Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:09, 15 maj 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ech... muszę podjazd ukręcić, bo mnie szlag trafi i wtedy może się skuszę.

Super

A te kamolki pos siatka to sciezka? Bardzo pomyslowe
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:08, 15 maj 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Magnolia ja Cie prosze ...zalóz watek ...takie cuda masz

ech... muszę podjazd ukręcić, bo mnie szlag trafi i wtedy może się skuszę.
Miejsko & sielsko 21:06, 15 maj 2015

Do góry
trzymaj się Kochana! mam Cię na myśli, nie opędzisz się.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:05, 15 maj 2015

Do góry
Magnolia ja Cie prosze ...zalóz watek ...takie cuda masz
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:04, 15 maj 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Magnolia booosko !

dzięki- to są ładne momenty.
Ale jesienią przewalałam tę rabatę, więc w tym roku cudna nie będzie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:02, 15 maj 2015

Do góry
i inne
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:01, 15 maj 2015

Do góry
Magnolia booosko !
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:56, 15 maj 2015

Do góry
na ogrodzenie nie patrzcie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:51, 15 maj 2015

Do góry
czosnki Purple Sensation i kamasja- obiecałam ijest:

Po prostu ogród... 14:27, 15 maj 2015

Do góry
Sylwuś jak zawsze bardzo mi sie u Ciebie podoba. Rododendrony , azalie , magnolia i bukszpany robią niesamowite wrażenia, ale i reszta roslin w niezwykłej kondycji. Jestem zachwycona ciszą , przestrzenią i ogromem pracy jaki wkładacie w swoje miejsce na ziemi. Dzięki za zabranie mnie do szkółek na zakupy. Dziś czuje sie tak jakbym była tydzień na wczasach a o kawie nie wspomne
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:21, 15 maj 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Mysza,
wydaje mi się, że magnolia zawiązuje pąki kwitnące w poprzednim roku. Więc co ma zakwitnąć i tak zakwitnie. Nawozi się po kwitnieniu, żeby wzmocnić krzew i zapewnić wiązanie pąków kwiatowych na następny rok, nawozem do kwaśnolubnych kwitnących roślin. Tylko Twoja jeszcze w pojemniku, więc połową dawki, a najlepiej już po posadzeniu. Jeśli się wymądrzam, a nie mam racji to proszę o korektę

Asiu zapisałam sobie co piszesz
Dziękuję.
Muszą ją już sadzić, bo korzonki zaczynają wyłazić do góry
A w ziemię ogrodową ją sadzić??
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:01, 15 maj 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Czy zasilacie czymś magnolie, żeby dłużej kwitły??
Moja wypuszcza jeszcze młode pączki i nie wiem czy coś sypnąć??

Spokojnego dnia wszystkim życzę

Mysza,
wydaje mi się, że magnolia zawiązuje pąki kwitnące w poprzednim roku. Więc co ma zakwitnąć i tak zakwitnie. Nawozi się po kwitnieniu, żeby wzmocnić krzew i zapewnić wiązanie pąków kwiatowych na następny rok, nawozem do kwaśnolubnych kwitnących roślin. Tylko Twoja jeszcze w pojemniku, więc połową dawki, a najlepiej już po posadzeniu. Jeśli się wymądrzam, a nie mam racji to proszę o korektę
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:11, 15 maj 2015

Do góry
A oto miejsce nad którym aktualnie pracuje i nie patrzymy na otaczający to miejsce bałagan, zdechnięte cisy.... to będzie magnoliowa rabata

.... co wsadzić w ramkę bukszpanową która będzie wkoło magnolii????
1. 3 kulki bukszpanowe + trawa + jeżówki ???
2. runianka + jeżówki
3. bodziszek wspaniały ?
4. róża aspirin , kulki bukszpanowe i trawy??

Pamiętajmy że magnolia nie lubi grzebania w korzeniach i to co teraz tam wsadzę musi zostać ... dlatego nic tam jeszcze nie wsadzam bo nie wiem co wsadzić .... kwadratura koła...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:53, 15 maj 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tulipki bajka, a magnolia dech zapiera, jaka to odmiana?

Magnolia gwiaździsta Stellata
Makowo na Kociewiu 22:12, 14 maj 2015

Do góry
Kilka migawek z dzisiaj
Mój bez, góruje nad kompostownikiem

jeszcze kwitnie magnolia

różaneczniki ( te przesadzane w marcu też kwitną)
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:35, 14 maj 2015

Do góry
Tulipki bajka, a magnolia dech zapiera, jaka to odmiana?
Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 13:54, 14 maj 2015

Do góry
Magnolia podobno wymaga dobrego nawożenia i ściółkowania. Ja mam 2 sztuki, Susan i Daphne, ale obie młodziutkie i dopiero uczę się nimi zajmować. Za to kupiłam dziś swoje pierwsze żurawki, szałwie omszone i kocimiętkę. Nie mogę się opanować, choć domowy budżet znacznie uszczuplony.
Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 10:11, 14 maj 2015

Do góry
A ja wlasnie sie zastanawiam od czego to zalezy,moja magnolia w tamtym roku byla cala w kwiatach,w tym roku miala tylko jednego.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:31, 14 maj 2015

Do góry
Robię rabatę magnoliową, wygląda na razie tak:

7 szmaragdów ma za zadanie osłonić trochę to miejsce przed wiatrem. Magnolia 'verbanica' (docelowo do 3m wysokości) jest posadzona 160cm od szmaragdów, a świerk serbski 2m od magnolii. Drzewa nie są za blisko?

Za magnolią chce posadzić różaneczniki: catawbiense grandiflorum i może cheer. A co przed/pod magnolią? Tymczasowo są tam wsadzone trawy, ale wolałabym coś innego.
rabata może być szerzej poprowadzona, niż łuk z trawami.

Co będzie się dobrze czuło pod magnolią? Niskie azalie? Wrzosy? Krokusy? A może nie ma sensu nic sadzić blisko pnia, bo magnolia i tak zabierze wodę a z czasem i miejsce?
Zmienić pobojowisko w ogród... 08:52, 14 maj 2015

Do góry
Toszko, idę czytać to, co mi wskazałaś. Przepis na mleko wzięłam tu z forum z wątku o mszycach. No ale jak widać nie działa . Najchętniej pozbyłabym się mszyc obcinając końcówki pędów, ale szkoda mi pączków kwiatowych, które się zawiązały. Nie wiem, czy tawuły zawiążą wtedy nowe, czy w tym roku nie będą już kwitły?

Kamila, mój ogród nadal wygląda jak pobojowisko, serio . Powolutku oswajam niektóre miejsca, staram się zrobić jak najwięcej, bo jak wrócę po macierzyńskim do pracy, to czasu będę miała bardzo mało. Teraz też mam mało, ale jednak więcej .
Lampy są z Jysk.

Robię teraz rabatkę magnoliową.
Magnolia pośrednia 'verbanica' posadzona, świerk serbski oddzielający dwa rodzaje żywopłotu posadzony. Drzewa są posadzone 2m od siebie - wystarczy? Magnolia rośnie powoli, ale szeroko... To nie za duża odmiana, docelowo ma mieć 3m wysokości, pewnie na szerokość podobnie. Zostawić tak, jak jest, czy przesadzić świerka dalej?

Tujki kupiłam specjalnie dla magnolki, żeby je było miło i zacisznie . A co pod magnolią?? Bo z tego, co się zorientowałam, to jak chce coś tam posadzić, to muszę się szybko decydować, zanim korzenie się nie rozrosną - żeby ich nie uszkodzić.
Niskie azalie (czy magnolia w miarę rozrastania się ich nie zagłuszy?)? Krokusy?
Wrzosy?
Między magnolią a tujkami chciałabym rododendrony, będzie im tu dobrze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies