Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Czasem słońce czasem deszcz 07:22, 29 sie 2015

Do góry
Śliczna ta "jesień" u Ciebie.
Popadało?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:52, 28 sie 2015

Do góry
Przepraszam, że tak wybiórczo odpowiadam, ale czasu brak.
Macham zatem jeszcze raz zbiorowo i lecę do Was na kominki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:32, 28 sie 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)

Ja w tym roku niestety mimo wcześniejszych oprysków Mospilanem też mam problem szpecieli- pordzewiaczy na grabach. Zaatakowały mój łuk grabowy, który stał się całkiem brunatny.
Czytałam w magazynie Szkółkarstwo, że należy je zwalczać mieszaniną preparatów Mar­shal 250 CS (0,1%) i Talstar 100 EC (0,05%), co najmniej dwukrotnie, w odstępach 7–10-dniowych . Ten pierwszy jest chyba niedostępny . Ktoś stosował? Macie jakieś doświadczenia w tym względzie?

Pryskanie jest konieczne, aby zapobiec inwazji tych gatunków szpecieli w następnym roku. Jednak najlepszym terminem przeprowadzenia zabiegu ochronnego jest okres opuszczania przez samice miejsc zimowania, co zbiega się z pękaniem pąków.Tylko czym pryskać teraz? Tym samym? Ktoś coś podpowie?

Marzenka współczuje prac polowych tuż za płotem i oprysków ciężką chemią. Wiele osób ma podobny problem, bo ich działki są usytuowane na granicy upraw.
Moja znajoma ma 2 razy w roku ogromny kombajn tuż za płotem, po którego wizycie jej ogród wygląda jakby przeszła burza śnieżna, pełno jakiegoś dziadostwa wyrzucanego z tej maszyny wprost do jej ogrodu . Masakra. Ogród młody, tuje jeszcze niczego nie zasłaniają. Nic tylko wykupić kawałek pola, ale się nie da, bo rolnik korzysta z unijnych pieniędzy i sprzedać nie może, choćby chciał. E

Pozdrawiam

Wlaczę ze szpecielami drugi sezon, jak widac nieskutecznie. Dzieki o info o środkach, zobacze czy uda mi sie je kupić?

Ah te pola za płotem... Tak sie cieszyłam gdy kupowałam działke z takiego sąsiedztwa..
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:30, 28 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Madżen jakie masz doświadczenia z buksami w donicach? Chcę posadzić do dużych, plastikowych donic i tak się zastanawiam jak je pielęgnować

Czy rosna? Rosną i maja sie świetnie, zawsze w sezonie mam buksy w donicach. Ale potem zima padają i nawet łagodne zimy uśmiercają je . Nie ma opcji osłaniania przed mrozami, nic nie pomaga... Trzeba je orzechować w zimnym jasnym pomieszczeniu ale na zime najlpiej je zadołować w ogrodzie.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:27, 28 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

od soji to weganie i wegetarianie odchodzą już nawet....soja 100% GMO na całym świecie pewnie, poza Japonią ...tam jest zakaz GMO (tak większoć publikacji o zdrowym żywieniu podaje)

co do rundapready - to nie wiem

Soja, rzepak, kukurydza, bawełna.... I wiele wiele innych. I ja bym chyba zniosła nawet to GMO ale opryski roundapem po tych roslinach skoro to jest zabojcze dla chwastow, tego nie zniosę... A potem ja jem pyszne tacos....
Ale nazwa soya roundapready jako odmiana godna zakupu...eh schroni wg terminologi mojego taty sam sie otwiera...

Najciekawsze, ze próbowali zablokować oznaczanie produktow modyfikowanych genetycznie na opakowaniach
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:23, 28 sie 2015

Do góry
kreska napisał(a)
Cześć Marzenko obejrzałam film na you toube, który komuś poleciłaś w innym wątku na temat firmy Monsanto...Jest to przerażający dokumnet jak firma chce zawładnąć rynkiem żywności na całym świecie, robia to malutkimi kroczkami, ale jakże skutecznie. Ludzie choruje na przeróżne choróbska typu rak, nie wiedząc czemu., a to zasługa herbicydów, GMO...
chciałabym wyeliminowąć środki ochrony roślin, ale czy się da?Czy ocet rozcieńczony zamiast roundapu da rade?Na pewno chawsty w trawniku można wyrywać ręcznie, tylko że to inna bajka.

Dla mnie ten film był przerażający...polecam film BIG Pharma....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:21, 28 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To som Evergold, ale nie wiem czy nie przedobrzysz. Lepsze jest wrogiem dobrego i nie da się mieć wszystkiego. Żeby choinki nie zrobić w ogrodzie skoro pęka w szwach

Hi hi a my Ciebie kopiujemy bukszpany i carexy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:20, 28 sie 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Też muszę graby i nie tylko na przędziorki prysnąć...wlazło mi cholerstwo niestety...wrr...
Upaly się skończyły to może i dziś się uda

Do tej pory moich nie opryskałam.... Zycie mi umyka....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:15, 28 sie 2015

Do góry
AlKa napisał(a)

Jakbyś o mnie pisała z tym kombajnem, masakra. Em właśnie chciał odkupić tą ziemie ale nie da rady ;(

Oj tam oj tam, raz w sezonie wykonują mi gratisowe nawozenie salonu.... Tylko jak prysną roundapem kiedys to sie nie wypłacą za zniszczenie żywopłotu grabowego. Musze sie M zapytac czy mozna rosliny w ogrodzie ubezpieczyć....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:13, 28 sie 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
a co jest złego w evergoldach w buksowych kulkach? zamierzałam dać na jesień... a choinkę w ogrodzie już mam hehe

Mam w bukszpanach krasie łapki i je uwielbiam, ale evergoldy są wieksze i barzdziej zółte
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:11, 28 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
eee chcę wymienic hakone które przypala tzn wykopać z buksów a dać coś innego

Ja uwielbiam Evergoldy , ale mam posadozne rzędem i powiem ci ze to olbrzymie potwory u mnie! Teraz maja średnice minimum 60 cm. Hakone to pikus.
Zachowują sie po zimie podobnie jak ice dance, trzeba je przyciąc. W tym roku w ogole nie przycięłam po zimie bo były piekne to zaczeły brązowieć, więc przyciełam gdy zaczeły wypuszczać młode liscie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:09, 28 sie 2015

Do góry
bleebla napisał(a)

Trąbię zatem, że 12-13 września są targi pod iglicą !

Zatem trąbimy!!!! Uwaga uwaga spotykamy sie pod iglicą. Głosujemy czy w sobotę czy w niedziele. Wg mnie w sobote z samego rana będzie mozna cos kupic ... Ale czy ja zdąze wrocić do Wrocławia??
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:08, 28 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Dzisiaj cały Wroclaw cierpi na ból głowy, mam nadzieję że u Ciebie dobrze

O a ja się dobrze czułam, dziwne
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:07, 28 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko jak jest z Carex Buchananii? Na niektórych zdjęciach jest stercząca na innych pokładająca się.
W ogrodniczej jest stercząca, bardzo dorodne kępy. Czy to zależy od jej wielkości? Czy ta stercząca też kiedyś się wyłoży, czy jak będzie cięta to zawsze będzie miała stojący pokrój?

Zależy mi na wyższej, a nie na leżącej.

U mnie przez pierwsze dwa sezony była stercząca, w trzecim jest tak wielka, że sie rozkłada na boki, dwukrotnie juz ją ciełam w tym roku, w przyszlym ostro ja przytnę wiosna. Najładniejsza stercząca i duza była w drugim sezonie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:52, 28 sie 2015

Do góry
Nic nie wiem nt bukszpanów, bo od dwoch lata u nich juz nie kupowałam. Mam ponad 50 kul, wiecej nie planuję

Został jeszcze watek zielongórski
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:51, 28 sie 2015

Do góry
Kochani lece na joge, na wszystkie posty odpowiem w nocy... Buziaki i pozdrawiam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:43, 28 sie 2015

Do góry
Zabiegana jestem ostatnio bardzo ale wpadłam napisać wielkie WOW!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:03, 28 sie 2015

Do góry
Suuuuuuuuuuuuper zmiany!!!!

Myslalam ze Ty narzekasz a to odwiedzający
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:00, 28 sie 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Mam nadzieje, ze nic powaznego Cie nie trapi bo jakos spusciłas powietrze chyba mi jeden grab choruje na beunatnosc plamista czy cos , brazowe listki ma a ani sladu insektow , to chyba grzyb

Pordzewiacze i szpeciele. Zrob oprysk ortusem a po 7 dniach innym środkiem na przędziorki , ja jeszcze nie robiłam bo ciagle goraco alebo nie mam czasu.... A musze szybko za chwilę zastosuje nicienie i musze unikać chemi.....
Tylko jak mi po polu przejędzie ciągnikiem z Roundapem to po co ja mam to wszytsko robic.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:58, 28 sie 2015

Do góry
Ciekawe kto na forum je soję..... roundapready!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies