Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:20, 06 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A jeszcze nie wszystkie paki otwarte

To jest cud natury
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:19, 06 maj 2021

Do góry

Zieleń, drewno i antracyt 16:18, 06 maj 2021

Do góry
Co za wiatr, nie da się nic zrobić, a lawenda nadal czeka na cięcie. Wyszłam na chwilę z kawą, usiadłam na ławeczce i zdjęcie cyknęłam wiosny Wiejska na razie łyso, czekam na dalie i jednoroczne.

Dokończyłam kawę i cyknęłam jeszcze kilka trochę szerszych kadrów
Nowa część wygląda na pustą, chociaż już mocno obsadzona. Mini drzewka owocowe w kwiatach, co bardzo mnie cieszy

Stara jest trochę bardziej "zarośnięta"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:17, 06 maj 2021

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:16, 06 maj 2021

Do góry
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:15, 06 maj 2021

Do góry
Jak padla bateria to wyszło slonce
Paskudny zimny wiatr
nie chce sie nic robic w taka pogode na dworze
szybka polestar

Chory różanecznik? 16:11, 06 maj 2021

Do góry
Witam, od miesiąca zajmuję się działką, na której rośnie pokaźnych rozmiarów różanecznik. 1/2 krzewu jest w bardzo słabym stanie, na drugiej również zaczynają dziać się niepokojące rzeczy. Czy spotkaliście się z takimi zmianami? Jak powinnam postąpić z tak wyglądającą rośliną? Aa i większość gałęzi jest koloru białego i nie wiem, czy to jest ok w przypadku filodendronów.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:03, 06 maj 2021

Do góry
Czerwony???

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:32, 06 maj 2021

Do góry
Masz rację - taxus baccata to nazwa ogólna cisa pospolitego, a np. cis pośredni to taxus media. I teraz każdy z nich może być w odmianach . Ale można kupić po prostu cisy baccata, bezodmianowe (ciężko dostać) i one są podobno dobre i na kule i na stożki i na żywopłoty. U baccata gałązki boczne rosną poziomo i gęsto i dlatego łatwo je formować np. w kule.
Z Hilli/Hicksi kulę będzie ciężko zrobić. One wypuszczają silne pionowe gałęzie. Mam dwa pod garażem i po pierwsze związałam je wewnątrz by były węższe w a po drugie one są szczupłe dołem a rozszerzają się ku górze - mają kształt takiego jaja węższego u dołu. Ja je tnę na takie walce ale nie są walcami od samego dołu i nigdy się tak dołem chyba nie zagęszczą.
Zobacz mój Hilli pod garażem (daj znaka to potem usunę foty)

Densiformis - to ten sam egzemplarz, z różnych stron wygląda różnie, jeszcze mu sporo brakuje ale wg mnie rokuje , muszę go przyciąć solidnie.

ROD-owe problemy 15:10, 06 maj 2021

Do góry
Witam, mam działkę ROD w Warszawie.
Jako osoba pracująca nie mam możliwości przebywania na niej częściej niż raz w tygodniu i pojawiają się problemy z którymi musze się borykać.
Czy mogę je zadawać w jednym wątku założonym przez siebie?
Pierwsze, to mam iglaka na którym pojawił się grzyb.
Pozdrawiam
Bogdan
Ogród z zegarem 14:50, 06 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Małe porównanie klona Shaina

Z dnia zakupu

I dziś

To był świetny zakup
Bardzo mi się podoba.
I kolejne futerko? Ten to ci da popalić zanim spoważnieje. Puszysta podusia Nic tylko przytulać.
Własny Vengerberg 14:45, 06 maj 2021

Do góry
W międzyczasie dużo czytam i ogrodowisko i książki.

Pierwsza lektura już zaliczona, czas na drugą

I im więcej czytam czy tym bardziej się zastanawiam, czy coś zdążę posadzić w tym roku. Czy wyrobię się z glebą na tyle, żeby wsadzić graby chociaż.

W ogródku Martki 14:39, 06 maj 2021

Do góry
Martka napisał(a)

I wszystko jasne. Mówię ci, pisz do nich jeszcze raz.
Fejsa mają więc niech się boją
Własny Vengerberg 14:38, 06 maj 2021

Do góry
Judith, Martka, dziękuję za trzymanie kciuków

Zuzanno, olśniło mnie! Przecież ja "głębokość i gliniastość gliny" mogę szybko sprawdzić. Dwa lata temu robiliśmy odwierty, że projektant wiedział jakie fundamenty zaprojektować.

ODWIERT 1 - okolice podjazdu i przedogródka

ODWIERT 2 - pod ogrodem

ODWIERT 3 - pod domem
W ogródku Martki 14:37, 06 maj 2021

Do góry

Na etykiecie widać, skąd przyszła sadzonka, nie chce wpisywać nazwy, bo wyszukiwarka zadziała i mogę mieć niekończące się problemy
Ogród w mieście-ogrodzie 14:37, 06 maj 2021

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 14:16, 06 maj 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
Witaj, czytam o stratach w kwitnieniu magnolii, szkoda, niestety nic no to nie poradzimy.
Czytam że masz magnolię Galaxy, pewno już Cię o nią pytałam, napisz czy oparła się przymrozkom? Moja będzie kwitła drugą wiosnę ale zeszłej wszystkie kwiaty zmarzły więc nie widziałam jej kwiatów na żywo. Tej wiosny jest tak u nas zimno, że ciągle jeszcze jest w pąkach, dopiero kilka zrzuciło osłonki ale kwiat jeszcze cię nie otworzył. Czy Twoja Galaxy ma liście duże i raczej z tych wiotkich, cienkich, nie takich jak Suzan- twardych.
Mam Ciągle wątpliwości czy mam ją czy jakąś inną.

Mirko, Galaxy nie oparła się mrozom, zakwitła tuż przed. Nie okrywałem jej i kwiaty przemarzły w całości.

Nie pamiętam dokładnie liści - są raczej typowe: dość jasne, wydłużone, nagie.
W przypadku "Galaxy" w pierwszej kolejności zwróciłbym uwagę na pokrój, bo jest bardzo charakterystyczny: wąski stożek z wyraźnym przewodnikiem. Żadna inna odmiana z rosnących u mnie nie ma tak regularnego pokroju małego symetrycznego drzewka (bez cięcia). Fotki w liściu słabe, bo Galaxy nie powtarza kwitnienia i nie mam powodu by jej cykać portrety.
I jeszcze jedno - pojedyncze kwiaty tylko na szczytach pędów.
W ogródku Martki 13:44, 06 maj 2021

Do góry
UWAGA UWAGA! To jest sadzonka Hakonechloa za 18 zł, w pojemniku dwulitrowym???? Jak Wam się podoba???????????????? Załamka. Sadzonki wypadły właściwie z ziemi w trakcie transportu, bo i nic ich nie trzymało, świeża ziemia nasypana do donicy. Właściciel upiera się, że hakonechloa ma taki "delikatny system korzeniowy", który ponoć zniszczyłam!!!!! A sadzonka jest "PEŁNOWARTOŚCIOWA"................................... i "mam mu nie mówić, jak ma prowadzić firmę"! Nie ma jak skomentować...

Krowy, staw i my... 13:43, 06 maj 2021

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Ustawienie i wypoziomowanie skrzyń.

Potem wysypanie kamyczków i gotowe.

A i jeszcze ziemi nasypać i posprzątać do okoła, ale to może jutro

Ale fajnie to wyszło
Pracy dużo miałaś ale efekt super.
Liliowo i kolorowo:) 13:36, 06 maj 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu, te późniejsze magnolie bardziej cieszą. Piwonie to fajna sprawa, są chyba długoletnie.

No właśnie dziś kupiłam Susan bo ma fajny pokrój i kwitnie i pózniej i dwa razy. Ale do mojej starej mam ogromny sentyment i cieszy zawsze jak zakwita.
Dwa dni znowu odchorowałam ale dziś ide zaraz sadzić bo pokupiłam rozne w wiekszosci sezonowe, drozyzna straszna, a magnolie to posadzimy w sobote, bo duza dziure trzeba

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies