Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Makowo na Kociewiu 14:58, 03 sie 2015

Do góry
Powojnik śliczny - ja mam z Janiny i biedak ma od kilku dni maleńkiego pierwszego pączka.
Ogród na glinie 14:56, 03 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Trawkę już masz, ja do tych pelargonii dosadziłam fuksję w podobnym kolorze.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/92/929583/original.JPG

tyle to mi nie wlizie do płytkiego woka
Ogród na glinie 14:55, 03 sie 2015

Do góry
Trawkę już masz, ja do tych pelargonii dosadziłam fuksję w podobnym kolorze.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/92/929583/original.JPG
Ogródek Iwony 14:02, 03 sie 2015

Do góry
Mam pytanie, może ktoś wie:

Toszka napisał(a)
Może pomogę w planowaniu jak wyjaśnię działanie złotej zasady trójkątów.
... w planowaniu przestrzennym zwłaszcza ogrodów doskonale się sprawdza właśnie owa zasada, która dzięki wkomponowaniu w trójkąt wprowadzi nawet w największym nasadzeniowym chaosie harmonię, ład i porządek. Polega to na tym, że umiejscawiamy trzy główne elementy (dominanty) na wierzchołkach wyrysowanego trójkąta. Mogą to być drzewa, krzaki lub rośliny o podobnym pokroju, formie lub kolorze. Trójkątów może być wiele i zazębiające się. Reszta nasadzeń jest tylko uzupełniającym tłem

Czy to chodzi o takie nasadzenia w kształcie trójkątów?

A co z projektami i nasadzeniami ogrodów malowanych kreską, albo za pomocą litery L?

Takie nasadzenia Danusia też lansuje. Czy mam rozumieć, że są różne zasady nasadzeń i szkopuł polega na tym, by w danym ogrodzie po prostu trzymać się reguł?
Ogródek Iwony 13:56, 03 sie 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Dawno mnie u Ciebie nie było, powód ten sam co u większości! Ale pomału zbliżam się do urlopu, to i czasu będzie więcej wtedy na spokojnie mus i Ciebie przestudiować rabatki! Bo widzę, że zmiany zaszły spore, oczywiście na korzyść!
Pozdrawiam

Kasiu, podczas urlopu (e-Ma tygodniowego urlopu )postanowiłam spędzić czas z rodzinką i teraz mam takie tyły, że nie wiem,co się dzieje u innych na wątkach. Rozumiem cię więc Kasiu. i nie wiem, czy dasz radę nadrabiać
Najlepiej po piśmie obrazkowym
Pozdrawiam Cię
Ogródek Iwony 13:53, 03 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
u mnie na pisardi sadzonej (malutka była) w 2012 w tym roku pierwszy raz owoce, aż w szoku jestem, bo nie myślałam że ona owocuje. Wczoraj z eM jedną na pół spróbowaliśmy, żeby sprawdzić czy to w ogóle jadalne i pyszne są

Ana, moje drzewko miało tyle owoców w tym roku, że gałązka się połamała od ciężaru, bo to kruszyna. Pan, u którego kupowałam, powiedział, ze owoce są niejadalne i powiedział, ze to Pisardii. Tydzień temu na żywo widziałam Pisardii, jadłam z niej smaczne owoce i jestem pewna, ze moja - to coś innego. Ma inny pokrój, wybarwienie liści i owoce kwaśne jak piołun. No nic, Zbyszek zapragnął mieć w ogrodzie prawdziwe Pisardii, więc jak dostanę - kupię i gdzieś upchnę
Ogródek Iwony 13:46, 03 sie 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Irga zwisa sama z siebie. Uwielbiam te Twoje czerwone róze
Macham

Dobra wiadomość
Ukorzeniło mi się kilka sztuk, w takim razie podsadzę brzeg donicy z hortensjami
Kasiu, ja też je uwielbiam, kwitną tak obwicie i delikatnie pachną. Mimo to jesienią przesadzę kilka sztuk do kącika przy Baronie, a tu dosadzę kilka sztuk angielskich, aby więcej pachniało i zachwycało pokrojem kwiatów. Tak ze dwie-trzy sztuki muszę tu upchać w kolorze wina
Ogródek Iwony 13:43, 03 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

...Hosty przepiękne przywiozłaś.
Rety, jak Wam te zmiany idą szybko. Co będzie w miejscu wierzby?

Małgosiu, tam jest wjazd, wczoraj debatowaliśmy nad tym. Po drugiej stronie planuję zrobić drugą prostokątną rabatkę i pasowałyby dwa strażniki przy wjeździe. Ja myślę o klonach o barwie cytrynowej, aby ładnie się odznaczały. O taki:

Mam do wykorzystania lawendę i może zrobić żywopłocik z bukszpanu

Dalej w głębi ogrodu, gdzie jest ławeczka, planuję trawnik i mini-warzywnik.

W Kruklandii 13:36, 03 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Juzia, na ostatniej fotce masz rozplenice, bukszpany i rozchodniki pod brzozami, czy coś jeszcze?

Dokładnie to:
Brzozy
Bukszpany
Berberysy Admiration
Rozplenice 2 odmiany
Rozchodniki 2 odmiany
Jeżówki 2 odmiany
Łubin 3 kolory
Krokusy

I chyba to już wszystko
Ogród na glinie 13:34, 03 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Basenik się zniszczy, bali może nie oddać Chyba, ze wyrośnie I wodę szybko można dogrzać
Małgoś, to jakiś lokalny kram z tymi balami?

priv
W Kruklandii 13:26, 03 sie 2015

Do góry
Juzia, na ostatniej fotce masz rozplenice, bukszpany i rozchodniki pod brzozami, czy coś jeszcze?
Ogródek Iwony 13:22, 03 sie 2015

Do góry
Mam pytanie do Ewy, albo jak ktoś wie:
Jak prowadzić irgę, aby zwieszała się? Czy ona sama tak od siebie, czy trzeba ją przyginać ?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931143/original.jpg
Ogród na glinie 13:19, 03 sie 2015

Do góry
Basenik się zniszczy, bali może nie oddać Chyba, ze wyrośnie I wodę szybko można dogrzać
Małgoś, to jakiś lokalny kram z tymi balami?
Ogródek Iwony 13:11, 03 sie 2015

Do góry

Tu są tylko dwie hortensje

Zwykły berberys też można ciąć na kulkę:

W sierpniu, jak Ewa mnie wpuści do swojego ogrodu, zabieram dobry aparat.
Ogródek Iwony 13:09, 03 sie 2015

Do góry

Ogródek Iwony 13:07, 03 sie 2015

Do góry
Chociaż na fotkach sobie go pooglądam, zanim wrócę do mojego mini-ogródka

Ogródek Iwony 13:05, 03 sie 2015

Do góry

Ogródek Iwony 13:04, 03 sie 2015

Do góry

Do góry
A więc uwaga - kilka zdjęć z ogrodu Ewy
W czasie urlopu odwiedziłam ogród Ewy - bacowej.
Niestety nie miałąm aparatu, więc fotki z telefonu zrobiłam (mogą nie być doskonałe technicznie). Zdjęcia nie oddają rzeczywistych wrażeń, kolorów, wyrazistości barw, mimo to ogród bardzo mi się podoba. Ogród jest duży, ma dwa poziomy, część roslin sadzona jest naskarpie, co wzmacnia efekt wizualny:

Do góry
bacowa napisał(a)
Zakątek z hostami fajny , ściana wodna pasuje tam jak ulał. Ależ gracki nabrały masy.
Dzisiaj wracam do domu , nareszcie , część techniczną mojej ścianki wodnej już obgadałam z Grzegorzem ,będziemy działać.

Iwonka wrzuć 1 zdjęcie z rozchodnikami z mojego ogrodu

Edit. Wczoraj byłam w domu, moja nowa róża w hostach zakwitła myślałam że kupiłam białą a tu śliczna brzoskwinia , coś mi się ten kolor w ogrodzie zaczyna podobać , nie pomarańcz a taka brzoskwinia.

Róże brzoskwiniowe mają ładny subtelny kolor, nie kuś mnie proszę
A która to?

Ewa, ty z Grzegorzem rozmawiałaś o ściance. Ja w sprawie ścianki rozmawiałam z moim fachowcem, tym razem chyba poproszę go o wsparcie. Część murku musi być tynkowana z bloczka, bo mam za mało cegły, a tynkować nie umiem
Za dwa tygodnie umówiłam się, ze wpadnie wyłożyć mi kostkę przy garażu, to wtedy pomógłby mi przy ściance.

Jeśli chodzi o fotki, to kusi mnie więcej fotek. Nie tylko z rozchodnikami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies