Elu, na Placu Trzech Krzyży jak pamiętam chyba rosły 3 magnolie. Stare duże, rozłożyste. Aż jak przerabiali rozjazdy wokół kościoła po 2010, wycięli je. Została jedna, właśnie ta, którą pamiętasz, najbliżej budynków od strony Wisły (ostatnie zdjęcie). Zdjęcia są z 2009 roku. Przypomnisz sobie jak popatrzysz na zdjęcia
To moje strony rodzinne, moja dzielnica. Do 6 roku życia mieszkałam w starej kamienicy na Tamce tuż u zbiegu z Kopernika. Okna wychodziły Okólnik. Potem też mieszkaliśmy blisko Starego Miasta. Dopiero po 30-stce wyniosłam się na trochę na Ursynów.
[img
Wzdłuż ściany gdzie jest wejście domu. Tu muszę pomyśleć o żywopłocie. Strona północna i tylko 8 metrów szerokości pomiędzy domem, a płotem. Zastanawiam się nad cisem, ale przy ilości potrzebnych sadzonek stać mnie na malutkie, dlatego rozważam buk Dawyck Gold, przed nim trawy i hortensje.
Ja tak z ciekawości - jakie drzewo/krzew rośnie tak wysoko i jest żółte???
Tuja aurea nana jest niska.
To może być buk Zlatia, to może być cyprysik Ivonne oraz to może być Thuja Aurescens.
To może być także cis 'Fastigiata Aurea'. Na tuji Aurea Nana świat się przecież nie kończy Pytałaś jak pomieszać żeby to nie było tak nudno, to podałam przykład, niekoniecznie tu dobierałam gatunki, po prostu masz przykład jak nie robić tego pod sznureczek i bez wysiłku.
Jestem nowa na tym portalu, więc nie bardzo wiem czy piszę w dobrym miejscu, ale potrzebuję pomocy - po zimie mój trawnik wygląda tak - co to może być? Jest dopiero koniec lutego, więc może trawnik sam się na wiosnę zazieleni, ale może to jakaś choroba, albo szkodnik? Do niedawna leżało na nim dużo śniegu. Trawnik ma 2 lata, był w ostatnim sezonie regularnie nawożony, jest system nawadniania. Bardzo proszę o wskazówki. Pozdrawiam
Mam ogromna prośbę o wsparcie/ podpowiedź jak zagospodarować róg działki tak by osłonić się od powstających dość wysokich domów,
te 3 kurniki (suche) niestety zostały zjedzone przez grzyba ;-( więc będą usuwane.
Zależy mi na czymś zimo-zielonym (rozważałam sosnę) która jest na zdjęciu (należy do innej sąsiedniej działki) i zastanawiałam się czy nie powtórzyć tego konceptu
Bedę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie
róg działki na zdjęciu to strona zachodnia a ziemia jest dość gliniasta
Do ideału to im jeszcze brakuje, Przemek tnie idealnie.
Nie zrobiłam oprysku, ale chyba dziś zrobię miedzianem, na inne opryski raczej temperatura za niska. Ćmy jeszcze nie mam, ale Miluniu, gdyby przywędrowała do mnie to wyrzucę wszystkie buksy i będę je zastępować cisem, albo całkiem z nich zrezygnuję,
takie nożyce,
Właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką drugiej części książki Danusi. Miałam narazie czas tylko przejrzeć ale już widzę że jest super ! Teraz będzie łatwiej dbać o to co się już zrobiło
Kochani to będzie moj ogrod. Nie znam jeszcze dokładnych wymiarow bo nie mam mapki. Plan docelowy roslinnosc-trawy oraz kamienie z plaży zamiast trawnika.Czy warto zabrac sie samemu za projekt korzystajac z inspiracji w internecie czy lepiej oddac w rece projektantowi.