Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:08, 20 lis 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:01, 20 lis 2020

Do góry
Widok na szklarnię

Było

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:53, 20 lis 2020

Do góry
Teraz priorytetem w związku z tą rabatą, jest uzupełnienie nawierzchni, aby chodziło się równiutko aż do końca rabaty. A dopiero co wyglądało tak: styczeń 2020

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:50, 20 lis 2020

Do góry
No i posadziłam 5.000 szt przebiśniegów. Oczekuję spektaklu wczesną wiosną, bo mam tutaj też śnieżyce i szafirki.

Tak wyglądał bagażnik 26 lutego, oczekuję kwitnienia w lutym, niewykluczone, że zrobimy specjalny dzień otwarty.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:47, 20 lis 2020

Do góry
Najpierw sadziłam żywopłot z małego cisa Hicksii, potem topiary i krzewy kwitnące wczesną wiosną.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:46, 20 lis 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Danusiu no nie mów, że Ci już tak kwitną posadzone do gruntu wiosną, czy wcześniej - ciemierniki!?

Jeszcze bardziej kanciasty trawniczek - super się prezentuje! Perfekcja w każdym calu. Jesień cudna! Poczytałam też o cięciu żylistka, przydadzą mi się te informacje, bo mam dwa. Muszę je wiosną konkretnej przyciąć, zrobię to po kwitnieniu.

Tak, właśnie dlatego pokazuję, od września pięknieją, a teraz pokazały urodę.
Rabata powstawała na początku marca i mogę powiedzieć, że ciemierniki kwitną od wiosny tutaj. Tak wyglądały w marcu

Zieleń, drewno i antracyt 08:19, 20 lis 2020

Do góry
Koziołek już za płotem. Otworzyłam rano bramę, przyszła po niego matka, ale wystraszył ją przejeżdzający samochód. Nie chcieliśmy ryzykować i mąż wyprowadził malucha na nieużytki po drugiej stronie drogi. Obserwujemy go przez okno, objada się zielonym. Mam nadzieję, że niedługo znowu wróci matka i towarzystwo pójdzie w swoją stronę.

Bardzo rozśmieszył mnie wczoraj nasz kot. Kiedy ratownik wpuszczał koziołka do ogrodu, kot myślał chyba, że to nasz pies. Podbiegł do niego wesoło, głośno miałcząc, z podniesionym ogonem. Chciał się w typowy sposób poocierać i kiedy już był dosłownie z nosem przy sarence zorientował się w pomyłce, stanął jak wryty, po czym udając, że nic się nie stało obszedł go szerokim łukiem
Sezon 2017 u Hanusi 08:16, 20 lis 2020

Do góry
Jolu, dziękuję.

Kochani, i znów piąteczek! Mnie tam wsio rybka, chcę pracuje, chcę leniuchuję, ale dla Was pracujących, każda wolna od obowiązków godzina o tej ciemnej porze, to same zyski. Niech Wam się uda pozamykać najpilniejsze sprawy w ogrodzie! Moje ogrodowanie już na finiszu, jeszcze tylko dalie przywieźć do chaty.

Ogród w dolinie 04:15, 20 lis 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Ostatnio głowa mi dymi, próbuję sobie poukładać kolejność prac i jak nic wychodzi, że jeszcze grube lata przed nami tych prac...
Na przyszły sezon ogrodowo skromnie, bo chciałabym ogarnąć oczyszczalnię i ta nieszczęsną rabatę " frontową", muszę wywalić przywrotniki i hortensje, w ich miejsce dam seslerię jesienną, ale nie jestem pewna jak to poukładać.
Może ktoś pomoże.
Tu fotki z 2018 r. jak rośliny były posadzone (wierzby już nie ma)

Obecnie wygląda tak

Będę wdzięczna za podpowiedzi, bo spać nie mogę przez tego dziwoląga...

Patrząc jeszcze na te zdjęcia tak sobie myślę że jeżeli chcesz linie proste to koniecznie tulipanowca nusisz włączyć w trawnik, czyli zrobić symetryczny 5rapez z trawnika. I wtedy zostanie rabata ala prostokąt przy wejściu i prosta linia wzdłuż ścieżki..

A skarpę masz łagodną i nie wiem czym zadarniłaś, ale pomiędzy dałabym hortensje bukietowe niższych odmian do 1m, już Ci pisałam Bobo i inne. Widziałam taką aranżacje w ogrodach pokazowych u nas w Goczałkowicach. Miałabyś Śliczny widok z okien od czerwca aż po zimę. Można sobie kupić z 10 sadzonek i je rozmnażać później, tak jak ja to robię.

Dom sąsiada może lepiej zasłonić rozłoźystą magnolią, bo Serby są wąskie górą. Liściaste zimą odsłaniają widok ale magnolie mają gęsto gałązki.
Nie wiem, te same dylematy u mnie miałam. Wybrałam choiny kanadyjskie i buki. Ale zauważyłam ostatnio że najlepiej zasłania kalina, a ja ją mocno 2 lata temu ucięłam i myślę żeby dać jej jednak wolność bo zmieniłam aranżację miejsca.

Jeszcze Ci dam linka do ogrodu Madzi to sobie moźe popatrzysz na jej aranżację basenu i skarpy (oczywiście z pominięciem kamieni bo u niej głazy w dużych ilościach ). Też ma południowe nasłonecznienie. Bardzo mało pokazuje basen ale jak od wiosny zeszłego roku przejrzysz jej prace to się zorientujesz. Warto nad jej wątkiem zimą posiedzieć.
Myślałam źe tylko ja robię sadzonki ale tak jak ona dzieli i mnoży to nie ma ròwnych
To chyba tyle co mi w głowie siedzi, pozdrawiam.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7673-ogrod-z-wilkiem?page=984
Ptasi gaj 23:54, 19 lis 2020

Do góry
Cd
U mnie berberysy zmieniają barwy

Meta sekwoja opada z igliwia taki dywan. Po prawej dąb błotny po wierzch liście już zbrązowiała pod spodem liście są bordowe taki ciemny róż.

Ptasi gaj 23:45, 19 lis 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Piękna pogoda. U nas dziś lało cały dzień...

U nas też, dzisiaj padał deszcz, ale wieczorem ok godziny dzień ładny.

Derembosy zebrałam nasiona

Na rabatach liści nie grabie niech się przerabiają na pruchnice

Ptasi gaj 23:26, 19 lis 2020

Do góry
Dzisiaj spaceru nie bylo. Byłam dzisiaj na wsi piękna pogoda chociaż wietrzna.
Ścięłam gaure i jeszcze jakieś inne bylinki. Wydmuchalam liście że żwirowiska zawsze to mniej.
Trawnik mam tak zieloniutki że hej.

Bawarka 22:57, 19 lis 2020

Do góry
Tak na bardzo szybko...
Dziewczyny, ta dalia to Karma Choc Cudna jest....

Ogrodowe kreacje 21:45, 19 lis 2020

Do góry
Wyprowadzam linie proste gdzie się da

Ogrodowe kreacje 21:44, 19 lis 2020

Do góry
Ciekawe, które z nich przezimują ? :

Ogrodowe kreacje 21:43, 19 lis 2020

Do góry

już kręga od studni nie ma, jest właz a obok mam kranik do podłączenia węża:

Ogrodowe kreacje 21:41, 19 lis 2020

Do góry

W kamiennym kręgu od początku 21:41, 19 lis 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Dzisiaj cały dzień pochmurny.
Zakończyłam prace w ogrodzie.
Pozostały jeszcze pelargonie. Trzeba by je jakoś przechować, ale muszę Was dopytać jak?
Na zakończenie dnia chmury się schowały i Kamienny złapał ostatnie promyki zachodzącego słonka.

Ale kolorki
Ogrodowe kreacje 21:40, 19 lis 2020

Do góry

Ogrodowe kreacje 21:39, 19 lis 2020

Do góry
Dzisiejsze zdjęcia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies