Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród w budowie - nieustającej 10:40, 05 wrz 2014

Do góry
Pytałaś o jeżówki u Małej Mi.
Ja próbowałam dzielić i przesadzać o różnych porach, zwykle odmianowe.
Nauczyłam się że jesień to dla nich najgorsza pora roku na podział, przesadzania tez nie kochają. Wiosną z podziału mam 100 % przyjętych, latem też większość. Po jesiennym podziale wiosną obudziło się jakieś 50 %, częśćw słabej kondycji- są mniejsze teraz niż te dzielone wczesnym latem.
Pszczelarnia 09:20, 05 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Kurfürstin Sophie- ta wydaje się fajna, niska, zdrowa,alenie ma nic o pokroju jej- wiesz Marzenko jaka jest?

Granny- za szeroka wg mnie, za mało zwarta. mary R i Claire M- za wysoka na przód.

Kolory- blade róże i róże sa dobre tutaj. Ciemniejsze jak np z posta Gabisi, lub bardziej brzegowe ( w stronę fioletu, czerwieni) bywają kłopotliwe do połączeniach z resztą barw na rabacie- trzebaby zestawiać na żywo, co raczej nierealne.
Czysto białe- tez wg mnie odpadają bo duzy kontrast i patriotycznie.

Budynie mnie nie rażą jeśli nie są zbyt żółte.

Ja czyto teoretycznie piszę Rosomanes muszą się wypowiedzić. Ale myśle czy kultowej Gertrude Jekyll nie powinna Ewa kupić lub Queen Ann , Queen of Sweden , The Alnwick Rose na drugi plan. Wszytskie maja 1,2

Ewo rosmanes polecaja też Mad mairon. Ja nie sadziłabym róż na pierwszy plan... Bo mają brzydkie nóżki... Na drugi przed monardą a na przedzie właśnie bodziszki lub trawki

O K. Sofie trzeba byłoby AnaAn na innym forum zapytac.... Bo gorąco ją poleca.
Pszczelarnia 09:20, 05 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Kurfürstin Sophie- ta wydaje się fajna, niska, zdrowa,alenie ma nic o pokroju jej- wiesz Marzenko jaka jest?

Granny- za szeroka wg mnie, za mało zwarta. mary R i Claire M- za wysoka na przód.

Kolory- blade róże i róże sa dobre tutaj. Ciemniejsze jak np z posta Gabisi, lub bardziej brzegowe ( w stronę fioletu, czerwieni) bywają kłopotliwe do połączeniach z resztą barw na rabacie- trzebaby zestawiać na żywo, co raczej nierealne.

Zestawiać na żywo da się - zamówić w czerwcu/lipcu w donicach i przymierzać ale to tylko w kwestii koloru bo pokrój trzeba znać. Jest to jednak proces drogi i długi więc co? pozostają dywagacje Wasze które uwielbiam - i już ciekawa jestem na czym się skończy - Ewa czy Ty to wytrzymujesz tyle nocy nie spać hahaha
pozdrawiam
Pszczelarnia 09:14, 05 wrz 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)

Hihihihi Magnolko, a ja już się przez chwilkę zastanawiałam kim jest cieć wiosenny i jego efekty…
Dopiero chwilę potem mnie olśniło

Ciecie sezonowe są niezbędne w każdym ogrodzie, każdy musi je mieć! Mam nadzieję że masz takich minimum czterech, a jeśli nie, postaraj się o nich szybciutko
Pszczelarnia 09:06, 05 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Właśnie na Twoich zdjeciach pokroje tych róż są zachwycające i wysokość super.
To efekt ciecia wiosennego

Hihihihi Magnolko, a ja już się przez chwilkę zastanawiałam kim jest cieć wiosenny i jego efekty…
Dopiero chwilę potem mnie olśniło
Pszczelarnia 08:51, 05 wrz 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Się wtrącę na szybko. Można regulować wysokość róż cięciem, zdecydowanie i tak właśnie to robią w rosarium Europa. Przecież w trakcie lata też przycina się róże.

Kosmosy tworzyły istne niskie dywany i to że te kwiaty przewisają wcale nie przeszkadza, jeśli są w masie, bo chodzi o kolor i o to że tych kwiatów jest mnóstwo i jest ciągłość kwitnienia. Więc jest efekt plamy kolorów. Ponieważ są niskie, nie ma po co ich wąchać i oglądać z bliska.

Lions-Rose i Aphrodite też były prowadzone kompaktowo - po to wkleiłam zdjęcia, żeby było widać. Te krzaczki rosły na wysokość poniżej kolan.
Kolory tych róż akurat moje zdjęcia dobrze oddają.
Na pewno będę miała Kosmosy i to już tej jesieni.

Właśnie na Twoich zdjeciach pokroje tych róż są zachwycające i wysokość super.
To efekt ciecia wiosennego
Pszczelarnia 08:49, 05 wrz 2014

Do góry

Ogrodowe przygody 19:52, 04 wrz 2014

Do góry

Magnolia ma już 1 pączki
Pszczelarnia 16:37, 04 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
tylko Aphrodite ma 60-70 cm czy metr? Żeby za wielka nie była. Jak ja masz to wiesz jaka będzie

Może Aphrodite? Jednak. Jej wysokość podawana na portalach jest niejednoznaczna. Jeżeli się nie sprawdzi i nie da się uregulować cięciem to .
Pszczelarnia 16:09, 04 wrz 2014

Do góry
Magnolia pięknie doradza, więc tylko uważnie czytam A o Novalis dorzucę opinię Kasi vel.Robaczka, która mawia, że to róża o "trupim" kolorze Tym określeniem skutecznie mnie do niej zniechęciła
Pszczelarnia 15:36, 04 wrz 2014

Do góry
tylko Aphrodite ma 60-70 cm czy metr? Żeby za wielka nie była. Jak ja masz to wiesz jaka będzie
Pszczelarnia 15:13, 04 wrz 2014

Do góry
tak, lekko w tył i bodziszek. Rozanne lepszy niż korzeniasty

nie musi być łaczności, nie trap się tym. Duża rabata, sporo się dzieje, jak podrośnie wszystko będzie bardziej wyraźne.
Ja bym tylko pilnowała żeby rabata schodziła , tj kończyła się roślinami o ładnym pokroju, juz niższymi, choć też nie musi byc w tym żelaznej konsekwencji
Pszczelarnia 15:08, 04 wrz 2014

Do góry
No więc Lions Rose. Sadzimy lekko w tył? I przed nią dajemy bodziszki na obwódce?

Marto, nie doceniałam znaczenia wysokości roślin na tej wstędze.

Czy łąpią się spojrzeniem z tamtymi różami? Tak jak się panoramicznie patrzy i kręci głową. Ale z samego tarasu i sprzed domu nie jest to punkt ciężkośći. Te róże wyższe rózowe są jednak z ostróżkami, przetacznikami z tyłu po boku. Nie ma łączności między nimi. Ale mogę tę łączność zrobić, bo przód jest nieskończony. Może powinnam to wyrysować?

Dziewczyny, Magnolia pomagała mi przy tej rabacie ale ja oczywiście i tak zrobiłam inaczej troszkę, bo nie umiałam tak do końca i miałam rośliny na stanie ze starej rabaty.
Pszczelarnia 15:02, 04 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
O kurcze ależ rozmowy prowadzicie, ale jak widzę Magnolię to wierze, że będzie pięknie. Przyznam że nie nadążam czy te róże mają zastąpić te które są czy mają "iść" obok czyli za/przed kulkami...?

Anka, jaka Ty miła jesteś ( poza tym że żelazna babka- dowodzisz 5 chłopami)
Pszczelarnia 15:00, 04 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ale te inne róże to są tak bardziej z tyłu - z boku.

Tak, ale z perspektywy np domu czy tarasu łapie się to spojrzeniem...chyba?
Pszczelarnia 14:59, 04 wrz 2014

Do góry
Lionsrose- jesli w odbiorze ogólnym nie jest bardzo żółta, tylko własnie mleczna czy kremowa/budyniowa to super. Pokrój b. dobry.
Ale wiesz-resztę czyli typ kwiatu, sposób w jaki trzyma się na pędach, oczyszcza itp sama sprawdź. ja w tym słaba jestem
Pszczelarnia 14:50, 04 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Myślę nad różami mlecznymi typu 'Kosmos' lub 'Lionsrose' lub zupełnie mocnymi typu 'Gospel'.

chyba tak. Ale i tak będą jednak z przodu, tylko trochę za bukszpanami, prawda? Więć kontrast wysokosci raczej niewielki.
Czy się mylę?

Będą przed pysznogłówką. Z przodu będzie bodziszek (na razie mam korzeniasty, docelowo 'Rozanne'. Tej jabłoni ozdobnej już nie ma).

Mleczne dobre dla uspokojenia. Lionsrose? Kosmos zwiesza pąki całkiem pod ciężarem.
Aphrodite - za grube płatki.
Pszczelarnia 14:47, 04 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marto, a przesuwamy ją w tył czy zostawiamy jak w planach na brzegu rabaty?

z przodu to sobie wyobrażam taka różę jak Honeymilk na zdjęciach, albo kosmos na którymś zdjęć ( ale w opisach wyższa)- krągły krzaczek, nie całkiem dywanowy. Taką jak Aphrodite to w tył już.
Mnie się podobał pomysł z przodu, jako nawiązanie do róż z tyłu
Pszczelarnia 14:43, 04 wrz 2014

Do góry
a jaki ma pokrój?- zupełny dywan, czy bardziej krągły krzaczek?
Pszczelarnia 14:38, 04 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marto, Honeymilk nie pachnie i to ją dyskwalifikuje.

łobuzica, jeszcze dodała ten aspekt żeby trudniej było
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies