Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Za karę na koniec ogrodu... 18:14, 14 kwi 2015

Do góry
I kwitnie pierwsza magnolia gwiaździsta 'Rosea'

A za tym widokiem będę trochę tęsknić. Z migdałkami musiałam się pożegnać w ubiegłym roku.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:08, 14 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Cudowna pergola, Gosia ma rację, stolik z krzesełkami idealnie zapasuje i jakie dorodne tulipany juz i magnolia, sliczna jest wracam dalej wstecz czytać

Magnolia kupiona dwa lata temu czyli 3wiosna u mnie w ogrodzie. Był z niej mały patyczek, ale mój Mężuś zachwycił sie kwiatami na obrazku i pomimo, że to była nowość prawie nieznana, to zakupił ją bez szemrania.

W tamtym roku grzyb ja zaatakował i pąki kwiatowe pospadały. Dziś debiutujeTulipanki dorodne na górce słonecznej , na innych rabatach dopiero za kilka chwil.

Igiełkowy ogródeczek 17:57, 14 kwi 2015

Do góry
Mirella- a ja dziś po trawki do szkółki skoczyłam, konkretnie to po molinie, ale nie było widać jeszcze oznak życia w doniczce i przyjechałam z pustymi rękami
Gosia- rzeki krokusowej już nie ma, ale szafirki zaczynają, magnolia kwitnie i śliwy wiśniowe. Spektakl się dopiero zaczyna
Gdzieś na końcu świata... 17:21, 14 kwi 2015

Do góry
Byłam pewna że u Ciebie coś pisałam, bo zdjęcie Synka widziałam- uroczy i jaki duży już, musiałam widocznie cichaczem podglądać
Jak tam kostka ułożona?
Magnolia śliczna, uwielbiam wszystkie, czaje się na Genie- tylko nie wiem gdzie posadzić.
Więcej zdjątek wiosny poproszę
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:00, 14 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Żurawki Ci sie pięknie przez zime przechowały a magnolia zaraz bedzie kwitła. Fajnie że spotkanie znów bedzie. Pozdrówka.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:54, 14 kwi 2015

Do góry
Bogusiu...dzięki właśnie się szkoliłam i jestem w szoku, że właściwie za 3-4 tygodni będą do zjedzenia dziś wrócę koło 22, więc jutro rano je przerwęnastępnym razem inaczej posieję i może jeszcze dokupię i tak co tydzień po ileś ziarenek wsadzę, będzie dłużej

Kindzia....mam nadzieję, w praktyce się okaże, pąki są najbardziej mnie ciekawią te nowe..strzępiaste, niby do -24 wytrzymują, rosną w kule i pachnączyli obie tortu nie odpuścimy

Pamajo....po pierwsze magnolia, jak piwonia nie lubi grzebania w korzeniach, ale ta co pokazałaś jest wielka, więc sobie poradzi pomysł z podwyższona rabatą jest dobry, nawet bardzo dobry innym wyjściem jest zlać mocno ziemię pod magnolia i sadzić, brunera sobie poradzi, ma bardzo długi korzeń palowy, coś jak szkarłatki amerykańskie. Naprawdę wykopując te sadzonki uszarpałam się, jak głupia, aż chciałam się poddać, a że ja z kolei spod tulipanowca je musiałam wyciągnąć, nie odpuściłam

Polecam ci odmianę Jack Frost i Emerald Mist, bardzo mocne, szybko rosną, kwitną obficie

Co do trzmieliny, uciętą gałązkę tnę w skos, potem na pół, maczam w wodzie, do ukorzeniacza i w grunt, ale często po prostu wprost do gruntu bez niczego i tak samo się przyjmują, stwierdzam, że nie ma żadnej różnicy
Trzmieliny są różne, jedne złote z drobnymi liśćmi i z dużymi mięsistymi, odmiany japońskie i pewnie te masz, poczekaj z cięciem, będą dłuższe gałązki, to lepiej jej nadasz kształt, a te ścinki sobie ukorzenisz gdzieś na boku
mam nadzieję, ze pomogłam, jakby co pytaj pozdrawiam
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 12:38, 14 kwi 2015

Do góry
Cudowna pergola, Gosia ma rację, stolik z krzesełkami idealnie zapasuje i jakie dorodne tulipany juz i magnolia, sliczna jest wracam dalej wstecz czytać
Pszczelarnia 10:35, 14 kwi 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
(...)
jesteś pewna, że twoja magnolia to stellata???

