Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przedziwny Ogród 16:11, 08 lip 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)

Co to za lilia? Ile cebul daje taki efekt?
Masz pięknie skomponowany ogród Agato

Dziękuję bardzo Wacku Cieszę się, że podoba Ci się mój niepoukładany ogród
Ta lilia, to lilia tygrysia. Prawdopodobnie to Corsage. Wsadziłam w jednym miejscu 4 sztuki.
Pozdrawiam

Ptasi gaj 16:09, 08 lip 2021

Do góry
Duży upał nie do zniesienia. Spokój bez wiaterku. Spać się chce.

Fruczaki obskakuja kapalte. Kwitnie u mnie pierwszy raz od kilku lat. Posadzona na trzecim miejscu poprzednio nie rosła syn przesadził w zeszłym roku. Bardzo się cieszę, że zakwitła. Może tulipanowiec w przyszłym roku zakwitnie

April podbija las... 15:57, 08 lip 2021

Do góry
April napisał(a)
Laguna, jej drugi rok u mnie. Kwiaty bardzo zwieszają główki

Laguna u ciebie to jeszcze młódka. To piękna róża mam od kilku lat. W tym roku przymarzla mocno, ale wypuscza spore pędy z pąkami kwiatowymi. Wszystkie róże pnące mi przymarzły oprócz jednej new dawn.
Róża powinna mieć co najmniej 6 godz słońca nie wiem jak to u ciebie wygląda.
U mnie są pędy wyprostowane. Jedynie mają opuszczone przy kwitnieniu pęd się ugina jak na nim kwitnie 30 kwiatów nieraz więcej obwisa pod ciężarem.
Spróbuj wrzucać pod róże skórki z banana. Możesz też skórki z banana pokroić zostawić na tydzień później rozcieńczyć i podlać róże.

Parzydło jest nie do zdarcia posadziłam nad oczkiem nie pasowało mi więc wykopalam i posadziłam w inne miejsce na zmarnowanie. Teraz go.mam w innym miejscu i skąd zostało wykopane.

Pięknie sobie radzisz i bardzo ładnie to wygląda. Musisz mieć specjalny mikroklimat, że te rośliny tak pięknie rosną w cieniu, półcieniu na dodatek pod sporymi drzewami.

Pozdrawiam

W ogródku Martki 15:33, 08 lip 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Co się dzieje, gdy po trzech dniach nieobecności wracasz do domu? ...
1) walczysz z myślami, czy najpierw nastawić pranie czy biec do ogrodu
2) biegniesz do ogrodu, wracasz jednak szybko... po sekator
3) myśli o praniu zupełnie zanikają, bo musisz pooglądać, pocykać foty, rozesłać bliskim
4) jak w ogniu wracasz do garażu, gdyż przypominasz sobie, że ... trzeba pilnie rozpakować bagaż!!!

Marta z tego wątku musi być książka
Koniecznie. absolutnie masz talent do pióra!!!!

A co do prania tez mam tonę do zrobienia ale nie z powodu ogrodu - niestety. Zdrowie siadło i wszystko zalega a rzeczy do zrobienia mnożą się.
Migawki z ogródka 15:19, 08 lip 2021

Do góry
Kasiu, biorąc pod uwagę, ile ich jest, to naprawdę chapeaux bas. Cudnie zdjęcia robisz.

Wyszłam dziś na trochę przed południem. Posadziłam jedną szałwię z doniczki, wyrwałam trochę chwastów, usunęłam darninę pod czereśnią, żeby było widać, gdzie będzie placyk.trochę powyrywam wysokiej trawy tam, gdzie m kosiarką nie wjeżdżał bo np. hakone wystaje. I przycięłam czarny bez od dołu, bo bardzo zagłuszał rabatę. A potem za ciosem przycięłam przekwitnięte kwiatostany lilaków, trochę je przy okazji formując. I wyrwałam dziczki spod kaliny, jak już tak wlazłam. Teraz muszę to pociąć i do woda załadować. W to jak będzie chłodniej.

Carmencita...
Ogród długi 15:18, 08 lip 2021

Do góry
Joann napisał(a)
BASIA8

Zdjęcie robione już jakiś czas temu, ale miejsce, o które mi chodzi, widać. Ten klon tam stał i był obserwowany przez mnie baaardzo długo, ale w końcu uznałam, że on tam nie.

Ja bardziej widziałabym to drzewo/parasol na tej albo przy tej rabacie, gdzie są trzmieliny. Jeśli drzewo ma robić cień na tarasie, to miejsce przy tarasie jest wskazane.
Skąd dokładnie chcesz mieć cień, o jakiej porze dnia?
Cień drzewa jest o wiele chłodniejszy niż cień pod parasolem. Mam nadzieję, że znajdziesz odpowiednie drzewo
Ogród długi 15:08, 08 lip 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Klony globosum uwielbiam i polecam :-j.
Nigry wyglądają swietnie na tle białego muru i pięknie sie zagęściły. Bedą z nich ludzie . Planujesz coś miedzy nimi?

Pokładam w nich duże nadzieje W nogach mam po bokach miskanty Morning Light. Testuję je tam, jak się sprawdzą, posadzę ich więcej. A w środku mam takie cztery kule, zimozielone. Nie wiem, co to jest. Może ktoś rozpozna?

Ale jakoś nie pasują mi tam. Także "dół" jest jeszcze niedopracowany, bo i coś zimozielonego też by się przydało. Wysiew naparstnic mi się nie udał, a początkowo planowałam je tam dosadzić.
Plamy na trawniku 15:03, 08 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem jeszcze może dojść spalenie trawnika.
Nie mów hmmm... bo siewnik akurat taki jaki użyłeś, jest najgorszy do siania nawozu . Tu gdzie bardzo ciemny trawnik moim zdaniem jest za dużo nawozu i do tego gęste siewki - masakrę zrobiłeś z tego trawnika.

Teraz to niech przeschnie, co padnie wygrabić i czekać co będzie dalej. Pokazać za tydzień. Wtedy zobaczymy co robić.

Przesyłam zdjęcia jak to teraz wygląda, wczoraj skosiłem. Podlewać bo sucho czy może to delikatnie zwertykulować? czy gdybym częściej kosił i nie pozwolił jej tak urosnąć to czy nie doszłoby do takiego stanu?

Małymi krokami-Ogród Wioli 14:40, 08 lip 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Molinia Heidebraut ładnie się zapowiada, już mi się podoba sadzona z mikro sadzonek , właśnie zakwitła
Posadzona jako wykrzyknik na rabacie dereniowo-brzozowej...

Na koniec moja modelka...

modelka śliczna
Wiola to przy domu to jakieś urządzenie do zwijania węża?
Choroby trawnika 14:19, 08 lip 2021

Do góry
Dzien dobry,
jestem zupełnie nowa na forum, ponieważ dopiero od pół roku mieszkam w domu z ogrodem.

Jesienią zeszłego roku został u mnie wysiany trawnik przez ogrodnika. Na wiosnę tego roku robiłam dosiewki (trawa sportowa samozagęszczająca substral) plus nawożenie (w marcu agrecol szybki efekt dywanowy, następnie 2x yaramila complex) Podlewane było 2x dziennie po 15 min, chyba, że padało. Koszenie było wykonywane średnio co tydzień czasem co 2 tyg. Niestety trawnik wygląda coraz gorzej. Trawa z bliska to raczej żółte słomki (a może to nie trawa tylko coś opanowało mój ogród? - dołączam zdjęcia). Ostatni raz koszone było 29 czerwca i od tej pory trawnik ledwo ruszył... Są jedynie małe "placki" gdzie to wygląda lepiej. Znajomy ogrodnik zalecił zaprzestanie podlewania na jakiś czas twierdząc, że go przelałam i może go opanowywać choroba grzybowa, ale boję się, że w takie upały stan trawnika tylko się pogorszy...
Będę wdzięczna za każdą radę.

pzdr,
Magda

Doświadczalnia bylinowo-różana 14:04, 08 lip 2021

Do góry
Anda napisał(a)

Ewuś przepiękne zdjęcia ślicznego ogrodu

Cóż to jest to niebieskie?
A ten bób jest cudny
Gdybyś mogła mi kupić dwie paczki takich nasion to byłabym wdzięczna
Zwrócę koszty. Może do przyszłej wiosny zawitasz do PL?
Paprocie ogrodowe 14:02, 08 lip 2021

Do góry
Ajka pewnie do tej pory już zakwitł- wielosił czy jakieś zielsko

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:54, 08 lip 2021

Do góry
mały bonus za odgruzownie z chwastów paprotkowa

Do raju daleko - u Ewy 13:46, 08 lip 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Cudne ujęcie
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:44, 08 lip 2021

Do góry
Aktualizacja trawiastej pod oknem, bo ostanie zdjęcia miesiąc temu

Miskant Zebrinus gigant

Hortensja Phantom pięknie gęstnieje, ale kwiatów chyba w tym roku nie będzie

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:39, 08 lip 2021

Do góry
Zapraszam na parę owoców:
- agrest zielony - przepyszny, dużo lepszy od czerwonego

- agrest czerwony

- wiśnia (ta zawsze owocuje i nigdy nie choruje), już trochę objedzona

- biała porzeczka (w tym roku choruje, ale rozrosła się i owoce smaczne)

Niestety czereśni u mnie jak na lekarstwo Chociaż są przepyszne. Boję się, że to coś poważniejszego, jakiś rak i drzewa mi uschną. Tfu tfu. Brzoskwinia nowa też ma kędzierzawość i nie wiadomo czy przetrwa. Drzewa owocowe okazują się trudniejsze w hodowli niż ta cała reszta dookoła.

Sałatka pokrzywowa 13:09, 08 lip 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)
Na koniec ogólnie

Ależ cudna ścieżka.

Tak sobie podczytuję wątek i wreszcie zdecydowalam się przywitać. Strasznie podoba mi się ogród jaki tworzysz.

Mam mnóstwo kamieni na działce i chciałabym je jakoś zagospodarować. Jak Ci się sprawia ścieżka? Czy bardzo zarasta chwastami? Jaka jest grubość warstwy i czy coś (karton, folia, mata etc.?) jest pod spodem? Czy krety jej nie niszczą? A mrówki?

Anna i Ogród 13:07, 08 lip 2021

Do góry
Makao_J napisał(a)
Dobra kochani, stała się rzecz niespodziewana i spontaniczna.
Dostaliśmy 10a działki na Kaszubach. 40 km od Gdańska. Baaardzo daleko ale w pobliżu 2 niewielkich jezior. Mieliśmy kilka godzin na podjęcie decyzji czy bierzemy czy nie. Warunek - wykonanie pewnych prac wykończeniowych w domku właściciela.

Ale mózgi nam się gotowały. W końcu poszliśmy na układ.

Totalne wysrajewo w środku lasów. Teren z wysokimi dość pagórkami ale na około powstają nowe domki.

Wzdłuż działki tuż przy ogrodzeniu jest rów do którego spływa woda po deszczach. Działka długa a wąska. Słabo widać bo byłam tak podjarana że zrobiłam raptem 2 zdjęcia.

Tu widać fundamenty domku sąsiada. Tam kończy się nasza działka.

Mnóstwo ptaków i motyli. Ale są i takie końskie muchy gryzące.
cudnie Aniu, super okazja
Do raju daleko - u Ewy 12:58, 08 lip 2021

Do góry

Nie wiedziałam, że na strychu jest jakaś super impreza

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:57, 08 lip 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Jeżówki w tle

A to białe to hortensja?

Judith napisał(a)
Wieczorem...

Ja bym napisała, że to piękny poranek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies