Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:37, 13 maj 2018

Do góry
Byłam dziewczyny, odwiedziłam, co mogłam doradziłam.

W sprawie wątku, myślę, że nie obrazicie się, jeśli wszystkie posty o nowym ogrodzie przeniosę hurtem do nowego wątku. Tylko kiedy? - nie wiem Może jakąś noc zarwę.
Dzieje się dużo.

W bukszpanowym była wczoraj wielka rewolucja na wszystkie możliwe ręce.
Poszły na spalenie wszystkie...dosłownie ...wszystkie bukszpany z donic.
Żaden nie wytrzymał marca i jego dni z dużym mrozem.
Straty były tak wielkie, że aż niewyobrażalne Po prostu zgroza.

Zastanówcie się nad bukszpanami. Ja się bez nich obejść nie mogę, bo to już tradycja i miłość bez granic, do upadłego będę je wymieniać. Choćby nie wiem co.
Ogród z rzeźbą 21:31, 13 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Z drugiej strony - czy przypadkiem w Anglii nie robią żywopłotów z ostrokrzewu? No i ostrokrzewy na pewno dobrze znoszą cięcie. A jak się będzie cięło, to nie ma rady - na zewnątrz muszą być gęste.

Nie masy racji, u nas tak nie wyjdzie. Próbowałam kilka razy i kicha Doopa mówiąc brzydko. Nigdy nie posadzę już żadnego ostrokrzewa w Polsce.

W sprawie świerków, nie chcę się wcinać Masz tyle podpowiedzi.
Handmade by Elka 21:26, 13 maj 2018

Do góry
Tak, to na pewno to. Joanna ma rację.

Poczytaj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=425
Zdrowa gleba, jak poprawić, ulepszyć żyzność gleby 21:22, 13 maj 2018

Do góry
kondziu napisał(a)
Mam kawał piaszczystej ziemi na której sadzę drzewa i wszelkie chwasty jakie tylko chcą rosnąć. Sosna rosnie doskonale, brzoza też nieźle, inne rosliny nie za bardzo a to z tego powodu że jest tam sucho, nie ma próchnicy i woda szybko wsiąka wgłąb ziemi. zastanawiam się czy w celu utworzenia próchnicy warto przekopać te najbardziej jałowe połacie piachu z jakimiś gałazkami, liśćmi, igliwiem itp organicznymi produktami. Czy takie patyki, liście dębu, trawa bez kompostowania wkopane w glebę użyźnią ją? ziemia jest przeznaczona pod uprawę chwastów i drzew, każda roslina jest mile widziana. w tej chwili rośnie głównie jastrzębiec z rzadka, mech i jakieś trawki, które szybko wysychają podczas suszy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:21, 12 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaprzeczam.

Dziękuję Danusiu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:42, 12 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaprzeczam.

również mam ich ogrom zdobyły wielką sławę dzięki Ogrodowisku i są naprawdę piekne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:41, 12 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaprzeczam.

również mam ich ogrom zdobyły wielką sławę dzięki Ogrodowisku i są naprawdę piekne
Iglaki - gatunki niepolecane 22:10, 11 maj 2018

Do góry
Nie znam idealnego świerku 'Conica'. Wszystkie wygryzione, dlatego ich nie sadzę od lat.
Plamy na trawniku 22:08, 11 maj 2018

Do góry
Lać wodęęęęęęęęęęęęęęęę.
Trawnik z rolki 22:06, 11 maj 2018

Do góry
Jeśli uschły korzenie na pieprz, to najlepiej wymienić ten pasek na nowy (z rolki) i podlewać.

Sprawdź czy tam jest beton napaćkany z powodu obrzeża kostki? Bo jeśli trawa leży na betonie to nici z tego trawnika w tym miejscu.

Ale warto spróbować, ustaw dłużej ten kawałek jeśli się da, zaobserwuj czy zraszacz nie omija tego miejsca, patrz jak podlewa. Ustaw żeby zachodziło na beton nawet.
Skarpa w ogrodzie 22:00, 11 maj 2018

Do góry
Jest małą kulką. Nie jest zadarniający. Ale czy się nadaje? nie wiem, zależy co chcesz osiągnąć na skarpie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:59, 11 maj 2018

Do góry
Zaprzeczam.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:08, 11 maj 2018

Do góry
Silno napisał(a)
Hejka. Powiedzcie czy lepiej zaczekac po rozplantowaniu ziemii az chwasty wzejdą czy lepie najpierw wjechac glebogryzarką i w tedy poczekac az wzejdą? Dzięki

Odczekać aż nasiona wzejdą. Odpowiedź Omi zaprzecza sobie sama

omi napisał(a)
Od razu glebogryzarka. W przeciwnym wypadku ona wyciągnie na wierz nowe nasiona które będą kielkowac

No właśnie glebogryzarka wyciągnie nasiona na wierzch.
Trzeba odczekać aż chwasty wzejdą i je opryskać. Potem już nie miąchać ziemi.
Topiary z bukszpanu i cisa 11:21, 11 maj 2018

Do góry
W Krakowie na pewno są, obdzwoń centra ogrodnicze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:47, 11 maj 2018

Do góry
akwarela napisał(a)

I tak ogród Babci Jasi wrócił Myślałam, myślałam ... gdzieś już to widziałam ... No przecież u Babci Jasi! Sir Geoff Hamilton się kłania Zasadziłam w tym roku różę jego imienia, ciekawe jak będzie się sprawować. Mam pokuszenie na takie ozdoby. Jest pięknie

Tak, brakuje tylko dzwonków wysianych w szparach, myślę o tym i pewnie zrealizuję. A motyw z Ogrodu Babci Jasi jest już w naszym ogrodzie przeniesiony, ale jeszcze nie ułożony.

Rozpoznawanie chwastów 07:42, 11 maj 2018

Do góry
nata napisał(a)
Mam takie miejsce w ogrodzie, gdzie dużo tego "dobrodziejstwa". W zeszłym roku pozbyłam się tego. Zbierałam z grubą warstwą ziemi i wyrzucałam do śmieci, potem ziemię uzupełniłam. Tymczasem zauważyłam, że toto ma się dobrze, rozrasta się, pojawia się punktowo w innych miejscach w ogrodzie. Jak się tego pozbyć i jak to się nazywa. Ktoś pomoże?
Podłoże do skrzyń w ogrodzie na płycie garażowej 07:41, 11 maj 2018

Do góry
Na pewno zda egzamin, tylko trzeba podlewać, a z wodą w substracie takie podłoże więcej waży o ciężar wody. Przelicz więc max obciążenie jakie będzie z wodą w podłożu i wtedy ewentualnie ogranicz pojemność skrzyń do uprawy roślin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies