Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Wykonanie źródełka z kamienia 09:27, 15 sie 2018

Do góry
Obniżyć rurkę poniżej górnej pow. kamienia.
Uzupełnienia nie narzucam.
Wykonanie źródełka z kamienia 09:11, 15 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obniżać, będzie lepiej wyglądało a tak sika nadmiernie i kiepsko to wygląda. Powinno się pienić a nie sikać wysoko. Ptaszki zdejmij. Posadź więcej roślin.

Obniżać strumień czy wysokość rurki z dyszą. Uzupełnić tymi samymi hostami?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 00:08, 15 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób jesienną wertykulację. W sierpniu.

W takim razie w czwartek biorę się do pracy. Może po wygrabieniu nie będą rosły grzybki. Teraz pojawiają się w losowych miejscach (nie jak w czarcim kręgu).
Dziękuję za poradę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:22, 14 sie 2018

Do góry
Zrób jesienną wertykulację. W sierpniu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:16, 14 sie 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

A jakie to floksy ?

Phlox paniculata 'Jeana', choć był nieco inaczej podpisany, ale ustaliłam, że błędnie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:08, 14 sie 2018

Do góry
Polecam koniecznie ochronę czyli krem z filtrem na twarz, okulary i kapelusz. Ja używam wszystko naraz Plus woda, lub herbata w dzbanku.
Choroby i szkodniki berberysów, berberys - Berberis 23:05, 14 sie 2018

Do góry
krzysztofz napisał(a)
Witam,

jestem nowy na forum i jeśli źle wrzuciłem post to z góry przepraszam.
Tydzień temu zakupiłem kilka sztuk berberysów kolumnowych. Znalazłem dla nich ładne miejsce, posadziłem, pielęgnowałem i po tygodniu zauważyłem na ciemnej odmianie że liście są wysuszone.
Bardzo proszę o doświadczonych forumowiczów o pomoc. Nie wiem czy zrobiłem coś źle . Wygląda to tak jakby się sparzyły w słońcu. Nie przypominam sobie żebym je podlewał w słońcu po liściach, ale na pewno wieczorem zaraz po posadzeniu zlałem je całkowicie wodą. Nie wiem czy tu nie popełniłem błędu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:26, 14 sie 2018

Do góry
Miło mi, że się podoba Bardzo dziękuję.
Wykonanie źródełka z kamienia 09:56, 14 sie 2018

Do góry
Obniżać, będzie lepiej wyglądało a tak sika nadmiernie i kiepsko to wygląda. Powinno się pienić a nie sikać wysoko. Ptaszki zdejmij. Posadź więcej roślin.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:52, 14 sie 2018

Do góry
Upały u nas były i są, wczoraj to ledwie można było wytrzymać, a ja nowe kanciki robiłam Trawę kosiłam po całości, kilka taczek trawy na kompost wywiozłam. Dałam radę, ale trzeba było odpoczywać w cieniu. Ustawiałam, przestawiałam gadżety ogrodowe bo kilka rzeczy przybyło, a nie mam jeszcze tematycznych zakątków
Wykonanie źródełka z kamienia 13:00, 13 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, zmniejszyć bo woda wyleci i pompa się zatrze.

Danusiu,
Zmniejszyłem wysokości strumienia wody o 1/3 na zaworku przy pompie.
Czy obniżać krawędź dyszy w stosunku do otworu w żarnie kosztem wyższego strumienia?
Wąski pas w ogrodzie, pomysły na aranżacje chodnika -ogród Iza 12:32, 13 sie 2018

Do góry
Witaj

Żwir przemyśl, bo na tak wielkiej rabacie pielenie w żwirze to będzie mordęga. Rośliny tez dobrze pod kamieniami nie rosną....ale chwasty znakomicie się sieją
Jesli już koniecznie żwir to absolutnie nie biały...będzie efekt akwarium
Masz kostkę granitową to lepiej będzie wyglądać granitowy żwirek. Ale zastanów się, czy w całości wysypanie tak dużej rabaty nie da przytłaczającego efektu kamieniołomu. Żwirek ładnie wygląda na małych rabatach. Wtedy taka rabata jest jak akcent w ogrodzie.

Przed sadzeniem - a w trakcie planowania - proponuję koniecznie wzbogacić glebę w próchnicę (obornik, kompost, kora) i mączkę bazaltową. Wszystko trzeba bardzo starannie przekopać, przemieszać z glebą. Bez tego, nawet wzbogacając dołki, rosliny nie będą rosły zdrowo i bujnie przez lata.

Jesli ma być żwir, to także dobrze by było ująć ziemi na 5-7cm poniżej kostki. Inaczej żwir będzie wysypywać się z rabaty.

Odnośnie planowania...cha, cha... to tak nie działa na forum - chcesz i masz . Tak nawet nie działa w szanującej się firmie ogrodniczo-projektowej. Musisz okreslić jaki styl lubisz. Jakie rosliny lubisz. Jak sobie wyobrażasz cały swój ogród. Nasłonecznie. Strefa mrozowa, czyli chociaż region.
Ta rabata musi pasować do reszty przyszłego ogrodu. Inaczej będzie oderwana...jak kwiatek przy kożuchu.

Do dzieła Kochana Pisz więcej o sobie, tym co lubisz, co wpadło ci w oko. Mile widziane inspiracje....albo, myk, do Danusi (Gardenarium) po projekt
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 sierpnia 2018 godz. 10 10:12, 13 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrawiam Państwa Szmitów i wszystkich uczestników tego wspaniałego spotkania

No dobra. Mach prubung może mi się uda nic nie pomylić.

Od lewej na górze:
Pani Szmit, Kuklik "Wszystko czego potrzebuję to ...", koleżanka bez wątku - obserwatorka, Ewa Bacowa "Ogród bacowej", Babopielka "Ogród w stylu parkowym" chowa się za Ewę , Ania "Skandynawski po krzyżacku", mąż Iwonki, Alicja "Ogród na piasku i z wielkim murem", mąż Alicji, Gosia "Moje spełnione marzenie Małgocha 1960", Ania Zana "Ogród z rzeźbą", Danusia, Gobasia "Goździkowa wiejski ogród", Kasia "Ogródek pachnący różami i lawendą", Ja "Anna i Ogród".
I parter od lewej:
znajoma Danusi, Iwonka "Ogródek Iwony II", syn Gosi, Beatka "Wiejski zielony zakątek u Beatki, Gosia "Kubusiowo II", Marysia "Ogród bez roweru", Aga "U Agi czyli słońce i piach", Gosiek33 "Ogród do odnowy" i córka p. Szmit.
Tak więc mam nadzieję że nikogo nie pomyliłam i proszę o pomoc w rozpoznaniu jednej osoby
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:49, 13 sie 2018

Do góry
mira napisał(a)

Ciekawa jestem czy jest taka dalia którą wywalisz na kompost - ja jedną wywaliłam jesienią no i czy masz swoją naj.

pozdrawiam

Nie wywalę choć taką pstrokatą miałam zamiar, ale miejsce mam to szkoda wywalać cokolwiek
Szałwie powabne wywaliłam na pewno, bo szybko przekwitły.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:44, 13 sie 2018

Do góry
Mira, no pewnie że przy okazji coś tam zrobiłam
Ale gapić się - to jest to. W niedzielę koniecznie trzeba się gapić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:55, 12 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja dziś czyściłam dalie, już lecę

Ja jutro swoje muszę podnosić i wiązać, jeśli się nie połamią bo ulewa z wichurą wyłożyły prawie wszystkie Rów wylał i zalało dół ogrodu, muł wszędzieAle przyszłam na Twoje cudowności bo u siebie nie wiem od czego zaczynać sprzątanie.
Wykonanie źródełka z kamienia 22:05, 12 sie 2018

Do góry
Tak, zmniejszyć bo woda wyleci i pompa się zatrze.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:36, 12 sie 2018

Do góry
Mieczyki rosną normalnie w gruncie. Tylko część tulipanów tak rosła, ale większość w gruncie.

Kwitnie karczoch. Mira mnie poprawiła, oczywiście - jeszcze nie kwitnie
Zaczyna dopiero.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:32, 12 sie 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies