Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 10:30, 14 lip 2018

Do góry
Tutaj przystawka która kopie głebokie rowy pod kable i nawadnianie.

Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 10:25, 14 lip 2018

Do góry

Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 10:23, 14 lip 2018

Do góry
Zajęć ciąg dalszy. Drugiego dnia odbył się pokaz najnowszych modeli Avanta, maszyn, które znacznie mogą pomóc w rozwoju firmy i usprawnieniu wszelkich prac ogrodowych.
Przyjechało kilka Avantów z firmy Serafin

https://www.serafin-maszyny.com/avant/

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:11, 13 lip 2018

Do góry
Jak wsadzisz czerwone drzewo tu już rabata będzie wypełniona. Może trawy jeszcze w wolne miejsce pod drzewem.
No i mam nadzieję, że zniknie plastiko-szmata w rabat. Masakryczna jest.
Studnia w ogrodzie 22:07, 13 lip 2018

Do góry
Ożelaziacze, ale są chyba dość drogie.
Choroby trawnika 22:05, 13 lip 2018

Do góry
Nie, to nieuniknione jest gdy tak się stanie, wyrwij te zgniłe kępki i dosiej ale rzadziej, albo poczekaj jeszcze co będzie. Potem zadziałasz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:36, 13 lip 2018

Do góry
Bzyków u nas dostatek, czasem nie wiadomo na co patrzeć, tyle się ich uwija.
Białe płótno - pomóżcie mi je pomalować ;) 21:24, 13 lip 2018

Do góry
6 zł za te bukszpany to zbyt wygórowana cena.
Gdzie masz zdjęcia tych platanów. Nie zadawaj pytań bez zdjęć, bo odpowiedź jest niemożliwa, co może być nie tak? Nie wiem, muszę je widzieć.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:19, 13 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Agatko, taki motyl -paź królowej też nas odwiedził

Ostatnio u Gosi z Kolorowy ogród do kapitalnego remontu też go wypatrzyłam.
Gośka się ucieszyła bo pole pokrzywowe na coś się w końcu przydało
Jego gąsiennice uwielbiają pokrzywę, ja też ją hoduję dla niego
Piękny motyl Dobrze że masz tyle kwiecia to każdy bzyk znajdzie coś dla siebie
Choroby trawnika 21:16, 13 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Za gęsto posiana i gnije.

No właśnie taka myśl przyszła mi do głowy...
Po posianiu trawy, było załamanie pogody i wiatr strasznie poprzesuwał nasiona i torf wszystko zatrzymało się przy obrzeżach wokół zraszaczy. Można jakoś zadziałać? Może krótsze koszenie?
Chwasty w trawniku 21:16, 13 lip 2018

Do góry
Ten drugi chwast to rdest, Łatwo wychodzi z korzeniami. Na świeżej trawie go nie opryskasz, ale herbicyd selektywny na dwuliścienne (Starane) w mniejszym stężeniu możesz zaryzykować. Ale ja bym wyrywała. Właśnie go wyrywam z łąki kwietnej, stąd wiem, że super łatwo wyrywa się.
Choroby trawnika 21:14, 13 lip 2018

Do góry
Kasia, powyżej napisałam: za gęsto posiana i gnije.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:12, 13 lip 2018

Do góry
robert_mmz napisał(a)
Witam serdecznie,

czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?

Trawa dosłownie schnie w oczach "polami". W jednym miejscu jest gęsta i zielona a w drugim jak linijką odciął sucha.

Staram się podlewać regularnie w dużych ilościach. Nawóz w tym roku posiany raz na początku sezonu.

Tu gdzie zielona:

- jest cień
- jest więcej wody, bo nie praży słońce
- jest żyźniejsza gleba lub taka, która bardziej zatrzymuje wodę i trawnik jeszcze żyje

Tu gdzie sucha:

- jest więcej słońca
- jest za sucho
- jest spalona nawozem jeśli było nasypane za dużo i nie podlane

Wszystkie czynniki razem lub jeden z nich.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:10, 13 lip 2018

Do góry
Visterio napisał(a)
Moi drodzy, czy Starane/Bofix pomoże na te paskudne kępki w trawniku. Proszę Was o poradę odnośnie stężenia, ewentualnie wskazanie innego środka, którym mógłbym to opryskać? Domniemywam, że jest to perz, ale pewności nie mam. Trawnik dwuletni, nie było z nim żadnego problemu, szybko złapał, ładnie się zagęścił. W tym roku mniej podlewam, a poza tym za ogrodzeniem pola pola i jeszcze raz pola. Póki co kosze nisko i co 3-4 dni, przed koszeniem czasami przegrabiam, wówczas większość tych kępek unoszę i po przejeździe kosiarką pomaga ale...

Nie pomoże bo to niepożądane jest również jednoliścienne, a Bofix/Starane jest na dwuliścienne.
Choroby trawnika 21:08, 13 lip 2018

Do góry
Kasia1 napisał(a)
Dzień dobry wszystkim!

Mój trawnik ma 3.5 tygodnia i po pierwszym koszeniu moim oczom ukazał się poniższy obraz. W pobliżu zraszacza(mam automatyczne nawadnianie) są trzy, cztery miejsca z takimi kępkami - w środku jest taki jakby nalot, kożuch, etc. Generalnie trawa jest zgniła, brązowa, szara. W tych miejscach była najdłuższa, bo załapała się na pierwsze wschody. Profilaktycznie wycięłam te miejsca łopatką, chcę wsadzić tzw. "przeszczepy", które wyhodowałam sobie na czarną godzinę w doniczce Pytanie, czy mogę je wsadzić, czy powinnam zastosować jakiś środek aby to coś nie rozprzestrzeniło się na sąsiednie źdźbła? Co zastosować i jak sobie z tym poradzić? Proszę o pomoc Serdeczne pozdrowienia!

Za gęsto posiana i gnije.
Grab - Carpinus 18:26, 13 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lepiej kupić odmianę 'Fastigiata" najlepiej dużą od razu.

Zwykłe to zwykłe, rosną wielkie i ujarzmianie ich celem zrobienia kolumny jest bez sensu

Pani Danusiu, tak nieskromnie spytam dlaczego? Aby dać im swobodę rozrostu?

Pytam, bo takie sadzonki zakupiłam, mają już trzy lata.I troszkę się przeraziłam.

I jeszcze jedno pytanie, czy można szpaler z grabów podsadzić cisem pospolitym? Czytałam, że liściaste i iglaste to połączenie na ,,nie'', ale tak na mój rozum laika w temacie ogrodnictwa to cis lubi ziemię zasadową jak grab, prawda?

Cięcie pomidorów 23:43, 12 lip 2018

Do góry
Takie pędy się wyłamuje w poprzek. Nie wycina.
Domki dla pożytecznych owadów 23:42, 12 lip 2018

Do góry
Posadź kwiaty, które one lubią, wtedy je zwabisz.

Uwielbiają takie o szerokich i długich rurkach kwiatowych, one są przystosowane do zapylania prawie wyłącznie przez trzmiele.

Tojady, lwia paszcza, naparstnica, żywokost (dobry na nawóz naturalny), nasturcja, koniczyna, miodunka, a z owocowych agrest, truskawki, maliny.

Bez pokarmu, który będzie dostępny, nie przylecą.
Choroby trawnika 23:37, 12 lip 2018

Do góry
Lać wodę, ale nie żeby spłynęła, tylko lać, odczekać niech wsiąknie, i znowu lać.
Plamy na trawniku 23:36, 12 lip 2018

Do góry
Magda78 napisał(a)
Dzięki za odzew. Otóż...trawnik byl na wiosne wertykulowany i zasilony nawozem. Bylo juz pięknie. Potem przyszedl maj i upaly. Przyznaję się, wtedy wody za duzo nie lalismy. Ale potem wzięliśmy sie za "niego" i zaczal odzywac. Mąż znow posypal nawozem. Trawa zaczęła się zielenic i wtedy właśnie zaczęły wychodzić te suche place pomimo tego, ze trawa dostala wszędzie taką samą dawkę wody. No coz zostalo na więc dalsze lanie wody....

Może spalił nawozem w tych miejscach i są suche placki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies