Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak uzupełnić istniejące nasadzenia

Jak uzupełnić istniejące nasadzenia

Bozena7111 14:50, 06 sie 2024

W moim rodzinnym domu jest kilka drzew, i roślin jeszcze zasądzonych przez moim rodziców. Oglądam zdjęcia śledzę forum, zakupiłam rośliny, ale nijak nie mogę poskładać do kupy koncepcji rabat mieszanych ozdobnych cały rok. W donicach stoją róże bo rozjechał mi się koncept ogrodu różano romantycznego.
Na rabacie jest wielka magnolia.te część ogrodu tworzy kwadrat gdzie rabaty są naprzeciw siebie. Dominuje lekki półcień i nieco cienia.
Od drogi planowałam kilka szmaragdów żeby odsłonić się przed wzrokiem spacerujących. Nie przepadam za nimi ale z tego co czytam rosną w miarę szybko. A przed nimi niewysokie drzewo . Widzę że ewidentnie brak mi pięter i połączenia dwóch stron kolorystycznie w całość Będę bardzo bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę.
LIDKA 19:51, 06 sie 2024

Fotki by sie przydały.
Szkic gdzie co jest i kierunki świata?
Jaka gleba ?
sylwia_slomc... 21:27, 06 sie 2024

Bez szkicu jakiegokolwiek i fotek nie da rady ugryźć tematu bo nic nie wiemy na czym się opierać.
Bozena7111 23:35, 06 sie 2024

Dobry wieczór,
Bardzo przepraszam nie sprawdziłam, czy zdjęcia się wgrały.

Szczerze mówiąc zawstydziłam się i przysiadłam wieczorem, by stworzyć szkic.
Wybaczcie jakość ale to mój pierwsza w życiu namiastka szkicu.

Warunki:
Stanowisko wietrzne..ta część ogrodu jest słabo osłonięta przed wiatrami gł zachodnimi.
Podłoże gliniaste.

Plan:
osłonięcie od strony północnej..
moze drzewo osłaniające balkon pod którym planuje maleńki tarasik..marzy mi się mała fontanna.
stworzenie zakątka ozdobnego cały rok z przewagę krzewów kwitnących i zimozielonych nasadzeń i róż .już widzę że judaszowiec nie lubi tego słonecznego miejsca
Tyle plan ale będe bardzo wdzięczna za sugestie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies