Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:39, 14 paź 2014

Do góry
Czytam u niektórych o suszy i się śmieję, jak to możliwe. U mnie dolane na maksa. Nie pamiętam takiego roku żeby woda stała latem i jesienią. Nic nie można zrobić jutro znowu ulewy moja magnolia do przesadzenie pod płot, bo ma takiego grzyba że nie wiem czy z niego wyjdzie. Tylko hortensje się cieszą
Ogród prawie romantyczny 16:26, 14 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Jesienią są pomyłki z wiosną, ostatnie tygodnie były prawie jak powrót lata...nawet wiosny, magnolia mi jeszcze zakwitła...śliczne zdjęcia

Agatko, niby widać już jesień, liście na trawniku, typowe jesienne kwiaty i temperatury typowo letnie. U mnie tych pomyłek nie brakuje, ale podejrzewam, że w innych ogrodach jest podobnie. Czytam, że kwitnie lawenda, a róże dopiero rozchylają płatki. Może się tak zdarzyć, że zima przyjdzie w styczniu i zostanie z nami do maja Brrr...
Magnolia teraz musi pięknie wyglądać
Ogród prawie romantyczny 11:49, 14 paź 2014

Do góry
Jesienią są pomyłki z wiosną, ostatnie tygodnie były prawie jak powrót lata...nawet wiosny, magnolia mi jeszcze zakwitła...śliczne zdjęcia
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:25, 14 paź 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Obłędne kolory w ogrodzie, trudno się zdecydować, które zdjęcie piękniejsze Niech jesień u Ciebie trwa jak najdłużej

Jest kolorowo i słonecznie i pomyliły jesień z wiosną
magnolia

płomyk
"Niezdecydowana ogrodniczka" 09:11, 14 paź 2014

Do góry
Magnolia? nasiona? wow
ale podziałaliście! z kulkami berberysu podoba mi sie ta rabatka
Placyk żwirowy? miodzio

pozdrawiam!
Angielski ogród - chciałabym... 19:58, 12 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Moniko, co to jest magnolia kompaktowa?
Na kolanach ale z myślą o efekcie!

Kompaktowa czyli zwarta w pokroju i o powolnym wzroście.
Swojski zakątek Lusi 17:59, 12 paź 2014

Do góry
bardzo dziękuję za miłe przywitanie, aż mi lepiej i już wklejam z dozą nieśmiałosci mój maleńki ogródek żeby zobrazować Wam co będę porządkować od wiosny.
Najpierw szybki - (wybaczcie amotorszczyznę) projekt
Działka długa wąska, dom bliżniak.

chciałabym zacząć od rabatki nr 2

Dwie mające po kilkanaście hm a może i nawet kilkaściesiąt lat bukszpanowe kulki, kwadraty hm nie wiem co to nie potrafię narazie nic z tego zrobić a po środku magnolia nie pasuje mi tu. Chciałabym posadzić tam hm no właśnie nie wiem co czekam na pomysły pomocy. Mam białe cebulowe, przepiękne tulipany 'Spring Green', kocham tulipany ale co jeszcze? pomóżcie może jakaś trawa? No i ostatnio po wątku Łukasza zakochałam się w żurawkach tylko gdzie je usadowić?
Kolejna rabatka nr 1

z córką na czele tej narazie nie będę ruszać bo jak na moje oko może taka na tą chwilę pozostać
Kolejna 3

przy kolejnym poście cała reszta tego co najbardziej nieogarnięte haha
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:49, 10 paź 2014

Do góry

Magnolia parasolowata i sumak

Leśne Wzgórze 14:12, 09 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Uff.. dopiero czytam.... życie brutal.... i mam nadzieję, że w przyszłym roku też nie będę mieć czasu na forum.. to tak dla pocieszenia.

Matyda- Niematylda ... i tak piękna.

Gonojarek pięknie uchwycony... chociaż z żuczków jestem noga, to znam kilka... w tym i gnojarka Uchwycony pięknie.. ja takiego już wieki nie widziałam..

Też (ale wbrew sobie) mam nadzieję, że zawodowo Ci się poukłada i nie będziesz miała czasu na forum... a może jednak pogodzisz jedno i drugie

Mala_Mi napisał(a)

Pszczółka lojalnie zameldowała wykorzystanie twojego info o robalach.. a ja tak bez pytania.. wybacz... ale co tam.. co na forum to już nie prywatne....

żaden problem... miło że Ewa napisała, ale do Ciebie pretensji też nie mam... pracy doktorskiej z tego pisać nie będę

Mala_Mi napisał(a)
Nie ma opcji by magnolia kwitła z krokusami.. będzie minimum miesiąc przesunięcia pomiędzy jednym a drugim.. krokusy maks do początku kwietnia, a magnolia nie wcześniej niż koniec kwietnia..

Zakwitło tylko 5 werben.. to bardzo mało.... coś nie halo było... mas pecha

U mnie dabecja wymarzała i pożegnaliśmy sie ..

dooopa ze mnie nie ogrodnik U mnie za to modrzewnica padła- chyba za sucho miała.
Informacja, że magnolia nie będzie kwitła razem z krokusami to coś na co czekałam ... bardzo mnie to cieszy i będą kremowe!!!

Mala_Mi napisał(a)
Coś tam jeszcze było... ale skleroza.... muszę cofnąć jeszcze raz do tyłu... i przypomnieć sobie.

Acha.... Krokusy zawsze można posadzić dwie odmiany, nawet w podobnej kolorystyce, ale jedne wczesne drugie późne, będzie dłużej krokusowo.

Surfinia jak tren w sukni ślubnej...

I piesio też biały.. w kolorystyce sie uchwał...

Pampasowa.. nie ma opcji by przezimowała w gruncie..

Wiec cofam..

Wiem że marne szanse, że pompasówka przetrwa zimę, ale spróbuję, jak się nie uda płakać nie będę
Angielski ogród - chciałabym... 12:24, 09 paź 2014

Do góry
Moniko, co to jest magnolia kompaktowa?
Na kolanach ale z myślą o efekcie!
Angielski ogród - chciałabym... 11:45, 09 paź 2014

Do góry

wczesnoporanny widok z tarasu.
Zabrałam się za rabatę przy brzozach. Jedna została usunięta- pomimo swoich 3 lat była jakoś nad wyraz rozrośnięta i teraz mamy problem z usunięciem jej korzenia. W miejscu tej brzozy będzie rosła magnolia kompaktowa i hortensje VF. Mam nadzieję że do niedzieli wyrobimy się z tym założeniem.
na ostatnim zdjeciu zmieszczam moje tawuły- może ktos podpowie mi jak ciąć je aby stały się kulkami.
Matyldowo 11:44, 09 paź 2014

Do góry
Magnolia drzewiasta

to duże i szybko rosnące drzewo podobno do 20 m ale nie sądzę,aby w naszych warunkach ,aż tak mi urosła

Kwitnie maj - czerwiec niestety już po rozwoju liści które są duże maja 20-40cm ,ale ze względu na wiekość liści i kolor kwiatów , które ukazują się na szczycie ulistnionych gałazek ( białe z miętowym nalotem ) nie rzucają się w oczy .

Nie wiem co to za czerwone koraliki, wytworzyły się na przekwitłym kwiatostanie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:10, 09 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
dawaj tiarelki, nie ma co.
A jakie masz ( te tiarelki?)

Nie pamiętam nazwy, coś z Feather było w nazwie. ALe dobrze się tu czuły całe lato, kwitną pojedynczymi kwiatkami do tej pory.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:07, 09 paź 2014

Do góry
dawaj tiarelki, nie ma co.
A jakie masz ( te tiarelki?)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:21, 09 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Mam jeszcze pyt. do Magnolii. Czy kwitnienie naparstnic pokryje sie z kwitnieniem czosnkow Nigrum? Chyba tak...

Tak, pokryje się
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:56, 09 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Gośka dzisiaj miałam dopiero czas, by nadrobić u Ciebie.
Dziewczyno masz cudnie. Ogród przepiękny i niepowtarzalny

Pozdrowionka zostawiam.

Komplement przemiły i nieskromnie mówiąć Magnolia zaprojektowała faktycznie "Niepowtarzalny" cudny kawałek zielonego świata
"Niezdecydowana ogrodniczka" 22:52, 08 paź 2014

Do góry

w tym pasie mam posadzone od dołu 3 choiny kanadyjskie na razie malutkie , potem jest forsycja-odmłodzona, mocno przycięta, i dalej 5 cisów na płocie jako ekranik i dalej jest rabatko z 3 tujami szmaragdami w końcu.
Potem jest budynek-garaze i na tej rabacie rosną jakies marne rth , magnolia, i koreanka i dalej ta trzmielina. jakies niskie iglaki, ktore moge wyciepać. A jest też tam jasminowiec ale też myslałam sie go pozbyć z tego miejsca. Potem jeszcze przy schodach z tarasu jest kratka z hortensją pnącą( to za trzmieliną). I to taki galimatias z tego wyszedł.

Leśne Wzgórze 22:11, 08 paź 2014

Do góry
Uff.. dopiero czytam.... życie brutal.... i mam nadzieję, że w przyszłym roku też nie będę mieć czasu na forum.. to tak dla pocieszenia.

Matyda- Niematylda ... i tak piękna.

Gonojarek pięknie uchwycony... chociaż z żuczków jestem noga, to znam kilka... w tym i gnojarka Uchwycony pięknie.. ja takiego już wieki nie widziałam..

Pszczółka lojalnie zameldowała wykorzystanie twojego info o robalach.. a ja tak bez pytania.. wybacz... ale co tam.. co na forum to już nie prywatne....

Nie ma opcji by magnolia kwitła z krokusami.. będzie minimum miesiąc przesunięcia pomiędzy jednym a drugim.. krokusy maks do początku kwietnia, a magnolia nie wcześniej niż koniec kwietnia..

Zakwitło tylko 5 werben.. to bardzo mało.... coś nie halo było... mas pecha

U mnie dabecja wymarzała i pożegnaliśmy sie ..

Coś tam jeszcze było... ale skleroza.... muszę cofnąć jeszcze raz do tyłu... i przypomnieć sobie.

Acha.... Krokusy zawsze można posadzić dwie odmiany, nawet w podobnej kolorystyce, ale jedne wczesne drugie późne, będzie dłużej krokusowo.

Surfinia jak tren w sukni ślubnej...

I piesio też biały.. w kolorystyce sie uchwał...

Pampasowa.. nie ma opcji by przezimowała w gruncie..

Wiec cofam..
Mały ogródek Eli 18:11, 08 paź 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Hej Elu!
Przyszłam z rewizytą. Fajnie jest podpatrzeć jak powstaje ogród od początku Przy małych dzieciach ciężko jest zająć się ogrodem, ale z roku na rok będzie coraz łatwiej
Czytałam, że zastanawiasz się nad magnolią. Widziałam w Trójmieście wiele ogrodów z tym drzewkiem. Ale u mnie wiecznie wieje i już dwie magnolie nie przeżyły, a też chciałabym mieć je w ogrodzie.

Z Haneczka to mam takie 30-40min okienka ze moge pogrzebac w ziemi.
Niestety z magnolia sie pozegnalam, u dwoch sasiadek nie przezyly nawet z okrywaniem.
Chociaz Panie w Dendronie je maja i twierdza ze daja rade, a to za rogiem ode mnie.
Pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:04, 08 paź 2014

Do góry
Gośka ale zdjęcia!
Jej!
Uwielbiam te dalekie perspektywy,szerokie ujęcia.
A ogród sliczny,śliczny!
Wielki pokłon- tyle roboty przewaliliście i tak perfekcyjnie

Gracki piękne, bujne, lawenda z kosówą zjawiskowe. Wszystko śliczne.

Bardzo podoba mi się juz wyraźnie rysuje się hortensjowo- runiankowa rabata. Cisy wzieły się do kupy?
A obiedka?- na zdjęciach nie widać dobrze- stoi ładnie i zdobi ,nie pokłada się, trzyma żywy kolor jeszcze?
Twoje jarzmianki pożeram oczami- są takie śliczne jakby to był koniec maja

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies