Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Typografia ogrodu 14:47, 25 sty 2016

Do góry
Anda napisał(a)

No to juz nie wiem. Teraz nawet zadzwonilam do Borken.
http://www.baumschule-newgarden.de/product_info.php?info=p1147_Amelanchier-lamarckii---Kupfer-Felsenbirne.html

Oni maja bardzo dobry asortyment i produkuja sami. Pan powiedzial, ze lamarckii nie wytwarza odrostow. Maja sercowaty system korzeniowy, bardzo rozbudowany na powierzchni, co nie przeszkadza jednak ich podsadzaniu, nawet krzewami.

Najwyrazniej w Niemczech nie wytwarzaja, a w PL tak

Musi tu byc jakiś problem, może w nieścisłości określeń. Nasz związek szkółkarzy polskich, wg mnie kompetentne źródło pisze o Lamarcaka że jest wielopniowa. Na Twojej stronie tez jest okaz wielopniowy.
Czyli być może puszcza wiele pni z karpy korzeniowej, a nie puszcza z korzeni idących od karpy.
Może o to chodzi? Jak myślisz ?
a jeśli o to, to jak wiele pni, w 1 sezonie- -5 czy 50, żeby zdążyć wycinać
Typografia ogrodu 14:44, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

dobra, ale nie dziś, bo dziś już muszę się spieszyć a gadam zamiast pracować.
będę czekać dziękuje
Typografia ogrodu 14:43, 25 sty 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Magnolio ty to skarbnica wiedzy i pomysłów jesteś zajrzała byś do mnie wolnej chwili, ładnie proszę

dobra, ale nie dziś, bo dziś już muszę się spieszyć a gadam zamiast pracować.
Typografia ogrodu 14:39, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

U ciebie Ren zasnatawioam się czy jednak nie zostac czy wąskich, podkrzesanych od dołu. Masz juz tulipanowca wąskiego, może iść tą drogą?
I miejsca nie masz dużo, i ścianki wychodzą ważna= tzn ważne do eksponowania
Magnolio ty to skarbnica wiedzy i pomysłów jesteś zajrzała byś do mnie wolnej chwili, ładnie proszę
Typografia ogrodu 14:39, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

intuicja z lekka przygaszona katarem niestety....

a to nie szkodzi. ma słuchać intuicji swojej a merytoryki Twopjej
Typografia ogrodu 14:37, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

u producenta świdośliw

No to juz nie wiem. Teraz nawet zadzwonilam do Borken.
http://www.baumschule-newgarden.de/product_info.php?info=p1147_Amelanchier-lamarckii---Kupfer-Felsenbirne.html

Oni maja bardzo dobry asortyment i produkuja sami. Pan powiedzial, ze lamarckii nie wytwarza odrostow. Maja sercowaty system korzeniowy, bardzo rozbudowany na powierzchni, co nie przeszkadza jednak ich podsadzaniu, nawet krzewami.

Najwyrazniej w Niemczech nie wytwarzaja, a w PL tak
Typografia ogrodu 14:37, 25 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

no chyba
PS - słuchaj intuicji. i Magnoli

intuicja z lekka przygaszona katarem niestety....
Typografia ogrodu 14:36, 25 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Chyba ostecznie zrobimy jak już wcześniej pisałam ... kupimy po obejrzeniu na żywo

PS I co o tym wszystkim co u mnie myślisz?

U ciebie Ren zasnatawioam się czy jednak nie zostac czy wąskich, podkrzesanych od dołu. Masz juz tulipanowca wąskiego, może iść tą drogą?
I miejsca nie masz dużo, i ścianki wychodzą ważna= tzn ważne do eksponowania
Typografia ogrodu 14:29, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
tam gdzie pytałam, podawali dokładnie odwrotnie

jak zyć...jak wybrac
Typografia ogrodu 14:29, 25 sty 2016

Do góry
Anda napisał(a)

A gdzie pytalas?

u producenta świdośliw

ale o Ballerinie mówił to co Ty
Typografia ogrodu 14:27, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

A gdzie pytalas?
Typografia ogrodu 14:26, 25 sty 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Hej Asiu, nie jestem expertka i nie chce sie wtracac. Jednak moze moglabym pomoc. Poczytalam troche na paru renomowanych stronach niemieckich hodowcow i tam gdzie czytalam, wszyscy sa zgodni, ze lamarckii nie daje odrostow, a jesli sie to zdarzy, to rzadko. Odrosty daja amelanchier alnifolia, ovalis i spicata. Tych odrostow jednak nie jest duza i mozna spokojnie nad nimi zapanowac.

Ja posiadam od niedawna tylko swidosliwe Obelisk, to jest alnifolia, ale za wczesnie by cos powiedziec na temat odrostow z wlasnego doswiadczenia.

Typografia ogrodu 13:56, 25 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Navigatorko,

pisłam, że magnolia kobus nie nadaje się na sawannę.
Moje świdośliwy to odmiana 'Ballerina' (ta ponoć nie daje odrostów aż takich).
Pisząc o szkółce Szmit miałam na myśli, żebyś tam obejrzała odmiany i poszukała potem informacjo o ew. odrostach (najlepiej na stronach innych niż polskie).

Klony tatarskie nie są takie wielkie (wynika ze zdjęć Magnolii) więc mogą być idealne.

Trzeba szukać informacji o wybranych odmianach głęboko - oglądanie realizacji CHFS to tylko show na początek.

Viva o swoich świdośliwach Lamarcka mówi, że dają odrosty - ona ma je w żywopłocie. Nie wiem, na ile te odrosty da się prowadzić. Ale wiem, że te świdośliwy dają wielopniowość.

Pszczółko

sawanna jako taka jest swoista metaforą, która ma symbolizować większa przestrzeń trawiasta i pojedyńcze, karłowe, wielopniowe drzewa. Magnolia tak jak i świdowiśnia mają tę zaletę, że gdy zetnę trawy one kwitną. jednak pokrojem świdośliwa przewyższa jak dla mnie magnolie.

klon od początku wydawal mi się idealny, jedyne jego minusy to brak kwiatnienia w relacji do swiadosliwy i to, że osoby które go mają nie sa zachwycone jego przyrastaniem.

co do inspiracji to ja ten układ wymysliłam sobie sama. nie z CHFS. dopiero gdy zaczęłam zastanawiac się nad gatunkiem okazało się, że to "modne" drzewa, na co wczesniej nie zwróciłam wogóle uwagi i co w zasadzie jest mi obojętne. wręcz przeciwnie - zazwyczaj lubie wybierać rosliny dziwne, inne, nie przez wszystkih uważane za ładne.

i jeszcze wracając do odrostów - chciaąłm tylko zapytać, czy to jest kwestia kilku sztuk - bo to jestem w stanie chyba wycinać, czy solidnego zachwaszania drzewa? Twoja odmiana piękna, ale nawet schmit podaje że jej wysokość to 3-5, 5-10???

Typografia ogrodu 13:30, 25 sty 2016

Do góry
Navigatorko,

pisłam, że magnolia kobus nie nadaje się na sawannę.
Moje świdośliwy to odmiana 'Ballerina' (ta ponoć nie daje odrostów aż takich).
Pisząc o szkółce Szmit miałam na myśli, żebyś tam obejrzała odmiany i poszukała potem informacjo o ew. odrostach (najlepiej na stronach innych niż polskie).

Klony tatarskie nie są takie wielkie (wynika ze zdjęć Magnolii) więc mogą być idealne.

Trzeba szukać informacji o wybranych odmianach głęboko - oglądanie realizacji CHFS to tylko show na początek.

Viva o swoich świdośliwach Lamarcka mówi, że dają odrosty - ona ma je w żywopłocie. Nie wiem, na ile te odrosty da się prowadzić. Ale wiem, że te świdośliwy dają wielopniowość.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:19, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
jeśli tak jak narysowałam- dwie ścianki zachodzące na siebie- równe bym robiła.
Jeśli dwie obok siebie- mogą być z łagodnym spadkiem, ale nie muszą wg mnie.

Równe będą łatwiejsze w wykonaniu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:45, 25 sty 2016

Do góry
jeśli tak jak narysowałam- dwie ścianki zachodzące na siebie- równe bym robiła.
Jeśli dwie obok siebie- mogą być z łagodnym spadkiem, ale nie muszą wg mnie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:45, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
rozumiem, pewnie.
To po lewej jest zielona ściana Smaragdów, akurat na tło.

Tam jest żywopłot ze smaragdów i wąski pasek golden tuffet sztuk 5 - do przesadzenia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:45, 25 sty 2016

Do góry
Danusiu zwracam sie z prosba o rade.od kilkunastu stron u mnie dyskusja o wielopniowych drzewach o sawannowym pokroju-a to dlatego ze chcialabym stwoarzyc wieksza przestrzen jednorodnej trawy (najpewniej molinii) z pojedynczymi wielopiennymi drzewami.propozycji rozwazam kilka: klon tatarski,magnolia kobus,brzoza dooronbos,perocia a przede wszystkim swidosliwa Lamarca.i tu pytanie czy jej odrosty da sie opanowac.czy bys jej nie doradzala? A moze masz inna propozycje?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:41, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
masz rację- jest krzywa ta ścianka- trzecie zdjęcie tam
http://www.thuilot.com/residential/el/

To jak myślisz? robić tak jak na zdjęciu? czy to jednak za duże wyzwanie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:39, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

jesteś pewna że tak? Nie jest to po prosty tak zrobione zdjęcie?

Ja bym się tego bała, chyba że przy dwóch ciankach z przerwą- jedna wyższa, zmniejsza się do poziomu drugiej, i da zmniejsz się dalej- wtedy będzie jak jedna ścianka, przedzielona na pól i odsunięta- tak by mi grało.
Ale ten spadek łagodny, nie ostry

O rany jak Ty się boisz to co ja mam powiedzieć?
Coś czuję, że mnie to przerośnie ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies