trawka to nie trawka a turzyca Everillo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:36, 01 sty 2019

Do góry
Oczywiście, z przyjemnością.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies