Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarpa z geokraty.

Skarpa z geokraty.

Lechio 20:16, 11 mar 2025

Witam zająłem się skarpą nad basenem. Moje ukształtowanie terenu jest pod górkę. Zdecydowałem się na geokratę ze względu na dużą ilość piasku z ziemią. Wszystko się sypie. Poczytałem nieco o geokracie i metodach jej ułożenia i podjąłem się tematu na własną rękę. Moja metoda to wykopanie dołka na górze i wkopanie częściowe grokraty co powoduje jej zakotwienie przez ciężar ziemi. Oczywiście kotwy stalowe plus trytytki do spinania kolejnych krat. Wybrałem geokratę o grubości 10 cm. Na zdjęciach widzicie początek mojej "męki" kratowej :0. Przechodząc do sedna. Wymyśliłem sobie geokratę ,a nie wymyśliłem sobie czym to wypełnić. Nie chodzi o rośliny bo chcę podpatrzyć realizacje z ogrodowiska. Chodzi o to czym to wypełnić po zasadzeniu roślin? Moje rozkminki:
1. Wypełnić 6 cm ziemią ,a pozostałą część 4 cm korą. (Tutaj powstaje problem zwiewania kory przez stromą skarpę -na dole jest dodatkowo basen :0).
2. Zasadzić roślinki i wypełnić wszystko 10 cm np. korą kamienną. W miejscach roślin oczywiście będzie ziemia.Minus tam wejdzie chyba tona kamienia .
3. Zasypać wszystko ziemią i obsadzić roślinkami typu trzmielina żeby wszystko zakryło.
4. Inna wasza rada...

Dziękuję za wasze sugestie i pozdrawiam.
Leszek
Lechio 20:21, 11 mar 2025

Lechio 20:32, 11 mar 2025

Moje inspiracje :0
LIDKA 21:59, 11 mar 2025

Jak będziesz sadziś rośliny w tej geogracie?
Lechio 23:03, 11 mar 2025

Oczko jest bardzo duże. Obsypuje się ziemią ,a tkaninę pod kratą się rozcina.
LIDKA 23:09, 11 mar 2025

Poszukaj na forum ogrodu Magleski.

Wilczy ogród.

Ma najpiękniejszą skarpę świata.