Agniecho, tak myślę o tej magnolii mojej w tarasie i myślę, że stellaty nie są tak wielkie. Moja to może być magnolia loebneri 'Merill'. Pewna nie jestem. Ale bycie drzewem nie pasuje do stellaty, to raczej pewne.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:33, 14 kwi 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Kwitnąca magnolia pięknieeeee się prezentuje.

Dorotko, gwiażdziste wyglądają jak białe wulkany

Mój ogród pod górkę... 08:53, 14 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
I takie tam:

Rododendronowa w trakcie...

Trochę budowy

Magnolia trochę podmarzła, ale będzie dobrze

Kaska ! Katalogowo

Pieknie sie robi ........ Kawa u Cibie to numer jeden na liscie a co z tymi cisami ? W grób?
Ogródek Rumiankowej 08:10, 14 kwi 2015

Do góry
Właśnie dojrzewam do tego, o czym piszesz, ale mam problem z tym Rh to jest zdobyczny krzew i nie mam pojęcia, co to za odmiana, poza tym, że znam kolor kwiatów (różowo-fioletowy, jednolity).

Myślałam więc o pasie tui oraz Rh ale ten zostawiłabym taki, jaki jest i dokupiła kwitnące na niebiesko + może jeszcze jeden jakiś karłowy w takim różowo-fioltowym kolorze. Ogólnie w całym przedogrodzie mam takie barwy: różowy (róże i magnolia, serduszka), fioletowy (krokusy, barwinek, lawenda).

Borówki tam sadzić nie muszę, ogólnie chcę, ale mogę gdzieś indziej zrobić typowo leśną rabatkę z borówką i żurawiną.

Tylko czy taka rabata z samymi Rh będzie wystarczająco ładna cały rok?
No i pozostaje kwestia słońca, jest tam od rana przez jakiś czas. Czy to dobrze dla Rh?
Miejsko & sielsko 08:03, 14 kwi 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ona jest taka duża jak na pintereście?jak tak to rzeczywiście piony będą fajne.
i przebacz że tempo prę swoje- myślalam że to małe

eee... to tylko takie inbspiracje

szerokość ok. 50 cm a wysokość ok.30

Pszczelarnia 22:38, 13 kwi 2015

Do góry
Ewuś. Odpoczywające klosze są cudną ozdobą, a magnolia imponującym okazem. Ścieżka z rabatami do obsadzenia wygląda tak zapraszająco, że aż się chce "pójść tą drogą".

Skąd pewność, że bukszpany mają "tego grzyba"? Moje po zimie są pomarańczowe... zamierzam zasilić i udawać, że nie wiem o istnieniu holenderskiej zarazy.

edit: chciałam dodać, że dopiero wtedy, kiedy zaczęłam szukać stylowych drewnianych narzędzi na rabatach w ogrodzie, zrozumiałam, dlaczego firma na F. produkuje wszystkie swoje sprzęty w neonowym pomarańczowym wdzianku To naprawdę praktyczne!
Moja bajka 21:51, 13 kwi 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Kasiu u Ciebie więcej wiosny niż u mnie Kwiatów "magnoliny" zazdroszczę, moja zmarzła Została mi jedna, maleńka, biała, taka "rozczochrana" Czy to aby na pewno te hosty z nasionek? Takie grubaski? Pragnię widzę pierwszy raz, wygląda jak żółta poziomka.

Ewciu w boksie startowym czeka już moja druga, tym razem żółta magnolia . Tak, to na bank TE hosty. Grubaski, ale maciupeńkie. Dobrze musiałam się wpatrywać żeby je znaleźć . Ja tez pragnię syberyjską widzę pierwszy raz w życiu, dostałam ją jesienią od Jagódki .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:42, 13 kwi 2015

Do góry
EwaK1984 napisał(a)
Dziewczyny mam do was jeszcze jedno pytanie.

Czy jest jakas zasada na temat zakladania rabat? Chodzi mi o szerokość rabaty,zaokrąglenia,"jęzory". Czy poprostu robi się według gustu?
Przeglądałam forum i albo nie ma takiego tematu albo go przeoczyłam.

I jeszcze odnośnie oddzielenia trawnika od rabaty. Doczytałam ze zadnych folii sie nie stosuje, a czy ekobordy tez nie polecacie? Lepiej po prostu odciąć się od trawnika i niczym nie oddzielać?

ekobordy tak, można, ale nie takie z supermarketu z cienkiego pcv co się wygina i nie trzyma kształtu. Takie prządne, masywne, sztywne.

Zasady przy tworzeniu kształtu- trudno o ując w słowa- tu chodzi o wyczucie proporcji do skali ogrodu, szerokości rabat, także szukanie powtórzeń, czy rytmów.
Rabata z falowanym mocno brzegiem ot tak, to nie to.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:25, 13 kwi 2015

Do góry
Żurawki Ci sie pięknie przez zime przechowały a magnolia zaraz bedzie kwitła. Fajnie że spotkanie znów bedzie. Pozdrówka.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:16, 13 kwi 2015

Do góry

Anabuko - białe szafirki z białymi narcyzami+ białe hiacynty i jeszcze stokrotki. Poszałam donicowo ale ja straszna kokoszka jestem i z tym juz od dawna nie walcze
Pszczółko - pewnie tak uczynię Na razie walcze z M nad sposobem posadowienia pergoli.... Jak sie z tym problemem uporam przystąpię do poszukiwań blachy.... Wieloetapowo muszę działania dzielić aby M sie nie zniechęcił
Małgosik - byłam , oczopląsu dostałam i pięknem kulek sie pozachwycałam, ale przy kilku trójkątach wymiękam ja lubie i lrowizować a gdy nie pasuje znow rewolucjonizuje i z tego mam najwieksza frajdę
ZielonaAnia - moje piewsze "drzewa" w pierwszym ogrodzie to magnolia i migdałek były. Z migdałka sie wyleczyłam a miłośc do magnoli została i sie zwielokrotniła.
Margarete - dobrze że wczoraj poleżałam, bo dzisiaj meble znow latały i donice też......
Marta - muszę zajrzeć do Biedry, tesciowej moze cos kupie. Ja potrzebowałam tylko diwę do donic jak co roku na wiosne
Milką tylko takie małe były konwalniki
Wodzyn taka szkółka to skarb nigdzie jeszcze polskich traw nie ma tylko w Stefanogrodzie a w centrach handlowych holenderskie straszą cenami... Magnolia dzieki nawozowi za rok zakwitnie wieloma kwiatami, to żarłoczne bestie, trezba je dokarmiać.
Kindzia u mnie nie Nigry ale Pissardi ale juz szaleją, w centrum Wrocławia już w Wielki Czwartek szalały
Miejsko & sielsko 21:06, 13 kwi 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
inspiruje się

https://pl.pinterest.com/pin/570198002795330271/

https://pl.pinterest.com/pin/473370610808993583/

ona jest taka duża jak na pintereście?jak tak to rzeczywiście piony będą fajne.
i przebacz że tempo prę swoje- myślalam że to małe
Pszczelarnia 20:14, 13 kwi 2015

Do góry
Jeja, jaka ogromna ta magnolia! Psik na narzędzia to super patent.
Pszczelarnia 20:12, 13 kwi 2015

Do góry
Mi by się psik psik na szare komórki przydało, bo zaczynają mi się gubić
jesteś pewna, że twoja magnolia to stellata???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies