Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 11:28, 04 cze 2017

Do góry
Joanka napisał(a)
A.... mój umiłowany mąż pan zostawił w ogrodzie bluzę... ktokolwiek widział, ktokolwiek wie....

Dobrze, że kluczy od chałupy w niej nie było, inaczej musielibyśmy nocować na ulicy

Ja wiem, są u Joasi Szmit, wyślijcie na ich adres mailowy swój adres, a bluza wróci pocztą do właściciela

Pozostała jeszcze lniana, bezowa kurteczka/żakiecik - też napiszcie adres właściciela.
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 11:21, 04 cze 2017

Do góry
W Anglii, lub samemu zrobić, jak Przemek. Wspaniałe dzieła.
Jodła kaukaska 11:20, 04 cze 2017

Do góry
Żeby stwierdzić czego jej brakuje, a przede wszystkim ocenić jak wygląda, należy wkleić zdjęcie tej jodły. Poproszę o nie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:46, 04 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powinien zniknąć. Ale przy podlewaniu automatycznym często jeszcze pozostaje. Następne podlanie rozpuści nawóz.
Witam wszystkich,jestem tu nowa,czytuje forum bardzo długo,często korzystam z Waszego doświadczenia.Mam pytanie odnośnie nawozu hydrocomplex,użyłam wczoraj na trawnik pierwszy raz,naprawdę obficie podlewałam,granulki gdzie nie gdzie zostały.Uprawiam ogród ponad 10 lat,z różnym skutkiem,ale tak źle rozpuszczającego się nawozu nie spotkałam.Ten nawóz taki jest,czy mi się trafił taki egzemplarz?kupiłam w dobrym sklepie przez internet.Pozdrawiam.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:36, 03 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

ja bym nawet nie wyrywałą tego chwasta "spokojnie" a "piorunem". Poczytaj o chwastnicy to się przerazisz. Bo to chwast, który rujnuje trawniki

Dziękuje za odpowiedź, moje obawy się potwierdziły. Na szczęście nie jest tego dużo i już zacząłem usuwać to z trawnika.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:02, 03 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Było

Jest

Niby ciągle ten sam ogród, a jednak z każdym sezonem zachwyca
Siedząca dama przed lustrem dały nową perspektywę głębi ogrodu, świetnie to wygląda. Gratuluję Danusiu Niezmiennie zachwycam się tym niewielkim ogrodem. Mnóstwo, roślin, form, kolorów, a jednocześnie spokój i ład - pięknie
Żywopłot mieszany 23:29, 02 cze 2017

Do góry
Tuje Kórnik nadają się jako tło. Pisałaś o zywopłocie miaszanym więc sądziłam,. że chcesz sadzić np. 3 tuje, drzewo, coś tam, 4 inne tuje, sosna itd..czy tak, czy nie tak chciałaś?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:24, 02 cze 2017

Do góry
middam napisał(a)
Witam wszystkich.

Jednak poza trawą wyrasta jeszcze coś do czego nie mam pewności czy to trawa czy jakiś chwast. Będę wdzięczny za próbe rozpoznania? Czy można to spokojnie wyrywć, żeby oczyścić trawnik.

Dziękuje i pozdrawiam

ja bym nawet nie wyrywałą tego chwasta "spokojnie" a "piorunem". Poczytaj o chwastnicy to się przerazisz. Bo to chwast, który rujnuje trawniki
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 23:22, 02 cze 2017

Do góry
Jeśli masz szmatę czyli plastik pod korą to wyrwij, wyrzuć.

Suche gałazki poobcinaj w tujach, niektóre są złamane po prostu. Inne suche wytnij. świerka wyrzuć, nic z niego nie będzie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:16, 02 cze 2017

Do góry
Źle planujesz.

Najpierw oprysk p. chwastom, jak znikną dopiero pokaż zdjęcia a powiem co dalej.

Torfu to nie kupuj, torf uleci z wiatrem, poza tym nie ma żadnych wartości odżywczych dla trawnika.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 23:13, 02 cze 2017

Do góry
Do zobaczenia. Najpierw spotykamy się przy domu P. Szmitów, jak zwykle na trawniku
O godz. 10.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:06, 02 cze 2017

Do góry
Można posadzić
Laika pytanie o rabatę korą pokrytą 21:33, 02 cze 2017

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
A co z rabatami bylinowymi? Czytalam, ze kora ma zly wplyw na wiekszosc bylin-zawiera garbniki i zakwasza ziemie. Hamuje rozwoj chwastow nie tylko poprzez prrzykrycie ziemi ale takze poprzez wytwarzane podczas rozkladu substancje, ktore dzialaja jak naualny preparat chwastobojczy. Czym w takim razie sciolkowac rabaty, lub tylko miejsca w ktorych rosna byliny?Niektorym, tzw. lesnym to sluzy. Wiadomo ze preriowe byliny tego nie znosza. Co pomiedzy nimi, jezeli nie chce sie zwiru?Ktory i tak niewiele pomaga na chwasty?

Ale przecież w powyższym poście napisałam co z bylinami cytuję

Obornik, kompost czy próchnica służą poprawie zdrowotności gleby, jej użyźnianiu i najlepiej stosować ja na różankach, rabatach bylinowych.

Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 21:31, 02 cze 2017

Do góry
Trzeba najpierw ustalić przyczynę, co mają źle, a zapewne przyczyna tkwi:

- albo za mokro
- albo za sucho
- albo za głęboko posadzone
'- albo za dużo nawozów i wszystkiego tak się nie robi
- źle przygotowane podłoże
nie wiem co jeszcze, ale substancje chemiczne p. brązowieniu to ja w to nie wierzę w ogóle, wierzę w prawidłowe przygotowanie gleby, ściółkowanie korą i systematyczne podlewanie ale nie zalewanie.
A co im jest i jaka jest przyczyna - nie wiem. Trzeba to ustalić, może wywiad i zdjęcia coś pomogą. Inaczej nie da rady nic ustalić. Mogę sobie tutaj wypisywać i przypuszczać.
Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 20:59, 02 cze 2017

Do góry
Slawek88 napisał(a)
Witam jestem dosyć świeżym ogrodnikiem czy może ktoś mi podpowiedzieć co dzieje się ze świerkiem ma kilka brązowych przyrostów jakiś miesiąc temu był pryskany na ochojniki.Czy to są jakieś choroby grzybowe?
Jak ujarzmić pnącą trzmielinę? 20:54, 02 cze 2017

Do góry

Busz nieokiełznany i pozwolenie roślinom rosnąć tak, jak chcą - to nie jest dobra droga do zadbanego ogrodu. Trzeba je ciąć, a jak?
Jak chcesz, ale ciąć. Nie pozwalać na włażenie na jałowce bo zginą pod ich ciężarem i z powodu braku światła i z powodu ciasnoty.

Jak dodawać zdjęcia 06:31, 02 cze 2017

Do góry
Nie, mozna wklejać w pionie. Ja też wklejam w pionie.
Ulewa po zasianiu trawnika 06:28, 02 cze 2017

Do góry
jacek_z napisał(a)
Witam,
Miałem ponownie "szczęście"... dwa lata temu przy sianiu trawy trafiłem na upały.
W tym roku po kilku dniach od posiania trawy (600m2) spadł ulewny deszcz (wczoraj)i większa część nasion spłynęła tuż pod świeżo posadzone tuje.

Proszę Was o pomoc co w tej sytuacji zrobić? Trawnika raczej nie uratuję ale co z tujami?
Wszystkich nasion nie wybiorę (zmieszane z ziemią).
Czy poczekać aż trawa wokół tuji wzejdzie i wtedy ją usunąć ręcznie?
Czy też po tym jak wzejdzie przykryć ją tymczasowo grubą agrowłókniną?
Proszę o propozycję, mi już ręce opadają.

Przeczytaj ten wątek
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:15, 01 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja jestem chętna na floksy jak masz za dużo Poproszę
Danusiu w przyszłym roku będę pamietałą, narazie jeszcze nie zarosły mi gazonów
Nawożenie, zasilanie trawnika 16:11, 01 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak - znam ogród gdzie tak się stało. Odrodził się. Nic się nie martw. Odrośnie.

Danusiu, jeśli to do mnie, to dzięki za pocieszenie. Nigdy się tyle w trawnik nie wpatrywałam co ostatnio, ciągle szukam zmian na lepsze. To, co miało paść już chyba padło, ucierpiało troche koniczyny, zioła, ktore się wsiały na obrzeżach, jak macierzanka czy oregano, tam, gdzie więcej się sypnęło to i trawa poczerniała, ale raczej żyje, zaczyna nowe źdźbła wypuszczać. Ale narozrabiałam, na mojej słabej ziemi trawa i tak ma ciężko, to jej tak dokopałam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies