Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 13:30, 19 maj 2020

Do góry
To kroki dojrzewania do rabaty nr 1

I w wyniku tego będzie:
najniżej
na zmianę
- bordo żurawka 'Black Beauty' (pasująca do ciemniej pęcherznicy)
- jasny cyprysik filifera aurea nana albo tawula Golden (mam ja w innym miejscu i wtedy przesadzę tutaj) (pasuje do jasnej pęcherznicy)
i chyba dam 3 szt żurawki/ 1 szt cyprysik/ tawula

poziom wyżej
tu w zależności co do na dole (różnica kolorów) będzie
- Rozchodnik okazały Rozchodnik okazały Autumn Joy albo Xenox (bordo)z rozplenica japońska Hameln,
- ostnica cieniutka 'Ponytails nad żurawkami.
- Jeżówki ciemny róż/ żółte - niskie do 50 cm oraz wysokie do 90 cm
- Rudbekia żólte
Tu narazie jest ściernisko... 13:12, 19 maj 2020

Do góry
witam.
Posadziliśmy tawułę szarą "grefsheim" ładnie zakwitły i teraz przyszedł czas na przycinanie- chciałbym żeby się zagęszczała i zbudowała ładny żywopłot - czy możecie podpowiedzieć jak ma je przyciąć? Kiszewy są młode posadzone w tym roku.
Ogród bez reguł 12:49, 19 maj 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Twoje hostowisko z przyjemnością będę śledziła.
No to już czuję się śledzona Postaram się sprostać Twoim oczekiwaniom

Świerk serbski - Picea omorika 12:39, 19 maj 2020

Do góry

Witam serdecznie. Mam problem i proszę o opinie. Mam miejsce w ogrodzie, w którym planuję posadzić miskanty. Jest to pas w dość bliskim sąsiedztwie świerków serbskich. Przez kilka lat w tym miejscu były ułożone drewna do paleniska. Dzisiaj zabrałam się za przygotowywanie terenu pod obsadzenia ale było to prawie niemożliwe. Jest tam cała sieć korzeni. Aby cokolwiek tam zasadzić wypadałoby sporo tych korzeni wyciąć. Tylko czy jest to bezpieczne dla serbów ? Wprawdzie to są już 4 m drzewa i ich system korzeniowy jest z całą pewnością świetnie rozwinięty ale i tak nie jestem pewna co robić. Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji.
Okno na ogród 12:30, 19 maj 2020

Do góry
I jesienią:

Bergenie dostałam w prezencie, więc nie wiem co to za jedne. Hakone aureola. Przy samym garażu od jesieni hakone bezodmianowa (prezent od Toszki. Toszko, gdzie jesteś?

Tam są jeszcze funkie i miskanty. I żywopłotki cisowe i kulki cisowe.
Pszczelarnia 12:27, 19 maj 2020

Do góry

Ku pamięci, to było epimedium grandiflorum 'Akebono'.

Okno na ogród 12:25, 19 maj 2020

Do góry
Moja garażowa teraz:
:
Malutki pod lasem 12:19, 19 maj 2020

Do góry
Dziewczyny, przepraszam, że zamilkłam znowu, ale znowu mnie wszystko przygniotło. W pracy jest masakra, a wczoraj wróciłam do domu w stanie, jakby mnie ktoś przeżuł i wypluł. Pozbawiona energii, załamana wszystkim co mi się na głowę wali, ech... Nawet do ogrodu nie wyszłam.

Poidełko zostało zamontowane na rabacie, pod wieczór może wyjdę z domu i papierów, to cyknę fotkę i Wam pokażę Ogólnie mi się bardzo podoba

W niedzielę pojechaliśmy z M na te nasze nowe, przyszłe włości Umowa jeszcze nie sfinalizowana, pojawiło się kilka komplikacji po drodze, ale ogólnie to już przyklepane i wiadomo, że będzie nasze Trochę przeraził mnie ogrom pracy, którą trzeba tam wykonać, żeby choć dało się raz w miesiącu przejechać tam kosiarką na najwyższym stopniu. Wszędzie wysiało się mnóstwo drzew, opryskaliśmy Lepinoxem ogromne bukszpany, które tam rosną, narwałam sobie reklamówkę pokrzywy na gnojówkę, bzów pełno, zapach się wszędzie unosi, narwałam do wazonu, zerwałam też rosnące w chaszczach tulipany żółte, bo żółte, ale co tam. Teściowa mówi, że wiosną jest tam pole szafirków
M zrobił kilka zdjęć, to wieczorem Wam pokażę jak wyglądają te moje włości Na końcu jest lasek, cały w bluszczu, z bajkowym domkiem, wiatrakami, rzeźbami
A na razie tulipany i bez W domu mi pachnie jak nie wiem

Ogród na glinie 12:16, 19 maj 2020

Do góry
Jeszcze donica.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:00, 19 maj 2020

Do góry
Witam ponownie
Posadziłam 3 sztuki trzmieliny na pniu i nadal pustka w głowie co dalej.

Nie mam możliwości sadzić za dużo, bo jest mało miejsca tylko 110cm. Blisko murku też nie mogę nic posadzić, bo tam brama się przesuwa.

Jakimi roślinami to uzupełnić?

Po drugiej stronie wygląda tak, tu też brakuje czegoś aby zapełnić róg i przykryć żółtą skrzynkę. Trochę to ginie na tle siatki, ale mam nadzieję, że kiedyś urosną. Są tam trawy rozplenice z jasną baźką rosną do 80cm. i kulki danica. Tych na pniu nazw nie pamiętam

Proszę jeszcze raz o wskazówki. Tu trzeba koloru dodać, bo jest bardzo zachowawczo

Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 11:59, 19 maj 2020

Do góry
Posadziłam 3 rozplenice hameln w kwietniu i każda rośnie inaczej, jedna ładnie wystartowała, druga ledwo, a trzecia wcale. Ma kilka dosłownie źdźbeł zielonych u dołu. Czy odkopać i sprawdzić o co chodzi, czy po prostu jestem niecierpliwa Tak wyglądają od najlepszej do najgorszej:

Ogród na glinie 11:55, 19 maj 2020

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:47, 19 maj 2020

Do góry
Dzień dobry, Forum podglądam od dawna, ale nigdy nie ośmieliłam się brać udziału w dyskusjach z uwagi na brak wiedzy i doświadczenia w tematyce. Prezentowane tutaj ogrody są piękne, mój dopiero w prawdziwych bólach powstaje. Dużo czytam i się inspiruje waszymi pomysłami. Jakimi, że utknęłam przy nowej rabacie, zmęczona już poszukiwaniem pomysłów i brakiem decyzyjności ośmielę się zwrócić po poradę. Moja nowa rabata ma 10 metrów i jest 1,5 metra szeroka. Posadziłam graby Fastigiata i planuje je prowadzić na pniu ok 1 metra (mogę ja jeszcze trochę poszerzyć) Rabata łączy się rabata na której posadziłam za tujami Gracki, za nimi hortensje Lime Light ( po 9 sztuk). Myślałam o podsadzenia piórkową Hameln po całości. Jednak podpatrując Wasza ogrody zapragnęłam ożywienia rabaty i dodania jej koloru. Ogród staram się utrzymać w konwencji nowoczesnej. Jeżeli ktoś mogły podpowiedzieć, byłabym wdzięczna i mogłabym w końcu spokojnie zasnąć W zdjęciach rabata z hortensjami i dalej pusta Grabowa Pozdrawiam Gosia
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:43, 19 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

I te zasłonki, których w rzeczywistosci nigdy nie upinam
A tak na zewnątrz było

Wow, ale cudo

Wpadam powąchać bzy, których u mnie pewnie nigdy nie będzie
Lawenda - Lavandula 11:40, 19 maj 2020

Do góry
Mam lawendę u siebie trzeci rok, po tej słabej zimie kiepsko wygląda. Myślałam, że całkiem zmarzła, przycięłam i widzę, że odbija ale czy się ładnie wypełni, któż to wie. Mieliście takie przypadki? Taka łysa nieciekawie wygląda a mam ją od frontu.

Tak wyglądała ubiegłego roku, w ciągu pod drzewami, zdjęcie z 4 czerwca 2019:

Ania -Spełnione marzenie 11:37, 19 maj 2020

Do góry
A to czysty przypadek

Zostały 2 wolne donice
I nie miałam pomysłu
Więc inwencję twórczą wykazał mój mąż

Ania -Spełnione marzenie 11:35, 19 maj 2020

Do góry
Coś w donicach

Aby 5 min.kawa smakowała jeszcze lepiej

Ania -Spełnione marzenie 11:30, 19 maj 2020

Do góry

I widok z drzwi wejściowych
Z malutkiego tarasiku

Ania -Spełnione marzenie 11:26, 19 maj 2020

Do góry
Zdjęcie z przodu od strony wejścia

Moja azalia
Przywieziona z Czech, ( Praga )
Tam kiedyś pracowałam więc
Przyjechała że mną
Taka pamiątka
Zresztą nie jedyna roślinną,
Która przekroczyła granice

Rozpoznawanie traw 11:05, 19 maj 2020

Do góry
Wiaan napisał(a)
Cześć, mam takie trawy malutkie, powiedziano mi tylko tyle, że jest to kostrzewa zielona, czy rozpoznajecie jaki to jest konkretnie gatunek

Festuca Gautieri, tzw. Niedźwiedzie futro?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies