Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogrodowy song 21:16, 28 cze 2015

Do góry
Ewa, gdzie chciałabyś trawki? Jakiej wysokości? Małe - carexy, czy wysokie miskanty?
Ja sporo trawek w tym roku dostałam, dopiero się uczę, nie wszystkie u mnie rosną ładnie, ale oko cieszą. U mnie piaski, może nie wszystkie to lubią
Ogródek Iwony 21:13, 28 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Iwonko, jakie trawy masz sprawdzone i polecasz?? ja w tym temacie cieniutkaa widzę,że masz.

Idę do Ciebie
Ogródek Iwony 21:12, 28 cze 2015

Do góry
Tutaj wsadziłam Imperatę Red Baron, w plecach planuję miniaturową ścianę wodną. Myślę, ze zrobię ją, by woda wpadała we żwirek. Czy nie będzie się rozpryskiwać?

Ogródek Iwony 20:58, 28 cze 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Powiem Ci ze normalnie kawal dobrej roboty

Dziękuję Nina. Inspiracje znalezione na Ogrodowisku, dostosowane do moich możliwości. Nie wszystko jest idealne, widzę błędy, wiem, co powinnam poprawić, ale poczekam do jesieni, aby nie zmarnować roślinek
Pewnie za rok też będę poprawiać i za dwa
Ogródek Iwony 20:54, 28 cze 2015

Do góry
Moja żwirkowo-magnoliowa rabatka przy ognistej:

Przy liliowcach zastanawiam się nad dosadzeniem żółtej trzmieliny.

Ogródek Iwony 20:47, 28 cze 2015

Do góry
Dziś pokażę ognistą rabatę, wreszcie zaczynać się na niej coś dziać.:
Proszę tylko nie patrzeć na brak trawnika, nadal żwirek czeka na wykorzystanie, a to dopiero w sierpniu może nastąpić, mam nadzieję.

Zawsze trawnik można mieć z rolki albo z painta

Ogródek Iwony 20:40, 28 cze 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
A kolor elewacji taki delikatny piaskowy? prawda? a kamyczki pod ciuradełkiem jakie? Jak jest tam jakiś beżyk neutralny będzie pasował na ciuradelku.
Ławki ciemniejsze brązowe, mniej rude i też będzie dobrze. Kolor elewacji mi sie podoba. Jest taki ciepły przyjemny Na ławkach jest chyba inny kolor niż na tarasie czy taki sam? Podoba mi sie kolor jaki maja krzesła na tarasie. Może takie ławeczki ? To tylko luźna sugestia
Powiem Ci ze ta różanka w cegle mi się podobuje bardzo

Dziekuję Nina za sugestię. Pomyślę nad tym. Tylko muszę odczekać, coby mój M nie popukał się w czoło, bo dopiero co wszystko malował.
Pomysł na kolor fajny. Poszukam takich kolorów
Przy ciurkadełku mam nadzieję, ze roślinki się rozrosną i też będzie to trochę inaczej wyglądać.
Żwirek jest ze żwirowni, taki naturalny jak otoczaki, tylko przesiewany. Ma kilka kolorów, więc by pasowało, tak jak piszesz.
A cegły poszukuję jeszcze - mam za mało, a chciałabym ją powtórzyć w ściance wodnej.
Ogródek Iwony 20:35, 28 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
To fajnie, że możesz liczyć na praktyczną i merytoryczną pomoc męża. Miło jest jak się robi coś razem. Ja też lubię ogródkować z moim M. Wierzby nie żałuj, ambrowiec lepszy Grujeczniki też są super. Ja jestem zauroczona dębami błotnymi, jesienią przebarwiają się podobnie, jak ambrowce. Ambrowca mam, ale gdzie wcisnąć dęba? Może uda mi się upchnąć gdzieś kulistego lub kolumnowego...

Uwielbiam wspólne prace. Ostatnio M był w domu, ale piękne chwile się kończą, za chwilę wraca do pracy i znowu będzie weekendowo
Takie jest życie.
Ale wciągnął się ten mój M w ogród. Mocno. I widzę, ze to uwielbia
Ogródek Iwony 20:33, 28 cze 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Rabaty bardzo mi sie podobają, trochę szkoda tej starej wierzby, ale ambrowiec piękny. Pozdrawiam

Jolu, wierzba ma 18 lat. Zaczęła chorować, w środku robi się pusta. Jak tylko uda mi się dostać ambrowca, na pewno ją wymienię.
Ogródek Iwony 20:30, 28 cze 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka, tyle u Ciebie kolorów, że nie wiem na co patrzeć i co podziwiać
Wszystko bardzo ładnie wyglądaPrzy takiej ilości roślin to chyba pod nimi nie rośnie zielsko?
Zupełnie inaczej niż u mnie
Trawę dosianą dużo podlewaj to będzie ok, wiem coś o tym Zobacz do mojego wątku jak z trawnika w opłakanym stanie stworzyliśmy cudny dywan
Pozdrawiam Cię serdecznie Iwonko

Mirella, dziękuję. Trawkę podlewaliśmy i w upały nie dawała rady. Od tygodnia pada, właśnie wtedy, gdy ja nie miałam czasu na ogród. Wszystko podlane z nieba, M skosił trawkę i teraz pięknie wszystko wygląda.
Zielsko faktycznie rośnie tam, gdzie jest otwarta przestrzeń, w buszu nie ma szans. Na dodatek gęstość roślin powoduje, że roślinki trzymają wilgoć w ziemi. Mi to odpowiada, że szybko nie przesychają
A trawka po deszczach zrobiła się soczysta

Ogródek Iwony 20:21, 28 cze 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Iwonko Twoja konsekwencja i wyczucie piękna zostało nagrodzone. Bardzo miło się spaceruje po Twoim ogrodzie Pozdrowionka

Reniu, dziękuję za takie miłe słowa.

lojalna_ napisał(a)
Iwonko narozrabiałas ....bajecznie jest

Jolu, aż się przestraszyłam, ze coś sknociłam
Dzięki, chociaż twój konsekwentny ogród w bieli i szarościach jest super, u mnie nie pasowałby do elewacji I tak mi się podoba twoja elegancja ogrodowa.

Ogródek Iwony 20:16, 28 cze 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Donicowo prześliczne - uwielbiam mocne kolory

Ja też lubię mocne barwy.
Podobają mi się też ogrody w bieli, ale u mnie jakoś mi to nie leży. M nie lubi bieli

Mira napisał(a)
Bardzo fajne energetyczne nasadzenia w donicach Petunie wymiatają

Mira, bardzo długo szukałam petunii w kolorze czerwonego wina. I znalazłam niepozorne sadzonki w sześciopaku. Ładnie się rozrastają w donicach. Uwielbiam je, chociaż z przodu przy różowych rabatach mam różowe pelargonie. Czerwień tam by nie pasowała :

Mój ogród pod górkę... 20:12, 28 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Słusznie, ewentualnie na pniu nad innymi roślinami

Ha, ha, dobre. Stwierdzenie Sebka też
Może zacznę sadzić w workach, jak kartofle ?
Ogródek Iwony 20:05, 28 cze 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Niesamowite, że stipa Ci się tak przewiesza, super efekt
W ogóle, bardzo kwiatowo u Ciebie się zrobiło. Bardzo mi się podoba

Też w końcu odetchnęłam po zwariowanym tygodniu, ale że to już wakacje, to jeszcze nie wierzę. Przekonam się pewnie dopiero w poniedziałek
Odpoczynku i słoneczka życzę

Beatko, stipa fajnie wygląda w donicach. Mam ją pierwszy rok i eksperymentowałam. Zdała egzamin donicowy. Jak na siane trawki, dała fajny darmowy dodatek do donic.
Ja jutro jestem jeszcze umówiona ze stażystka. Odpocznę za parę dni. Buziam.

Polinko, dziękuję i pozdrawiam
Ogródek Iwony 20:01, 28 cze 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Iwciu a może przemalujesz ciuradełko na siwo? To tylko taka nieśmiała sugestia bo jak masz już taki elegancki ogródeczek z kancikami i pięknymi roślinkami to tak myślałam że troszkę mniej rzucający się w oko kolor? Jakiś szary albo cuś? Nie złość się na mnie Masz ładniej ode mnie i na najlepszej drodze ja jeszcze w dołku Buziakuje

Nina, dałaś mi do myślenia. Nawet mi się bardzo podobają szarości. Tylko dom robiliśmy naście lat temu, wtedy inna kolorystyka była w modzie i u mnie kremowy, mahoń i jakaś terakota króluje. Trzeba by dobrać kolor, coby pasował. Ten niby też był mahoń, ale jakiś rudy wyszedł i M przemalował nim ciurkadełko, ławkę i drugą ławkę ze stołem w kąciku grillowym. Zobacz sama, jaka to zależność kolorystyczna. Nie stać mnie na zmianę elewacji, jakby ktoś miał pomysł na poprawienie kolorystyki, to chętnie poczytam.
Tutaj widok z tarasu na ciurkadełko - specjalnie z murkami tarasowymi sfociłam, żeby było widać kolorystykę:

ławeczka w tym samym kolorze (tam jest nieogarniony busz - tą częścia ogrodu zajmę się w przyszłym roku):

i w kąciku grillowym (tam dopiero zagospodarowuję miejsce, jeszcze będzie elewacja, jak na domu)

Elewacja na domu ma wkoło okien wykończenia w kolorze terakoty:

Ogródek Iwony 19:43, 28 cze 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Wszystko bardzo soczyście wygląda, czerwone róże bardzo dobrze wyglądają. Fajnie że rabata przejdzie metamorfozę i że głowa rodziny też to sama widzi

Nicol, dziękuję. Dziś M miał fajny pomysł na tą rabatę. Zatem plany są.
Dziś czerwone róże w deszczu zachwycały mnie, mam ich razem 12 na dwóch piętrach po 6, dają fajną plamę kolorystyczną przy tarasie. Dziś sąsiadka na nie zwróciła uwagę. Najbardziej lubię, jak są jeszcze w pąkach, dopiero się rozwijają:

Ogródek Iwony 19:36, 28 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Cześć Iwonko. Czytam, że będą kolejne zmiany

Kasiu, nie wiem, czy niebawem. Dziś się zastanawiałam nad linią krawężnika na tych zaokrąglonych rabatach. mój M patrzy na mnie, pyta się, co tak myślę, ja: że nie mam pomysłu na linię, aby nie stracić tak małego trawnika. On na to: no dobra, powiem ci co myślę ... i pokazał mi swoją wizję i muszę powiedzieć, ze pomysł fajny. Za chwilę będę musiała się usunąć w kąt ogrodu, bo ma lepsze pomysły ode mnie
Tylko roślinki mu podaję żelazne, Ogrodowiskowe, bo mam już mało miejsca na nasadzenia, żeby nie sadzić byle czego.
Jutro jadę do szkółki. Jeśli będzie ambrowiec, będzie mój. Przymierzamy się do wycięcia chorej wierzby. Tam posadzimy ambrowca. Marzy mi się jeszcze grujecznik, tylko nie wiem, gdzie go posadzić.

edit: Żółte plamy - to nie trawa. To jakaś masa żółto-zielona. Tam jeszcze nie sialiśmy trawy, to teren wjazdu.
Mój ogród pod górkę... 19:35, 28 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Polar Bear są śliczne, tylko gdzie je mam zmieścić?

Wszystkie hortensje mam pierwszy sezon, nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć ich możliwości. Na Polar Bear trzeba mieć trochę miejsca
Mój ogród pod górkę... 19:32, 28 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W ziemi Iwonko, w ziemi
Mój ogród pod górkę... 19:27, 28 cze 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies