Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 09:27, 13 maj 2020

Do góry
Dzień dobry,

miesiąc temu posadziłam dwa 3m szpalery grabowe, które pięknie się zazieleniły. Wczoraj zauważyłam, że na obu pojawiły się dwa 'szkodniki' - chciałam prosić o ich zidentyfikowanie i ewentualne instrukcje jak z tym walczyć. Czy jest coś ekologicznego co mogłoby zostać użyte? Sąsiaduję z parkiem krajobrazowym i nie chcę truć pobliskich ptaków.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:23, 13 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczne roślinki To iryski?

Dzięki Kochana iryski ♡ w tym roku kupiłam kłącze "Pink Parfait" ale chyba temat nieudany, na zdjęciach boski... no zobaczymy. Najpierw był w ogrodzie teraz trafił do doniczki. Jak przeżyje to żyć będzie, a jak nie to pa pa
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:09, 13 maj 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Halinko u mnie na 5 kamasji tylko jedna kwitła, pozostałym pomarzły i zasuszyły się pąki. Nawet nie wiem kiedy.

Teraz najbardziej mi żal dereni kwiecistych, wszystkim pączki już pousychały a tyle ich było. A jak Twój chory dereń?

O kurcze szkoda tych dereni u mnie pąki zaschły tylko w jednym krzaczku o w tym

zgubiłam nazwę /mus odnależć/

Moje derenie w porządku a ten chory wygląda na to że przymarzł ale odbija nie będzie kwitł ale idzie wolniutko do góry . z 4 ch sztuk jeden bedzie kwitł.
Okno na ogród 09:04, 13 maj 2020

Do góry
Haniu, a jakby tego klona wsadzić tu:

To rozplenic mogłabyś nie ruszać tylko to małe coś rosnące przy trzmielinie.

Moja Kilimandżaro Sunrise też już rozwija kwiatuszki, muszę do niej zajrzeć .
Okno na ogród 08:58, 13 maj 2020

Do góry
Maja kalina Kilimanjaro. Pierwsze kwitnienie u mnie. Jestem zauroczona tymi kwiatuszkami.
Motyle - fruwające kwiaty 08:53, 13 maj 2020

Do góry
Paź Królowej
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 08:45, 13 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Wstaw zdjęcie jak będą rozwinięte.
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:42, 13 maj 2020

Do góry
Słodziak!!!! Pozdrawiamy z poranka z naszego ogordu

Ptasi gaj 08:39, 13 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Moje azalie w tym roku słabo. Nawet bym powiedziała - bardzo słabo. O różanecznikach nawet nie wspomnę. Nie wiem czemu.
Twoje azalie są śliczne mimo iż piszesz że też słabo. Uwielbiam te wielkokwiatowe.
Skoro i ja jestem nie zadowolona i Ty z tych roślin w tym roku to może mamy wspólny problem.
U siebie podejrzewam suszę i brak nawozu.

Aniu zeszły rok bardzo suchy przez to nie mogły nawiązać pąków kwiatowych. Te które słabo u mnie nawiązały to młode zeszłoroczne nasadzenia nie zdążyły się zawiązać korzeniami w ziemi. To o tych pisalam. Stare które są kilka lat na tym samym miejscu dają radę i będą ładnie kwitły jak ich mróz nie załatwi.

Azalia Chanel piękne później kwitną w tym roku marnie wyglądają.
Co tu dużo mówić wiosna byle jaka w tym roku. Po okwitnieciu kwasolubow trzeba je nawieźć pod koniec czerwca.

Stare krzaki wszystkie mają takie bomble.

Ogród w remoncie 08:25, 13 maj 2020

Do góry
Mój łanik Walker's low

Doświadczalnia bylinowo-różana 08:10, 13 maj 2020

Do góry
Magara napisał(a)

Ewa, tak wyglądają moje posiwiałe mszyce:

Doświadczenie moje żadne, w zeszłym roku były "tylko" czarne i to raczej w warzywniku (głownie na bobie) plus na tych nieszczęsnych przekwitających tulipanach, o których pisałam, no i oczywiście na wiśni i czereśni
Daj proszę znać co myślisz - te siwe małpy to mszyce czy jeszcze coś gorszego???

Niestety to nie są mszyce. To jakiś rodzaj miseczników, jeśli się nie mylę. Dużo ich masz?
Ogród na glinie 08:08, 13 maj 2020

Do góry
Posadzone. W nogi poszły młodziutkie sadzonki żurawek Marmalade i Rio oraz turzyca Evergol. Fajnie tak zrobić obsadzenie bez wizyty w sklepie. Mam nadzieję że hortensja da radę, bo słońce do południa tu mocno świeci. Za 2 tygodnie dam jej coś na zakwaszenie gleby.

Ogród na glinie 08:04, 13 maj 2020

Do góry
Wykopałam moją pierwszą samodzielną sadzonkę, już kilkuletnią, hortensji bukietowej Silver Dollar. Zauważyłam, że da się obciąć tak, że będzie na krótkim pieńku. Właściwie obcięłam więcej niż zostało.

Ziemia z korzeni niestety obsypała się, mimo że było mokro. Ale i tak musiałam skrócić korzenie bo się nie mieściły w donicy. Potem przesiałam kompost.
Ogród w remoncie 08:04, 13 maj 2020

Do góry
wstawię ci zdjęcie
takie szukam
potem usunę

Ogród w remoncie 07:52, 13 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
A co będzie w kręgu ?

Będzie ciurkadełko

Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:49, 13 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Piękny powojnik czy cierpi na uwiąd?
Ogród w remoncie 07:41, 13 maj 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A tak w ogóle to próbuję od jakiegoś czasu wymyślić coś co dam na tą frontową rabatę tam gdzie hortki a konkretnie coś w nogi hortkom.
Chcę przed hortkami zamiast rosnącej tam szałwi, która mnie wkurza w okresie bezkwiatowym, dać kocimiętkę. Miałabym trawnik otoczony prawie kocimiętką
Mniej więcej tak

Przypomnę od lewej za plamą pierwszą kocimiętki są carexy Gold band, pod śliwami między dereniami ciemierniki, carex montana, kulki bukszpanowe. Przy ogrodzeniu żywopłot z derenia Sibrica. Czerwona plama w okolicy brzóz to imperata Red Baron, za nim śmiałki. Białe hortki. I coś chcę między hortki żeby nie było tam gołej gleby, coś za kocimiętką. Może rzucicie jakieś pomysły?

Jeśli kocimiętka, to szukaj dobrej odmiany, bo pospolita też nie ciekawie wygląda po kwitnieniu i ścięciu.
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 07:34, 13 maj 2020

Do góry
Poppy napisał(a)
Nozki Rapsody in blue
przecudnie te nóżki ci wyszły bardzo ale to bardzo udane połączenie
Róże w tym roku ciężko mają. U mnie na razie tylko jedna sztuka w pączkach. Reszta - dramat, może pod koniec czerwca nadrobią brak zimy i wiosenne przymrozki.

Ja tam myślę że nie muszę do ciebie się wybierać bo ty większą mistrzynią upychania chciejstw jesteś )))
Anna i Ogród 07:21, 13 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Przyjechało moje drzewko. Wiśnia Kanzan

No, z grubej rury od razu, piękny okaz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies