Nie przepadam za bzami... choć ich kwiaty lubię i zapach też... mam jeden taki na tyłach działki, kwiaty ma niezwykłe duże i jak nie wszystkie są rozwinięte to fajnie wygląda jakby dwukolorowy...
Scięłam, żeby pachniało w kuchni...
Aniu kupiłam zaledwie dwie małe doniczki posadziłam pod drzewem. Kilka razy w czasie koszenia za każdym razem zostały ścięte. Trzeba było przesadzic. Przesadziłam w miejsce cieniste gdzie nikomu nie wadzą i się pięknie rozrastają. To prawda kłącza kazdego roku się rozrastaja rosna płytko więc można je zablokować ale u mnie nie ma takiej potrzeby.
Trzeba je posadzić w jakimś kącie ogrodu i tyle.
Asia,
pogrzebałam w starych notatkach i znalazłam nazwę funkii: Purple Heart.
Tylko jak sprawdzam w necie, to ona nie do końca tak wygląda jak ta moja w ogrodzie.
Dzień dobry
Proszę o podpowiedź co mogę posadzić przy murku. Rabata wąska ok 110cm
szerokości i ok 6 m długości.
Dalszy ciąg rabaty to tuja szmaragd. Musi być coś zimozielonego, tak żeby zasłoniło automat od bramy, ale żeby nie było nudno. Patrzę na tą bramę codziennie z kuchennego okna.
Chciałabym coś na pniu, myślałam o drzewach, ale chyba za wąsko.
Proszę podpowiedzcie coś.
Ten etap zawsze najbardziej cieszy. Jak tam Gosiu twoje oczko?
Danusiu to siewka drzewiastej- prezent od Mariusza z Bolestraszyc. Jest (a w zasadzie są- bo mam i mniejsze, które jeszcze nie kwitły) bezproblemowa. Nie trzeba jej okrywać czy martwić się przymrozkami.
Kasiu ty juz takie niesamowite ilości upchnęłaś w swoim ogrodzie, że podziwiam. Ja się na siebie wkurzam, bo sadzę dając roślinom 'przestrzeń życiową' (no przecież się rozrosną) i w efekcie pusto.
A widzisz Halinko- ja jestem grzeczna i zdyscyplinowana- nic nie kupuje. Przynajmniej do póki nie wsadzę tego wszystkiego co w donicach czeka.
Antydzika spróbuję. Smalec jakoś nie bardzo mi sie widzi- co na to psy czy koty? Hukowe odpadaja- w sezonie dookoła strzelają tym gów...em żeby ptaki truskawek nie zjadały- oszaleć można.
Tak wogóle to jutro mam geodetę. Od jednego z sąsiadów pociągniemy siatkę po całości. Mam nadzieję, że z drugim uda się dogadać i zrobić ogrodzenie po połowie- sam kiedyś proponował.
Cześć, Małgosiu czy te włochacze w donicy to rozplennice (pierwsze zdjęcie)? Piękny ogród ! Od kilku dni śledzę Twoje zielone królestwo MMMMMMMMmmmmmmm