Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. » Edycja postu

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

admete 19:53, 27 maj 2014

Zielona napisał(a)
Aguś. Jesteś niemożliwa Rośliny przyjechały, Pańcia ustawiła, przyjrzała się, zaklepała i... wkopywać! Jesteś jak pociąg ekspressssowy

W kwestii kulek pod klonem: masz rację, że fajnie wyglądają takie, które są blisko siebie, ale.... one będą blisko siebie... bo urosną. Owszem, możesz je teraz skupić, ale w przyszłości, kiedy zaczną się stykać - będą łysiały w tym miejscu... Dla lepszego efektu możesz się zastanowić, czy masz w swoich zasobach jakąś większą kulę i tą, która jest najbliżej klona wymienić na większą. Zróżnicowanie wielkości, nawet przy większych odległościach, da dodatkowy efekt. Piszę to z perspektywy osoby, która też ma duży ogród i kiedy sadzę moje rośliny, to z jednej strony myślę o tym, że fajnie mieć efekt "już!", ale ostatecznie zwycięża myśl, że za rok-dwa-trzy wszystko będę przycinać. I wolę "tylko" przycinać, niż przycinać i rozsadzać.

No i na koniec - ale tylko w kwestii małej sugestii: nie rozsadzaj kulek, tylko dodaj na tej rabacie trawy

Spójrz:
http://www.pinterest.com/pin/193865958932439237/
http://www.pinterest.com/pin/164170348888841966/

Bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi

W tej chwili wszystkie kulki już wykorzystane, więc na spokojnie musze pomyśleć o przestawieniu tych co są.............

Trawy w bukszpanowych kulach zawsze mi się podobały......także nie wykluczone że w przyszłości będę kombinowała - dziękuję za linki
admete 19:54, 27 maj 2014

Luki napisał(a)
Nic nie doradze bo się nie zanm za bardzo i nie ogarniam takiego tempa prac. Tyle roślin, tyle nasadzeń Podziwiam i czekam na kolejne relacje

Łukasz dzisiaj o 15 sama stwierdziłam że nie nadążam hahahahaha.
Będą fotki dziś nacykałam 100
admete 19:56, 27 maj 2014

nicol21 napisał(a)
Aga, wg mnie kulki wystarczą, będzie żwirek, jest klon. Tak jak napisaly dziewczyny, kulki się rozrosną i będzie gicior. Ewentualnie możesz zamienić jedną na coś większego, ale nie jest to konieczne, jak podrosną to będziesz mogła przycinać tak żeby ją trochę powiększyć i luz.

Średnio jestem przekonana do dodatkowych traw w ty miejscu, biorąc pod uwagę żwirek i to że kulek jest kilka. Uwielbiam widok stipy w kulkach, ale w większości przypadków wtedy kulek jest dużo więcej.
Zielona - inspiracje fajne

Zobaczymy jak dojdzie żwir.........o trawy bym się bała, bo jesli nie chcę mieć siatki to lepiej żeby były tam stałe elementy których pies biegnąc nie staranuje hahahahaha
admete 19:57, 27 maj 2014

Zielona napisał(a)
Kulkę z lewego narożnika przeniosłam bardziej do tyłu, żeby nie były w idealnym trójkącie "Dosadziłam" też dodatkową. No i "wysypałam" Tobie kamyki

Tam gdzie ta pojedyncza kulka mają być też 3 ale mniejsze - na zdjęciu ich nie widać - ale zmieszczą się
Danutka 20:20, 27 maj 2014

U mnie burza przeszła łagodnie podtopień nie było bo po ostatnich dniach deszczowych zmajstrowaliśmy "suchą rzekę" sprawdziła się w 100%

Cieszę się że posadziłaś drzewka taki naturalny opad dobrze wpływa na świeże nasadzenia podobno

W wolnej chwilce poproszę o zdjęcie ukończonej rabaty z różyczkami
admete 20:20, 27 maj 2014

madzielena napisał(a)
Ja jednak zdecydowanie bliżej siebie posadziłabym te trzy bukszpany.
Teraz wyglądają tak "typowo", w ciaśniejszej grupie stworzą ładną i elegancką kompozycję.

Hej Madziu

No tak mi właśnie przeczucie mówi

Fantastycznie widać powstający ogród - czym wysypywać będziesz rabaty bylinowe? Korą?
A co będzie między różami? Chcę je czymś wyściółkować tylko nie wiem czym
Niestety próchnica odkwaszona jest niedostępna w naszych sklepach. Znalazłam jedynie torf odkwaszony.

Bylinowe korą

Między różami tez kora...........

admete 20:21, 27 maj 2014

Danutka napisał(a)
Kulki bukszpanowe i trawki są tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/58/586780/original.JPG
i

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/58/589304/original.JPG

i

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/58/589306/original.JPG
efekt trzech różnych wielkości kulek.

To zdjęcia z ogrodu Madżenie ogrodnika ... piękny ogród myślę że w innym stylu niż Twój ale można podpatrzeć a co

Cudnie u niej jest !!!!!
admete 20:22, 27 maj 2014

Sebek napisał(a)
Aż miło popatrzeć jak szybko idą Ci prace Masz świetne pomysły, ale pomysł Marty na kulki bym zgapil

No to jak mam już kilka głosów na zmiany....jutro łopaty chyba pójdą w ruch
admete 20:23, 27 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)

A może żółte żurawki lub waniliowe (z paskiem) hosty?

Już mam plana na bordowe żurawki - z klonem będą grały - i strasznie mi się podobają

A hosta taka jak piszesz już jest

Dziękuję za propozycje
admete 20:25, 27 maj 2014

Danutka napisał(a)
U mnie burza przeszła łagodnie podtopień nie było bo po ostatnich dniach deszczowych zmajstrowaliśmy "suchą rzekę" sprawdziła się w 100%

Cieszę się że posadziłaś drzewka taki naturalny opad dobrze wpływa na świeże nasadzenia podobno

W wolnej chwilce poproszę o zdjęcie ukończonej rabaty z różyczkami

Zdjęcia zaraz będą

A ulewy przeszły dwie - jedna ooooooooooolbrzymia z gradem - jak zobaczyłam te małe kuleczki zamarłam po akcji z zeszłego roku będę się bała chyba każdej burzy, ale nie o dachówki tylko o nowe rośliny