Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Ja i mój ogródek, a może ogród 21:33, 09 lis 2015

Do góry
pozwoliłam sobie skopiować dzięki Agnieszce

malkul napisał(a)
moze komus sie przyda,skopiowane z bloga forumowej DPS-i - domowe sposoby zalczania mszyc

Wyciąg z pokrzywy
l kg świeżych pokrzyw lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody, moczyć przez 24 h.
Nie rozcieńczony wyciąg stosować do oprysku roślin przeciw mszycom.
Wyciąg z liści paproci
l kg świeżych liści paproci lub 100 g suszu zalać 10 litrami wody i odstawić na 2 tygodnie.
Stosować w rozcieńczeniu l :2 przeciwko mszycom.
Wyciąg z aksamitki
Pół wiadra suchych roślin zalać 10 litrami wody, pozostawić na dwa dni, następnie przecedzić, dodać 40 g szarego mydła.
Stosować przeciw mszycom, szczególnie w uprawie roślin jagodowych.
Wyciąg z rumianku
3 kg ziela lub l kg suszu zalać 10 litrami ciepłej wody, pozostawić na 12 godzin. Rozcieńczyć wodą w stosunku l :5.
Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, przędziorkom, gąsienicom motyli.
Wyciąg z łętów ziemniaka
Około l kg świeżych łętów ziemniaka lub 0,6 kg suchych, zalać 10 litrami wody i odstawić na 4 godziny.
Po przecedzeniu używać do oprysku przeciwko mszycom,. przędziorkom i bielinkom.
Wyciąg z łusek cebuli
200 g łusek z cebuli zalać 10 litrami ciepłej wody Pozostawić na okres 4 – 5 dni.
Wykonywać kilkakrotny oprysk roślin kwitnących przeciwko mszycom i przędziorkom.
Wywar z liści pomidora
l kg świeżych liści pomidora zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny Po ostudzeniu przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku l : 3 i dodać 100 g szarego mydła.
Wywar stosuje się do oprysku przeciwko mszycom, przędziorkom, gąsienicom bielinka, owocówkom i pchełkom.
Wywar z tytoniu
400 g odpadów tytoniowych zalać 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, odcedzić i dodać 20 g szarego mydła.
Wywarem opryskiwać rośliny przeciwko mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
Wywar z krwawnika
800 g suszonego krwawnika zebranego na początku kwitnienia zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny, dodać 40 g szarego mydła.
Wywarem opryskiwać rośliny kilkakrotnie przeciwko mszycom, przędziorkom. gąsienicom bielinka i larwom pluskwiaków.
Wywar z siana
400 g siana zalać l0 litrami wody i pozostawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, dodać 30 g szarego mydła.
Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
Ałun
40 g ałunu rozpuścić w małej ilości gorącej wody i uzupełnić do 10 litrów.
Roztwór stosować do oprysku gleby i roślin przeciw ślimakom, mszycom i gąsienicom.
Roztwór szarego mydła
150 – 300 g szarego mydła rozpuścić w 10 litrach wody.
Roztwór stosować do oprysku roślin przeciw mszycom i roztoczom. Gdy do roztworu szarego mydła dodamy 0,5 l denaturatu, łyżkę wapna i łyżkę soli, roztwór można stosować przeciw gąsienicom.
Serwatka
l litr świeżej serwatki wymieszać z l litrem wody,
stosować raz w tygodniu do oprysku roślin przeciw mszycom.

Moja codzienność - ogród Oli 18:05, 09 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
jeden dzień popiła - toć to święto jakieś było chyba- no ale nic tam nasza Ola poszalala to teraz rok będzie trzeźwieć
CMOK

haha głowę mam słabą ,wolę inne używki
buziak
U Agi - czyli słońce i piach 16:06, 09 lis 2015

Do góry
Do stosowania w przyszłości - znalezione u Iwony

Iwk4 napisał(a)
Ilonko, polecam też gnojówkę z pokrzywy. Ma mdły zapach w czasie oprysku, ale po niej roślinki dostają drugiego życia i mszyc nie ma ani innych szkodników.

I jeszcze znalazłam u Gosi - Malkul na 42 stronie:

"...może komuś się przyda,skopiowane z bloga forumowej DPS-i - domowe sposoby zalczania mszyc

Wyciąg z pokrzywy
l kg świeżych pokrzyw lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody, moczyć przez 24 h.
Nie rozcieńczony wyciąg stosować do oprysku roślin przeciw mszycom.
Wyciąg z liści paproci
l kg świeżych liści paproci lub 100 g suszu zalać 10 litrami wody i odstawić na 2 tygodnie.
Stosować w rozcieńczeniu l :2 przeciwko mszycom.
Wyciąg z aksamitkip
Pół wiadra suchych roślin zalać 10 litrami wody, pozostawić na dwa dni, następnie przecedzić, dodać 40 g szarego mydła.
Stosować przeciw mszycom, szczególnie w uprawie roślin jagodowych.
Wyciąg z rumianku
3 kg ziela lub l kg suszu zalać 10 litrami ciepłej wody, pozostawić na 12 godzin. Rozcieńczyć wodą w stosunku l :5.
Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, przędziorkom, gąsienicom motyli.
Wyciąg z łętów ziemniaka
Około l kg świeżych łętów ziemniaka lub 0,6 kg suchych, zalać 10 litrami wody i odstawić na 4 godziny.
Po przecedzeniu używać do oprysku przeciwko mszycom,. przędziorkom i bielinkom.
Wyciąg z łusek cebuli
200 g łusek z cebuli zalać 10 litrami ciepłej wody Pozostawić na okres 4 – 5 dni.
Wykonywać kilkakrotny oprysk roślin kwitnących przeciwko mszycom i przędziorkom.
Wywar z liści pomidora
l kg świeżych liści pomidora zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny Po ostudzeniu przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku l : 3 i dodać 100 g szarego mydła.
Wywar stosuje się do oprysku przeciwko mszycom, przędziorkom, gąsienicom bielinka, owocówkom i pchełkom.
Wywar z tytoniu
400 g odpadów tytoniowych zalać 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, odcedzić i dodać 20 g szarego mydła.
Wywarem opryskiwać rośliny przeciwko mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
Wywar z krwawnika
800 g suszonego krwawnika zebranego na początku kwitnienia zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny, dodać 40 g szarego mydła.
Wywarem opryskiwać rośliny kilkakrotnie przeciwko mszycom, przędziorkom. gąsienicom bielinka i larwom pluskwiaków.
Wywar z siana
400 g siana zalać l0 litrami wody i pozostawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, dodać 30 g szarego mydła.
Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
Ałun
40 g ałunu rozpuścić w małej ilości gorącej wody i uzupełnić do 10 litrów.
Roztwór stosować do oprysku gleby i roślin przeciw ślimakom, mszycom i gąsienicom.
Roztwór szarego mydła
150 – 300 g szarego mydła rozpuścić w 10 litrach wody.
Roztwór stosować do oprysku roślin przeciw mszycom i roztoczom. Gdy do roztworu szarego mydła dodamy 0,5 l denaturatu, łyżkę wapna i łyżkę soli, roztwór można stosować przeciw gąsienicom.
Serwatka
l litr świeżej serwatki wymieszać z l litrem wody,
stosować raz w tygodniu do oprysku roślin przeciw mszycom."
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:55, 09 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
to rozplenica ( w tym roku nie zakwitła z powodu chyba suszy) ale jakaś inna odmiana , nie wiem jaka to, wszystkei kupiłam jako bezodmianowe
a wiesz ze moje na murku w tym roku tez nie zakwitły? A sucho nie miały...
Szałwie czy lawendy? 15:48, 09 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
emusia- never

Typografia ogrodu 15:43, 09 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
rudolf ok ale ja i tak zachywcona jestem betonami te rury obok renifera mnie zmiotły

Betony w wydaniu z kawa tez je lubie powiem nieskromnie
Szałwie czy lawendy? 15:11, 09 lis 2015

Do góry
cuuuuddddniiie
Szałwie czy lawendy? 15:11, 09 lis 2015

Do góry
no mało mi tych wnętrz jakoś...
W Kruklandii 15:04, 09 lis 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

A ja już zluzowałam z ogrodem...
Przynajmniej do wiosny

i ja i ja
Co z tym ogródeczkiem począć 15:03, 09 lis 2015

Do góry
ja też już sezon ogrodowy zakończyła
Typografia ogrodu 15:02, 09 lis 2015

Do góry
rudolf ok ale ja i tak zachywcona jestem betonami te rury obok renifera mnie zmiotły
Szałwie czy lawendy? 15:01, 09 lis 2015

Do góry
justyś-kiedys (raz) odwiedziła mnei Ewa z katowic a ze jest zupełnei szczera i wybucha nim pomysli jak wlazla do nas to rzekła: a to co tu za bajzel, gdzie masz drzwi

dużo mam nie dokończone,uwierz mi an słowo
Szałwie czy lawendy? 14:58, 09 lis 2015
Do góry
malkul napisał(a)
emusia- never

heeee heeeee.....to nie do emusia!!! ..kochana))

nie wymieniaj wad domowych i niedoróbek ...bo masz katalogowo....i tego się trzymaj ....zresztą w ogrodzie też...wszedzie nowoczenie i katalogowo masz! ...i już!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:55, 09 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
to rozplenica ( w tym roku nie zakwitła z powodu chyba suszy) ale jakaś inna odmiana , nie wiem jaka to, wszystkei kupiłam jako bezodmianowe

mhm...ale bardzo ladnie ci zzólkła szkoda ze nie wiesz jaka to...
Szałwie czy lawendy? 14:50, 09 lis 2015

Do góry
emusia- never
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:50, 09 lis 2015

Do góry
Justyś
Szałwie czy lawendy? 14:49, 09 lis 2015
Do góry
malkul napisał(a)
ja sie wreszcie po trzech latach mieszkania dorobiłam drziw do szafy we wiatrołapie
tzn. doprosiłam sie emusia aby skończył wreszcie

nie wymieniej bo czar prysnie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:47, 09 lis 2015
Do góry
malkul napisał(a)

ech , bo kto z nas nie był kiedys dziką lochą

i jeszcze z zamiedzy
Szałwie czy lawendy? 14:44, 09 lis 2015

Do góry
ja sie wreszcie po trzech latach mieszkania dorobiłam drziw do szafy we wiatrołapie
tzn. doprosiłam sie emusia aby skończył wreszcie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:43, 09 lis 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
też się z tego uśmiałam

ech , bo kto z nas nie był kiedys dziką lochą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies