Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:20, 20 paź 2018

Do góry
A teraz same przyjemności:

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:19, 20 paź 2018

Do góry
Dzisiejszy dzień był typowo jesienny, rzekłabym - wręcz listopadowy. Dżdżysta pogoda, siąpiła mżawka, lekko zamglony ten dzień. Ale pełen wrażeń i pracy, która sprawiła, że fontanna coraz bliżej.

Pozostało tylko zalać beton.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:14, 20 paź 2018

Do góry
Balea

Danusiu, czy mogla bys mi powiedziec co tu rosnie?

Róża, krwawnica 'Robert', czyściec wełnisty, czyściec 'Hummelo', białe floksy. Z tyłu - śmiałek darniowy.

Żywopłot mieszany 17:58, 20 paź 2018

Do góry
marp napisał(a)
Proszę o radę w sprawie pęcherznicy Luteus oraz innych odmian. Chciałabym posadzić żywopłot naturalny bez formowania z każdej strony (przynajmniej przez pierwsze lata). Na taki żywopłot mam pasek ziemi ok. 1,20 szerkości (z jednej strony ogrodzenie , z drugiej w odległości 1,20 od ogrodzenia biegną kable i rury z mediami). Czy na takiej szerokości można stworzyć żywopłot, tak aby korzenie pęcherznicy nie uszkodziły rur - nie wiem jakie korzenie ma ta roślina i jak głęboko się korzeni. Proszę o pomoc.

Nie wiem. Na nic nie można dać gwarancji, że cos czegoś nie uszkodzi. Moim zdaniem nie uszkodzi, ale jakie to rury, od czego, na jakiej głębokości. Na gazie nie można nic sadzić.
Mata przeciw chwastom 17:57, 20 paź 2018

Do góry
To są korzenie tui. Nie dalej jak w piątek także miałam takie same widoki, tylko były to korzenie cisów. Posadzone w zeszłym roku i przykryte szmatą.
Oczywiście część padła i była wymieniana. My usuwaliśmy szmatę w całości.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:45, 20 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj przed zachodem słońca

Danusiu, czy mogla bys mi powiedziec co tu rosnie?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:16, 20 paź 2018

Do góry
Na koniec miła wiadomość:

Kwiatek znajdzie się w kalendarzu wśród najszczęśliwszych psów adoptowanych w zeszłym roku. Właśnie robiłam mu sesję zdjęciową
Myślę, że bardzo jest szczęśliwy To widać po jego zachowaniu.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:12, 20 paź 2018

Do góry
A ja wyraźnie idę w astry.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:11, 20 paź 2018

Do góry
W międzyczasie ratowaliśmy srokę młodziutką, która wleciała do szklarni

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:10, 20 paź 2018

Do góry
Powstało zbrojenie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:09, 20 paź 2018

Do góry
Zajrzę Agatko, ale wieczorem.

Wklejam zaległe zdjęcia postępu prac fontannowych. Witek w akcji spawalniczej.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 09:57, 20 paź 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Dopiero na wiosnę planuję kompostownik, ale zebrałam ostatnio skoszoną trawę (przesuszoną), filc wydrapany z trawnika, tekturę i trochę innych odpadów i złożyłam to na jedną kupkę. Dorzucę jeszcze liście, które czekają na zgrabienie. Dużo tego nie ma, bo jak działka mała i do tego sezonowa to tzw. domowych odpadów też prawie nie ma, ale czy taka "mieszanka" może być zaczątkiem kompostu? Nie wiem tylko jak to przygotować na zimę, żeby nie zgniło? Gdzieś wcześniej na O. czytałam negatywne opinie o stosowaniu torfu w ogrodzie, a tutaj o przesypywaniu pryzm właśnie suchym torfem... Do kompostu można? Jeśli tak to jakim? Odkwaszonym, czy kwaśnym? A czy to wszystko podlewać? Na zimę, jak zakończę sezon przykryć czymś?
Przepraszam za tyle pytań, ale amatorka i debiutantka jestem, a od tego, czy nie "zasmrodzę" działki i sąsiadów zależy nastawienie mojego eM-a do moich poczynań.

I jeszcze jedno pytanie, bo zapomniałam: czy te brązowe listki, po otrzepaniu tuj, to przed wrzuceniem na kompost trzeba ciąć na mniejsze? One duże nie są

Polecam ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:57, 19 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posadź świerki serbskie, bo ten dom faktycznie wisi nad waszym ogrodem i nie sposób.

Marzy mi się żywopłot liściasty z grabiu. Przed nim na wysokości domu sąsiada 3 świerki serbskie. Czy ta propozycja ma sens?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:55, 19 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posadź świerki serbskie, bo ten dom faktycznie wisi nad waszym ogrodem i nie sposób.

Marzy mi się żywopłot liściasty z grabiu. Przed nim na wysokości domu sąsiada 3 świerki serbskie. Czy ta propozycja ma sens?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:07, 19 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Latem było zupełnie inaczej, teraz jest tak, a zimą będzie rdzawo-beżowo.
Ta zmienność mnie zachwyca i jednocześnie zaskakuje. Dawno temu nie miałam takich wspaniałych przeżyć ogrodowych

To widać i czuć!!!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:31, 19 paź 2018

Do góry
Wczoraj był przepiękny, upalny dzień. Rozebraliśmy się normalnie do "rosołu".
Ja sadziłam astry (cudne) a Witek spawał zbrojenie do fontanny Niedługo będzie betonowanie i uszczelnianie, no i fontanna tryśnie niebawem swoim spatynowanym urokiem chłopczyka z rybką

Zrobiłam kilka zdjęć prac budowlanych, ale muszę lecieć, nadrobię wieczorem Do zobaczenia !
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:29, 19 paź 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Normalnie Piet Oudolf w spódnicy.
Do tego ogrodu Danusiu też się kiedyś wproszę.
A może znowu przyjadą z TVN-u.

E tam, po prostu to ja. Niczym nieograniczona.
Przyjadą, na wiosnę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:27, 19 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Krajobraz jakby oszroniony wygląda niezwykle.

Danusiu, planujesz brzozy w swoim ogrodzie?

Ależ tak. Oczywiście, ich kariera w moim wykonawstwie rozpoczęła się od lasku brzozowego w ogrodzie z lustrem Potem poszło...

Wczoraj pojechaliśmy z drugiej strony naszej ziemi (nie byłam tam ze dwa lata) - sąsiad pozostawił przy naszym ogrodzeniu kilkanaście brzóz, podkrzesał, uformował. Wyglądają pięknie.

Pomyślałam - "tam zrobię kontynuację" - ale nie zwykłe brzozy, tylko jakieś odmianowe. Do decyzji mam jeszcze czas. A na razie na końcu działki zamierzam posadzić buki, które urosną na olbrzymy, jak w Anglii.

Hania zawsze się śmiała jak widziałyśmy te wielkie drzewa i mówiła "wyobraź sobie swojego buka przy domu jaki będzie"
Ale my nie pozwalamy mu urosnąć, ciągle jest stożkiem
Teraz mam pole do popisu, drzewa mogą rosnąć na wolności, nie są niczym ograniczane. To wielka radość dla nas - mieć drzewa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:24, 19 paź 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)
Taki cortenowy ogród Ci się zrobił Danusiu.
Ładnie. Bardzo ładnie.

Dziękuję, rdza bardzo tutaj pasuje, jak również styl 'vintage', wszystko mam odrapane i spatynowane
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:22, 19 paź 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Co to za trawa po prawej na dole, z wyraźnymi siwymi kłosami?

To Pennisetum orientalis 'Tall Tails'.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies