Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 16:12, 21 lut 2016

Do góry
Moja szklarenka A w szklarence wysiana papryczka i nasiona jakiegoś tropikalnego drzewka chyba z Wietnamu albo Borneo - mąż posiał

Dostałam pehometr od koleżanki, sprawdziłam ph ziemi przy rododendronach i azaliach i doznałam takiego szoku, że od razu pobiegłam kupić zakwaszacz. Dzisiaj biegałam po ogrodzie z konewką z roztworem zakwaszacza. Dostały nawozu rodki, azalie, borówki, hortensje, magnolia. A ja dziwiłam się dlaczego te moje kwasolubne mają się coraz gorzej... mimo systematycznego nawożenia w sezonie - a tu proszę - zamiast kwaśnego podłoża mają prawie zasadowe.

Ciekawe, że w niektórych miejscach w trawie rośnie mi mech... hmm...

W tygodniu jeszcze zakwaszę ziemię pod jagodą kamczacką i jeżynami.

Przy okazji zakupiłam rosahumus do rozcieńczania. Lubię ten nawóz. Stosuję go co roku, żeby polepszyć strukturę mojej gliniastej ziemi.
U Agi - czyli słońce i piach 19:01, 20 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Czy ja wiem z tym orzechem, jest odcinek Mai w którym jest o tym mowa. Facet tam obala ten mit i ma piękną rabate, musi tylko ją częściej podlewać.

I tu się Karol zgadzamy ) u mnie tez rabata pod i obok orzecha.Nawet magnolia świetnie rośnie.
U Agi - czyli słońce i piach 18:54, 20 lut 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)

U moich rodziców też tak jest

Dziewczyny...u mnie dużo rośnie pod orzechem...bukszpan,róża,żurawka,magnolia tuż obok (korzenie sięgają przecież na rozpiętośc korony (?) i ma się baaardzo dobrze.Mam olbrzyma ( dzisiaj przycinaliśmy a właściwie to wycinaliśmy jeden porządny konar)który zajmuje prawie pół ogrodu,to wg. opinii krążących mało co powinno tam rosnąć. Może to też zależy od systemu korzeniowego tych roślin.Rododendron na przykład został posadzony do dużego dołu z wkopanym wielkim workiem z dobrą ziemią i otworami na nadmiar wody (kiedyś jakiś ogrodnik tak mi doradził)i rośnie kilkanaście lat.Drugi też wieloletni coś niedomagał, ale nie wiem,czy akurat orzech zawinił,bo miał się wcześniej dobrze.Dokarmiane nie były(to czasy jeszcze przedogrodowiskowe) to bardziej bym tutaj upatrywała klęski.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:38, 19 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
A odnośnie lawendy to polecasz chyba tą vive ? Wiem że u Malkul jest taka Trzeba ją sadzić co 50 cm?

Bo ja na tarasie mam taką ma bardzo ładną barwę taka intensywną ale w zimie jest nieciekawa. Taki krzaczor obeschnięty. A nie będą te 2 odmiany się gryzły ze sobą?

Aha i ile sadzić stip na 1 metr kwadratowy żeby był taki fajny łan trawy. Pewnie dużo będę musiała pikować bo tyle mi się wysiało że masakra ale żal wywalić.

wiesz, co potzrebujesz- jak masz widok zimowy na rabatę 3 to Viva by sie przydała. Jeśli nie, to lepiej weź tę ciemna lawendę. Viva wg jest cudna zimą,ale znowu nie tak ładna podczas kwitnienia.
Dwa rodzaje lawendy mogą być, spokojnie mogą.
Stipy jak sadzić?- chyba jednak co 40, chyba że posadzisz gęściej i wywalisz częśc później
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:31, 19 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

zakładaj wątek tu wszyscy są jak wielka ogrodowiskowa rodzina

Po weekendzie jak będę miała dostęp do swojego komputera i zdjęć to obiecuję, że założę a co do Gardenii to w czasopiśmie Magnolia w marcowym numerze jest kupon, który trzeba wyciąć i wymienić na bilet wstępu na Gardenie, więc w sumie wstęp wychodzi za 5 zł - wartość gazety
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:13, 19 lut 2016

Do góry
Mnie się Twój pomysł podoba na rabatę wykuszową. Może być sama stipa lub stipa i gdzieniegdzie w niej wrzucone kępki niewysokich jeżówek, albo rozchodnika - wtedy masz lekkie formy i krępe.
Ale i sama stipa tez ładnie. I lawenda po drugiej też.

Rabata bez pomysłu duża jest- jakie ma wymiary ,choć mniej- więcej?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:26, 17 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

rozważam też opcję:
buksy + hakone + runianka

A wiesz, ze ja na początku miałam własnie taki zestaw na tej rabacie (zresztą Magnolia tez ja pomagała, bardzo pomagała przy niej) ?

Tylko trafiłam na zainfekowana runianke i tak sie zraziłam do niej ze wywaliłam całą i na całości mam hacone.

Runianke może gdzieś wcisne ale już kupie gdzie indziej niz poprzednio.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:17, 17 lut 2016

Do góry
oj niestety nie. Tylko fragmenty są ładne.
Ale dziękuję, bardzooo
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:13, 17 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Ren, świetna ta odmiana hosty

Wydaje mi się, że jest delikatniejsza i może będzie mniej ekspansywna Jest taka limonkowo-żółta ... chyba dobrze zagra z bordowym?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:36, 17 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

sierpień ( podjazd paskudny, przepraszam)

Boskie zdjęcie! Marta, Twój ogród to miszczostwo świata!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:57, 17 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja też wolę widzieć co kupuję ... i wiesz co na inspirce ta hosta wygląda ciekawiej niż na zdjęciu z katalogu
A może ta byłaby lepsza? http://funkia.pl/fire-island-funkia-p-490.html

Ren, świetna ta odmiana hosty
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:10, 17 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a runianka glebsza zielen prawda

runianka ma różne odcienie, czasem ciemniejszy, czasem jasniejszy. Chyba powinna być ciemniejsza
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:57, 17 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Hakone zielona jest śliczna, i zieleń ma b. żywą, ładną
a runianka glebsza zielen prawda
Dla odmiany czas na zmiany... 12:52, 17 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
ja tez tu lubię wpadać bo miło i ładnie.

My wreszcie zdecydowaliśmy się na deski na taras- będą modrzewiowe, niemalowane niczym. Mam nadzieję że spatynuja się tak pięknie jak w jednym ogrodzie , który odwiedziłam- na szaro.
Niestety mój M lubi komplikować- uznał że najlepiej będzie zamówić modrzew w lesie w balach całych. Potem już tylko transporcik, do tartaku, ciecie, suszenie, szlifowanie, transporcik i budowanie.
Może chrzciny jakiegoś wnuczęcia zaliczymy na tarasie, bo na inne okazje raczej nie zdąży się zrobić.
A i w lesie nie maja bali na stanie, jednak leśniczy będzie miał nas na uwadze!

Haha zyczylam Ci podjazdu a bedzie taras
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:52, 17 lut 2016

Do góry
Hakone zielona jest śliczna, i zieleń ma b. żywą, ładną
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:27, 17 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Ta sesleria heuflera bardzo mi się spodobała bo ma takie czarne kulki ale ona chyba tez z tych wyższych jak jesienna ? Może wydziwiam ale Nie chce żeby te buksy zginęły w tych trawach

właśnie trzeba dobrze sobie to wykminić jak ma być- nie za niskie, nie za wysokie

ja uwielbiam tez turzyce sabińską- carex umbrosa ssp sabynensis. Wg mnie by Ciebie była zjawiskowa, ale ciężka jest do zdobycia
u mnie jest tak, moja to powrót z odmiany Tiny Thin :

lipiec

sierpień ( podjazd paskudny, przepraszam)

Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:25, 17 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
nie, niższa niż jesienna, tzn źdźbła może i długie, ale pokrój kępiasty,miękki, więc niższa w efekcie- ze 30 cm, cos takiego. tylko każda kepa szeroka jest, a warto nie zagęszczać ich, bo wtedy nie widać kęp. Co 50 cm , a może nawet więcej sadzić, Sprawdzę u siebie ile jest między moimi jak będę w domu po widoku.

O to bardzo Ci dziękuję Może by była lepsza od tej skalnej.

Eh gdzie są moje pomagierki ?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:19, 17 lut 2016

Do góry
nie, niższa niż jesienna, tzn źdźbła może i długie, ale pokrój kępiasty,miękki, więc niższa w efekcie- ze 30 cm, cos takiego. tylko każda kepa szeroka jest, a warto nie zagęszczać ich, bo wtedy nie widać kęp. Co 50 cm , a może nawet więcej sadzić, Sprawdzę u siebie ile jest między moimi jak będę w domu po widoku.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:12, 17 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
I jeszcze myślę o liriope tam

Liripre spicata sprawdzi się tam, ale ono nie da efektu kępek, tylko jednorodne 'morze'. Ma ładny, ciemny kolor liści. Ale ja bym dodała tam jeszcze coś ciut większego punktowo.

Liriope muscari- to to co tak kwitnie dużymi kwiatami jest chimeryczne- uda się, albo i nie, więc raczej mniejszymi kępami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies