Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w dolinie 20:37, 07 maj 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Buk Rohanii, chyba mu miejsce spasowało
2 lata stał zadołowany w donicy, na wygnaniu, jesienią posadziłam tutaj
Teraz ma przepiękne liście. Wzrost na oko 1,3 m.

Piękny
Takie liście ma cały rok?

Skarpa to bardzo trudny temat.
Znasz wątek „wśród pól i wiatrów”? Znasz, bo chciałam dać Ci linka i zauważyłam Twój wpis .
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:34, 07 maj 2021

Do góry
Kolory próbowałam dziś uchwycić rano przed deszczem.
Mam tam Salomon Van Eyck, Orange oraz nieudane Salomon Parrot które wyszły czerwone.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:33, 07 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Mi się podobają takie grubaski

A co jeszcze kupiłaś?

Widoczny na zdjęciu berberys Orange rocket, berberysy tiny gold - to na początek na przygotowaną w poprzednim roku rabatkę oraz rozplenice hameln jako towarzystwo dla róż przy tarasie.

Ta rabatka będzie tworzona, ale bez pośpiechu. W zeszłym roku zasypana korą czekała cierpliwie

W ogródku emerytki 20:32, 07 maj 2021

Do góry
A to moja śliwa, zaczyna kwitnąć.

W ogródku emerytki 20:28, 07 maj 2021

Do góry
Dziś miałam anomalie pogodowe: świeciło słońce i sypał grad, na szczęście krótko, drobny i nie narobił szkód, ale wiatr naddarł daszek

Były też ładne widoki, tu na kwitnące drzewa, w tle widać Bolków i zamek.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:23, 07 maj 2021

Do góry
Basia moje EE w tym roku jakieś 35-40cm mają.
Aż takie wysokie nie były nigdy. Jednak dłuższa zima dała się karmić cebulkom.
Nie musiały tak szybko wyłazić na świat.

Już przekwitają, pełno ich na trawniku

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:56, 07 maj 2021

Do góry
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za pomoc w wyborze cisów!
Renata, Ursa, April, Kasia - dziękuję za info o elegantisma.
Kasia - Tobie dodatkowo za densiformis .
Mary - Tobie za repandens i za namiar na szkółkę! Byłam tam dziś, niestety zbyt późno, by pobuszować. Szkółka super, mnóstwo bardzo ładnych roślin, będę musiała sie tam kiedyś wybrać przed południem.
Ale kupiłam cisy! Jakie? - repandens . Były też bardzo piękne sadzonki elegantisima, ale ich uroda była niestety zbyt kosztowna, a potrzebowałam 8 sztuk. Szukałam w związku z tym densiformis i znalazłam repandens . Ładne sadzonki były, wiec nie zwlekając wzięłam .
A! Wyobraźcie sobie, ze były tez sadzonki Anny, ale były z nimi 2 problemy: byly tylko 4 oraz wogóle mnie nie zachwyciły.

Tak wyglądają sadzonki. Są powody do zadowolenia? (moje doświadczenie z cisami jest zerowe)

Oczywiście kupiłam też kilka innych roślin .
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:55, 07 maj 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

O matko , Dorotko masz 400 lilii ?
Wiosna twoja bardzo kolorowa, bardzo piękna.
Dziękuję Aniu
W ubiegłym roku kwitło 400 lilii, w tym jeszcze dosadzałam do donic, które mają stać podczas kwitnienia przy altanie. W tej chwili już nie da się ich policzyć, bo wszystko ruszyło mocno. Będę liczyć, jak zaczną kwitnąć.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:49, 07 maj 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Gdzie ty masz miejsce na nowe rabaty? Jaka u ciebie ziemia?
Ziemia najgorsza z możliwych, czyli żółty piach kl VI.
Ukradłam mężowi kawałek trawnika przed wejściem do domu.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:43, 07 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Dorotko
wiosenna rabata zachwycająca
Dziękuję

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:39, 07 maj 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)

I ja na eszewerie Dorotki czekam
Pisałam kiedyś, że eszewerie po zimie to obraz nędzy i rozpaczy. W tym roku mam jeszcze bardziej nędzne niż w poprzednich latach. Larwy opuchlaków zjadły mi eszewerie z kilku doniczek.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:34, 07 maj 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)
W ogrodzie tak kolorowo i energetycznie, że chce się tu być i być...ale żeby wszystkiego nie wypatrzeć, trzeba zostawić też dla innych...
Ja lubię w ogrodzie takie kolorowe jarmarki, wiosną jestem stęskniona kolorów.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:30, 07 maj 2021

Do góry
oliwka napisał(a)
Dorotko ja też pochwałę za misy z rojnikami. Wyglądają elegancko i prosto jednocześnie. Zaczęłam już myśleć jak u siebie zrobić coś podobnego. Rojniki bardzo mi się podobają, ale jedyne wolne miejsce jest zacienione. Zastanawiam się, czy mogłabym nimi obsadzić skrzynki z trawami ozdobnymi....
Bardzo lubię rojniki, udało mi się w tym roku dokupić 2 doniczki bardzo ciekawych. Mam ich różne rodzaje i ciągle dokupuję nowe. U mnie rosną też w cieniu pod świerkami i radzą sobie całkiem dobrze.
Zależy pod jakimi trawami chcesz swoje posadzić, bo pod rozplenicą zmarnieją, bo nie dostaną światła.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:23, 07 maj 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dorotko, masz piękną kolorową wiosnę w ogrodzie
Magnolia obficie Ci kwitnie, nie wiem czy pytałam ile lat ma? Kojarzę, że nie znałaś nazwy Liźnięta mrozem ale na szczęście gdy była jeszcze w pączkach więc wewnętrzny kwiat schroniony był, w mojej okolicy dużo magnolii całkiem zbrązowiało a tak czekałam na nie...
Dziękuję Tą magnolię mam chyba od 2013 roku. Tato ukorzenił ją metodą odkładową. Dopiero w tym roku zrobiła się taka ładna.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 19:17, 07 maj 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
Przyszłam troszeczkę ponarzekać. Maj a wiosna w powijakach, ciepła troszeczkę trzeba roślinom a tu temperatury jak na przedwiośniu. Tulipany botaniczne wyglądają jakby zaraz miały przekwitnąć a nawet nie zakwitły.

Uwielbiam takie energetyczne kolory, wiosna bardzo pożądane
Ogród w dolinie 19:11, 07 maj 2021

Do góry
A teraz trochę mojego osobistego mordoru, liczę trochę na ojojanie

Posadziłam, potem czasu i wiedzy zabrakło na pielęgnację, krety i nornice pomogły.
Najgorsze fragmenty skarpy z irgą.
Czy bym posadziła znowu? Chyba tak, ale podstawa to przygotowanie gleby, porządne odchwaszczenie, gęsto obsadzić i ciąć, ciąć.
Jak ktoś wrażliwy niech dalej nie ogląda.

Tu krety zrobiły spustoszenie, zakopały rośliny.

Glina marki glina, próbowałam widłami, trójzębem, zwykłą łopatą. W końcu wzięłam łopatę drenarską. Dało się wbić.

Tawuły do wysadzenia irga musi być jedynakiem.
Glina

I korytarze, zdjęcie z rękawicą, zobaczcie jaki duży otwór to chyba nie nornica?

I podziemne otwory, tam poprostu są, nie zapadają się.

Irgę przytnę i chyba dosadzę jej więcej, będę przycinać i może chwasty nie będą się tak pchać.
Ostatecznie zostaje randap i wywalenie wszystkiego :-/
Hortensjowo 19:10, 07 maj 2021

Do góry
Ogród... 19:04, 07 maj 2021

Do góry
Teraz największa radość. Przyleciały bociany po kilku latach nieobecności. Przez wiele lat co roku przylatywały ptaki do ogromnego gniazda na starym słupie. Gniazdo było już tak ciężkie, że słup się przechylił. Panowie z zakładu energetycznego kilka lat temu wymienili słup i zamocowali nową platformę na gniazdo. Jednak chyba to nowe miejsce nie spodobało się, bo przylatujące bociany nie chciały budować gniazda. W tym roku pod koniec kwietnia przyleciały trzy bociany. Trochę postały na dachu domu, poklekotały i odleciały. Jednak na początku maja przyleciała para bocianów i od razu zaczęły znosić gałęzie i budować gniazdo. Chyba już nawet bocianica zniosła pierwsze jajko, bo siedziała dzisiaj, a bocian nosił dalej gałęzie.
Trochę późno zdecydowały się na założenie rodziny, ale poczytałam, że chyba zdążą jeszcze wychować przychówek.

Pozdrawiam serdecznie.
Ogród w dolinie 18:59, 07 maj 2021

Do góry
Buk Rohanii, chyba mu miejsce spasowało
2 lata stał zadołowany w donicy, na wygnaniu, jesienią posadziłam tutaj
Teraz ma przepiękne liście. Wzrost na oko 1,3 m.

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:59, 07 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Boski widok z tą magnolią
Ogrom lilii masz, tez je lubię. Sadziłam pod domkiem letnim orientalne i na razie jedna wyszła.
U mnie problemem jest cięcie, aby wejść w gęstwine i to zrobić muszę się liczyć z tym, że coś zniszczę. teraz musimy 3 cedry podkasać, nie wiemy jak się do tego zabrać
Dziękuję, mój mąż nie wiele zauważa w ogrodzie, ale magnolię pochwalił, że piękna w tym roku. Więc go biorę na spytki, co tam jeszcze ładnego kwitnie?
- Ja tam tylko zauważyłem magnolię.

U mnie też duży problem z wejściem na rabaty. Dziś przyszedł tato, żeby ukopać jesiennych margaretek (chryzantem). Stał przed nimi i ich nie widział, a ja się gimnastykowałam jak tam postawić nogę, żeby czegoś nie zadeptać.
U mnie mało jest dużych drzew, ale przydało by się świerkom za altaną skrócić gałęzie. Bardzo wysokie już są i jest problem z przycinaniem gałęzi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies