Aniu - dziękuję, tak tematy prowansalskie są nam obu miłe
Te moje drzewka są z nazwy kolumnowe i one dorastają maksymalnie do 2 m i są trzeci rok w donicach, w tym roku będą owocować różnie.
Patrycjo przeczytałam i wydaje mi się, ze te owocowe po prostu trzeba kształtować i przycinać, aby zachowały kształt, ale oczywiście mogę się mylić. Na początku w momencie zakupu tak mniej więcej wyglądały, jak przytoczyłaś. Dzięki Tobie przypomniałam sobie o cięciu i podcięłam w/g przepisu od producenta gałązki, poza wiśnią groniastą, bo ta tak obsypana kwieciem, że nie miałam śmiałości ciąć
Patrycjo moje supertunie wyglądały w tym roku tak:
Więc nie tak ukwiecone jak Twoje, ale po 2 dniach posadzenia w większe doniczki szybko się rozsiadły, więc mam nadzieję, że z nimi wszystko ok
Dorotko, Ewo i Alu dzięki za odwiedzinki
A magnolia po zerwaniu kwiatów i pąków (zbierałam 3 dni) w ilości nie cały kilogram (700 gram) oszalała i znowu puściła całą masę, tak wygląda obecnie, podejrzewam, że to jednak Susan:
po drugiej stronie równolegle posadziłam zakupioną rok temu malutką magnolię, jasnoróżową, ktoś ma pomysł na nazwę? Ma zaledwie 50 cm a 9 kwiato-pąków
To muszę zapamiętać bo kojarzę Twój ogród tylko z tymi dużymi rabatami o ścieżkami w nich. Tej części z frontu i boku nie mogę z Tobą skojarzyć. Jakbym w dwóch innych ogrodach była. Teraz już zapamiętam.
Teraz po tych kanzanach mi się przypomniało jak ostatnio martwiłaś się że wąsko i nie możesz ich dobrze uchwycić. Faktycznie.
Tak to jest jak ogrodu nie widać na żywo i trzeba sobie w wyobraźni zdjęcie poukładać
Basiu dzięki. Piesio już bardzo wiekowy ale jeszcze spacerujemy a dla mnie tak bardzo potrzebne. Skoro są w sprzedaży obroże i smycze dla kotów to pewnie ludzie z nimi spacerują.
Ochłodziło się wyraźnie do 12 stopni. Oby tylko nie było przymrozków.
Brunery zakwitły niczym niezapominajki a i piwonia drzewiasta ma kilka kwiatów.
To jest świetne zdjęcie. Fajna perspektywa się zrobiła.
Na pozostałe też tylko "ochać" można
Niemal się cieszę, że praca zawodowa się zaczęła to można odpocząć od rycia