Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zacisze Alicji 12:42, 18 kwi 2021

Do góry
A taki prezent urodzinowy dostałam wczoraj od córki. ❤️

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:41, 18 kwi 2021

Do góry
Pogoda nie współpracowała - buro i ponuro. Ale praca powolutku posuwała się do przodu.

Mech się panoszy, ale lubię i zostawiam.
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:41, 18 kwi 2021

Do góry
Ewcia, zapisałam sobie od ciebie taką inspirkę.

Pytanie mam. Przywrotnik tu to ten niski czy normalny? Da radę w pełnym słońcu? Szałwia to Caradonna? Myślę, coby podobny układ na nowej rabacie poszerzonej nie zrobić bezpośrednio obok rdzawego koła...

Tak ogólnie to narzekam na zmniejszenie ilości zdjęć w wątku ..
Zacisze Alicji 12:37, 18 kwi 2021

Do góry
Po ostatnich opadach śniegu niektóre hiacynty i żonkile musiałam podeprzeć.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:30, 18 kwi 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)

No właśnie Uprasza się o aparacik w dłoń i spacerek po ogrodzie Tęsknimy

Od czasu do czasu przebiegłam za aparatem. Choć tej "zimy" czy "kwietnia-pletnia" nie chce mi się focić

Marzec to czas wycinania. Powolutku, rabatka po rabatce. Najpierw byliny, trawy i róże dopiero niedawno.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:16, 18 kwi 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Reniu nie wiem, czy się nie mylę, ale Anitka chyba już nie ma tego bzu Golden Tower. Jeden ja jej dałam, ale zaczął chorować. Miała też chyba drugi, ale co z nim było... niestety nie pamiętam.

Teraz mam tylko jednego, przesadziłam w inne miejsce, mniej widoczne i obserwuję. Rośnie tam od zeszłego roku, ale nie mam jego zdjęcia. W tym roku zajrzę do niego z aparatem.

Zniknął ten drugi, który posadziłam przy bramce/wejściu na działkę, bo tam potrzebowałam coś kolumnowego. Zaznaczyłam czerwona strzałka.

To są zdjęcia z czerwca 2019. Z czasem liście robiły się żółtozielone lub zielone, poskręcane. Po kolorze limokowym nie ma śladu. Rosną dwa w różnych miejscach, więc to chyba nie kwestia stanowiska. One powinny mieć zasadowe podłoże, może tam pod miały za kwaśne.
Chyba muszę Ci go odradzić. Te młode listki śliczne, zakochałam się od pierwszego spojrzenia. Ale później niestety nie zachwyca. I on potrzebuje słonecznego lub półcienistego stanowiska. I chyba z rozmiarem w to miejsce pod świerkami nie pasuje, bo on ma 70 cm średnicy a dorasta do 2-3 metrów.

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:07, 18 kwi 2021

Do góry
GARDEN OF ROSES ma zmienny kolor.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:06, 18 kwi 2021

Do góry
kasiek napisał(a)

Dlatego by nie popaść w melancholie przepadłam w szkółce
Kalina Candidissium - pomyliłam ja z wawrzynkiem, ale kwitnie w terminie jak oczary - od grudnia - czad

Suchodrzew Lemon Beuty

Pstrokate barwinki i pierwiosnki główkowe

Jak ja wiem kiedy wpaść do Ciebie Cudne zakupy, ja jutro się wybieram do szkółki i doczekać się już nie mogę
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:00, 18 kwi 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Dorotko, cudowna wiosna u Ciebie pomimo ciągłego deszczu. Roślinki pięknie nadają koloru i na pewno cieszą. Jestem zachwycona w tym roku cebulicą i śnieżnikiem, to moje nowe odkrycie Życzę Ci dużo zdrówka! Ściskam mocno!!!
Dziękuję też mam dwie kępki śnieżnika. Muszę go przenieść na wiosenną lamówkę.
GARDEN OF ROSES
W pierwszym kwitnieniu, gdy słońce mocno świeci kolor jest blady, nie ma tego pomarańczowego w środku.

Tu masz kwiatki przekwitające i nowo rozwijające się. Trzeba dodać, że ona nie czyści się sama, muszę jej obrywać przekwitłe mumie.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 11:59, 18 kwi 2021

Do góry
Bardzo lubię wcześnie kwitnące tulipany botaniczne

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:58, 18 kwi 2021

Do góry
Kokesz napisał(a)
Anitko, czytałam, że masz u siebie bez Golden Tower, nie mogę go znaleźć na zdjęciach. Mogłabyś go pokazać?
Zastanawiam się nad nim u siebie ale już mam taki mętlik w głowie, że nie wiem co posadzić...
Co tam u Ciebie, masz troszkę wiosny?

Tak jak Iwonka pisze miałam dwa w różnych miejscach Dostałam jednego od Iwonki. Zachwyciłam się nim jak go u mniej zobaczyłam w doniczce. Wcześniej widziałam tylko w internecie, ale w szkółkach go nie było. Teraz u nas dość łatwo można spotkać.

Na początku był śliczny, limonkowy. Ale szybko zielenieje.

Zupełnie nie przypomina tego co pokazują na stronach w sklepach wysyłkowych. W grafice tylko teraz w kilku są zdjęcia jak na prawdę wygląda. Myślałam, że rozjaśni mi cienisty zakątek przy altanie. Na tle ciemnych rodków.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:48, 18 kwi 2021

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Piękne mebelki. Czekam na zadaszenie, bo sama o takim myślę i bardzo ciekawa jestem efektu.

Zadaszenie się projektuje, coś takiego chce (to przykład z internetu), my będziemy sami robić bo mój brat i tato to złote rączki Muszę tylko drewno w tartaku i okucia kupić.

Pomysł na pas zieleni przed ogrodzeniem 11:46, 18 kwi 2021

Do góry
@A_gawa bardzo dziękuję za propozycje, kilka wdrożyłam do mojej wizji.
Trochę się 'pobawiłam' w Paincie, z góry przepraszam za moją nieudolność.
Drzewka jednak hakuro (pomyślałam, czy nie wsadzić ich na przemian z migdałkiem trójklapowym?). Trzmielinę szczepioną na pniu będę mieć z przodu domu w donicy, więc nie chciałaby się dublować. Dlaczego uważasz, że hakuro to tragedia? Chodzi o kwestię wizualną czy utrzymanie?
Trawy to trzcinnik karl foester i rozplenica read head.
Te niskie to kostrzewa sina i szałwia omszona.
Czy na samym tyle czosnek Ambasadaro to dobry pomysł, czy zginąłby w tych trawach? Czy te rośliny które wybrałam to dobry pomysł? Czy coś zmienić/dodać/odjąć?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:37, 18 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
Anitko,
Ze zdjęć Twojego ogrodu powinno się wydać album i jego kolorami leczyć chorych na depresje, niemoc i załamki ogrodowe i inne schorzenia psychiczne.

Stworzyliście piękne miejsce a ja dokładnie tak wyobrażam sobie raj.
WOW
ACH
EH
OH I
idę marzyć o moim ogrodzie......

Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.

Witaj Lidko,

Oj bez przesady. Ale za te pochwały dziękuje bardzo.
Niestety przedwiośnie u mnie mało kolorowe. Sama depresji mogłabym się nabawić

W samym słońcu 11:31, 18 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Widać widać aż za dobrze.
Przede wszystkim one są za rzadko posadzone. I nie jest to prawdziwy szmaragd. To jakaś odmiana kolumnowa. Jak kolumnowa to trzeba gęściej sądzić.
Co ile są posadzone?
Czy ty ich przypadkiem nie przycinasz po bokach, bo jeżeli to jest szmaragd to szmaragdów się po bokach nie przycina.

Byłam dzisiaj na działce i zapomniałam zrobić fotkę moich, abyś sobie porównała.

Co to znaczy Kasia u nas je przekopuje?

Jutro zajrzę.

Kasia,czyli kasia1 z wątku Duże pole do popisu

To raczej są szmaragdy co prawda kupowane w różnych miejscach.
Nie są przycinane po bokach, sadzone co 50-60 cm z tego co pamiętam
Mało też podlewane
To zdjęcie tych samych tylko sadzonych w lepiej przygotowany grunt
Ogród z koroną w tle 11:30, 18 kwi 2021

Do góry
Buxy u mnie póki co czyste... za to ślimaki już ruszyły... i nie boją się wysokości...Wisienki Umbraculifera już w blokach startowych...

o magnoli nie wspomnę...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:28, 18 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Ja czekam na ciepło, zaczęłam mega prace wystrojowe w domku letnim, no i co zimno mnie zastało. Teraz myślę, że czas wie, co lepsze, bo mam wyklarowane pomysły

Też tak uważam. Ja cały czas się wstrzymuje i pomalutku klarują mi się pomysły co zrobić w tym miejscu co była huśtawka.

Ale najpierw pilne pracy porządkowe po zimie. Przycięcie drzew i krzewów liściastych, głównie eM się tym zajmował, ja trzymałam drabinę. Ja przecinałam drobniejsze gałązki. W międzyczasie posprzątała nowa rabatę. Byliny małe więc szybko poszło.

Bardzo ładnie przezimował krwiściąg mniejszy 'Minor'.

Ogród z koroną w tle 11:26, 18 kwi 2021

Do góry
Wróciłam z ogrodu i wiosna już pełną parą... co ciekawe - rozplenice w ubiegłym roku z uwagi na suszę dłuuugo się zbierały i nie dawały oznak życia, dobiero gdzieś pod koniec maja u mnie ruszyły... a rok później czyli dziś już widać że się budzą...Pierwsza Hameln, druga Little Bunny
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:19, 18 kwi 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ewka, mebelki obłędnie piękne. Super super super!
Hit mody, widzę w tym stylu na grupach o urządzaniu domu, a jeszcze u nikogo na forum nie widziałam.
Więc brawo, bo mi się bardzo podobają, dobrego wyboru dokonałaś
Czapla też się super wystroiła do kawalera

Darcia, no właśnie chorowałam na nie od dawna ale jakoś albo kasy albo mebelków nie było. Rzeczywiście ostatnio na pinterescie widuję coraz więcej stylu Boho, naturalnego, beże, zgaszone biele, drewno etc. Ja resztę mebli, czyli leżaki, stół z krzesłami na drugim tarasie, parasol etc. mam w stylu raczej nowoczesnym czyli stal, szkło i antracyt i właśnie chciałam przełamać tą nudę i surowość takimi mebelkami. Najbardziej mi się ten fotel kokon podoba.
Zastanawiam się jaki dywan tarasowy wybrać. Chyba jakiś z motywem roślinnym, może coś takiego:

Nawierzchnia tarasu to jasnoszare płyty betonowe i chciałam je czymś przykryć, żeby ocieplić klimat Jak myślisz?

To jest ten taras z tym wielkim drewnianym stołem.

(Grill idzie zaraz do wyburzenia bo moim zdaniem szpeci i nikt go już nie używa a poza tym przestaliśmy grillować bo to jednak średnio zdrowe. W jego miejscu będzie klon palmowy.)
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 11:17, 18 kwi 2021

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies