Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:31, 13 paź 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:23, 13 paź 2020

Do góry

w łące
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:21, 13 paź 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:17, 13 paź 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:15, 13 paź 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:11, 13 paź 2020

Do góry
No to trochę słonka jeszcze na ten zimny mokry czas....

Dwa ogrody 22:10, 13 paź 2020

Do góry
Gosika67, Dorota123, Magleska, Kasiolaa, Tulucy, Popcorn, Agnieszka W, Jolanka, GałgAsia, Ryska, Margarete, ElaS, Violaskom, Rench, GorAna, Ania z Uroczyska - dziękuję wszystkim razem i każdej z osobna za przemiłe wpisy w wątku, który na trochę pokrył się kurzem
W lipcu i sierpniu ogród zszedł na drugi plan, pochłonął nas całkowicie drugi etap przeprowadzki. To i owo ucierpiało podsuszone, nie podlewane, kilka bukszpanów zagrzybionych, zero prewencji i zasilania, cięcia, pielenia. Z tym ostatnim nie było tak źle, bo na rabatach gęsto i tylko gdzieniegdzie wyskoczyła jakaś pokrzywa W lipcu jeszcze robiłam zdjęcia, w sierpniu prawie wcale. Niełatwo było upchać dwa gospodarstwa w jednym, a "do wyrzucenia, do oddania, do zatrzymania" były na porządku dziennym. Jeszcze z rok i wszystko będzie na swoim miejscu
Moja pracownia przeszła sporą zmianę, przy okazji coś tam podłubałam artystycznie, ( bez tego ani rusz), uporządkowałam kilka spraw, które już dawno powinny być uporządkowane.
A eM jest na etapie aklimatyzacji...
We wrześniu jak zwykle byłam nieczasowa, a teraz pada. Jeszcze żadnych jesiennych porządków nie zaczęłam, trudno, będę nadrabiać wiosną.
Żadnych zakupów cebulowych nie zrobiłam w tym roku z prostej przyczyny: brak miejsca.
Wyjątkiem jest warzywnik - ten jest ogarnięty, do wykopania została tylko pietruszka. Z plonów jestem zadowolona, jak na ten trudny sezon.

Jakieś zaległe fotki będę wrzucała chyba zimą a specjalnie dla Karoliny i wszystkich fanek gdaczącego drobiu zostawiam to

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:51, 13 paź 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Haniu a na wycieczce mojej bylas??

dla wielbicieli naszych kaczek
mysle ze mamy jednk za maly staw

Najlepsze Słodziaki z tych kaczuszek
Pamiętajcie o ogrodach 21:26, 13 paź 2020

Do góry
Leopold Staff

O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny

I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny,
Dżdżu krople padają i tłuką w me okno...
Jęk szklany... płacz szklany... a szyby w mgle mokną
I światła szarego blask sączy się senny...
O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny...

Wieczornych snów mary powiewne, dziewicze
Na próżno czekały na słońca oblicze...
W dal poszły przez chmurną pustynię piaszczystą,
W dal ciemną, bezkresną, w dal szarą i mglistą...
Odziane w łachmany szat czarnej żałoby
Szukają ustronia na ciche swe groby,
A smutek cień kładzie na licu ich młodem...
Powolnym i długim wśród dżdżu korowodem
W dal idą na smutek i życie tułacze,
A z oczu im lecą łzy... Rozpacz tak płacze...

Zaczynam po raz kolejny... 21:18, 13 paź 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
Dotarło moje zamówienie
Szkoda, że leje od wczoraj i sadzenie musi zaczekać.

Będzie się działo
Mnie w tym roku udało się pierwszy raz posadzić cebulki, kiedyś posadziłam kilka krokusów ale chyba jeden tylko wyszedł. Ciekawe, czy teraz też tak będzie
Ogród w Tarnowie 21:08, 13 paź 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Perfekcyjnie tniesz kule, mnie zaciekawiło to z tyłu przy garażu - to cyprys? Piekny! Gratuluje udanych plonów

Dzięki Kasiu, tak to cyprys
Pozdrawiam
Ogród w dolinie 21:02, 13 paź 2020

Do góry
Popołudniowe wietrzenie głowy zaliczone Uwalniałam dziś tawuły z objęć irgi..., bo chcę je przesadzić do dolnego ogrodu. Pod tawułami pełno siewek i nornicowych korytarzy ...

Wyprodukowałam dwie sterty gałęzi...

A potem poszłam ćwiczyć "kancik" a raczej rów w moim przypadku, żeby chwasty z chwastownika nie przedzierały się do choin. Kończyłam jak już ciemno było...

A mężowi udało się wykopać drugą studzienkę, dokopał sie do jakiegoś żwirku, może to będzie warstwa przepuszczalna?
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 20:51, 13 paź 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Asia właśnie to zakotkowane, puchate, mokre rozplenice mnie urzekły i szybciutko rano zrobiłam fotki

Basen się sprawdził w 100%. Syn z kolegami szalał, a i my często korzystaliśmy, nawet późno wieczorem

Duży basen mieliśmy na kiedyś w planach, ale może uda się choć taką większą "wannę" 2x3 do posiedzenia i dla dzieci do pochlapania Zobaczymy jak to wypali.
Inaczej trzeba będzie kupić znowu dmuchany, którego szczerze nie cierpię (już nam się uszkodził...).

Trawka świetnie się prezentuje, w takim zadbanym ogrodzie jak Twój to taka kropka nad i

U mnie 3 rozplenice mają małe kotki, ale że dopiero je posadziłam, to nie ma efektu
Ptasi gaj 20:45, 13 paź 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Przyszła paczuszka jestem bardzo zadowolona. Sadzonki pierwsza klasa.

Palczatki i nie widoczne jarzmianka milano

Ale kolory miodzio

Elu, ciekawe trawki, palczatek nie znam w ogóle, muszę poczytać
Ogród w Tarnowie 20:35, 13 paź 2020

Do góry

Perfekcyjnie tniesz kule, mnie zaciekawiło to z tyłu przy garażu - to cyprys? Piekny! Gratuluje udanych plonów
Ogród na piasku i z wielkim murem 20:34, 13 paź 2020

Do góry
Mój eksperyment z gliceryną farmaceutyczną.
Jeszcze jędrne, świeże kwiaty zanurzone (końcówki) w mieszaninie 1:1 gliceryny z wodą.
Ciekawe czy eksperyment bedzie udany i kwiaty zachowają swój naturalny wygląd

Czy ktoś próbował tej metody?
Ogród na piasku i z wielkim murem 20:29, 13 paź 2020

Do góry
Ciagle pada, pada, pada..brrr

Kilka dnia wcześniej, przed niedzielą wykopaliśmy (!!)dwa potwory.

no i..gdyby nie mechaniczne wsparcie silnej męskiej dłoni to kępy byłyby nie do pokonania.
Nastąpiło przepiłowanie każdej kępy na cztery części.
Wysilek był tak duży, że kępy do dzisiaj leżą nie posadzone w nowej lokalizacji - do czego też przysłużyła się pogoda
Ogród w remoncie 20:07, 13 paź 2020

Do góry
Nikita napisał(a)
Asiu macham ... Co tam znowu kombinujesz? Znowu coś przesadzasz?
Ty nigdy nie odpoczywasz ???

Jak nie odpoczywam, to tylko takie tam. Ten sezon to prawie jak odpoczynek był porównując z poprzednimi. Muszę do Cię się udać, może mi hostę rozpoznasz. Baaardzo mi się podoba i chciałabym nabyć a nie wiem co chcem. O taka

Ogród w Tarnowie 20:03, 13 paź 2020

Do góry
Trochę fotek z jesiennego ogrodu - hortensje bukietowe i drzewiasta

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:57, 13 paź 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Jesiennie u ciebie Pięknie jak zawsze.
U mnie zimno i ponuro, dziś rano +3C... Nie jest to to, czego oczekiwałam , ale cóż robić... Tyle tylko, że nie mam siły ani ochoty ani czasu na rewolucje. Może mi przejdzie
Posadziłam nowego ussuryjskiego, odsunęłam go od poprzedniego miejsca i od wiąza. Oby teraz rósł
A ja mam 3 "gracki" i każdy inny
Szkoda tych miskantów przy tarasie, tak fajnie szumiały

Trzymam kciuki za ussuryjskiego.

U mnie gracki na przedpłociu nie kwitną. Te w słońcu dużo wcześniej niż te z półcienia miały kwiatostany. Wszystkie pochodzą z tej samej rośliny matecznej.
Wysokość mają zbliżoną.

U mnie też zimnica. Strasznie leje i wieje. Zaokienne widoki mimo deszczu mają kojącą moc.

Trawy przy tarasie będą. Tylko niższe niż 4 metry. Polubiłam te przytarasowe szuwary i tak łatwo z nich nie zrezygnuję.

Spokojnych dni życzę, bo robi się gorąco.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies