Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa. » Edycja postu

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Toszka 21:24, 10 maj 2015

Nie powiem ażebym rozpieszczała mojego Barona z podlewaniem. Susze przeżywał bez problemu. To na prawdę taki ozdobny perz.

Warto go czasami, partiami rozsadzić. Podlać Korzonkiem w płynie. I dać mu spokój. On robi sam co chce. I tak to mu najlepiej wychodzi
Śmieszy mnie tylko jak widzę w reklamach Red Barona rosnącego w kępkach jak miskant Baron zostawiony sam sobie tworzy łączki, rzeczki a nie kępki
polinka 06:45, 11 maj 2015

leon60 napisał(a)
Elegancko z Baronem ! dziękuję za wymierzenie rabaty

Taka kropka nad I z tym baronem. za wymierzenie nie ma za co
polinka 06:52, 11 maj 2015

MirellaB napisał(a)
Paulinko - pięknie tworzysz kompozycje na rabatach. No i te trawki prezent świetne, szkoda, że o mnie nikt nie pomyśli, bo budżet przeznaczony na ogród to studnia bez dna, a tyle jest jeszcze do zrobienia.
Zakupy bardzo udane, red baron mam jedną tak na próbę zobaczyć jak będzie się spisywała i jestem zadowolona z perspektywą kupienia większej ilości, ale to dopiero chyba w przyszłym roku jak będę przerabiać rabatę w przedogródku. Twoje trawki super, gdzie i z czym je posadzisz....?
Czy tak rozrośnięte te trawki dużo kosztują...?

Ja pisałam, a Ty wstawiłaś zdjęcia
Bardzo ładnie to wygląda

A te tuje to masz cudne, takie wypielęgnowane, na samym dole zieloniutkie, nie to co u mnie powycinane, bo posikane przez psy.

Mirellko to pierwszy taki prezent jaki dostałam od kogoś znanego tylko wirtualnie, poczekaj i do Ciebie ktoś się uśmiechnie

Smragdy akurat na tej części odpukać nie są niszczone przez psiaka, niestety mam też jedną rabatę na której już odwracałam tujki bo całe czarne od dołu Teraz tamtą rabatę z tymi brzydszymi smaragdami zagrodziłam sznurkami i psiak nie wchodzi ale wszelkie odgrodzenia strasznie mnie denerwują i liczę, że za jakiś czas mój wielki przyjaciel przyzwyczai się, że i tam ma zakaz wstępu!
A u Ciebie psiaki przechodzą przez płotki, które masz przed roślinami??

Wszystkie trawki kupowałam po 7 zł.
polinka 06:55, 11 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Ale fajny placyk Pod linijkę po prostu Co na nim planujesz?
I fantastyczne zakupy po prostu. Red baron , ML...no wszystko w świetnej kondycji. Czy możesz napisać ceny tych traw- chcę mieć porównanie......Może być na PW

Placyk jest wypoczynkowy, rekreacyjno-grilowy Trochę za mały na nasze potrzeby i zastanawiamy się nad powiększeniem ale to już temat na kolejny rok

Trawki po 7 zł.
polinka 06:56, 11 maj 2015

Kacha123 napisał(a)
Już sobie wyobrażam jak to wszystko urośnie

Ha, ha u Ciebie to dopiero będzie wow jak się wszystko rozrośnie
polinka 06:56, 11 maj 2015

malgorzata_s napisał(a)
Świetnie Ci te rabaty wyszły, trawek zazdraszczam, red baron robi wrażenie Pozdrawiam

Dziękuję Też jestem zadowolona z umiejscowienia barona
polinka 06:58, 11 maj 2015

Kamajla napisał(a)
Udane zakupy widzę i paczki chociaż to nie grudzień

Pozdrawiam

Zakupy mega udane eM całą powrotną drogę miał ze mnie radochę...ale jak tu nie śmiać się do takich wypasionych nabytków
polinka 07:02, 11 maj 2015

Toszka napisał(a)
Kochane, Red Baron ma tylko 3 wymogi:
-słońce... dużo słońca!
-ziemia przekopana w sporym obszarze na głebokość 10-15 cm ze sporą ilością kory najlepiej przekompostowanej, może być ta śmieciowa, tj. wielkie kawałki
- sporo miejsca, bo ma kłącza jak perz, ale grubsze, i tak też się rozpełza. Pod spodem może być i gliniasta gleba. Jemu tylko potrzeba owe, luźne kilkanaście cm. Rośnie płytko, bardzo płytko, może 5cm w ziemi.

Przy tych spełnionych warunkach bardzo szybko rozrasta się w krwistą łączkę i niestraszne mu wrastanie w np. bukszpanowe kulki.
Red Barona uważam za żelazną roślinę i od zakupu malej sadzonki 4 lata temu już obdarowałam sporo osób, a zostało mi jeszcze, że ho, ho

Iwonko, dzięki bardzo za rady. Od dawna powtarzam, że rady Toszki bezcenne!

Dobrze, że piszesz o wrastaniu w bukszpan. Muszę zastosować ogranicznik również przed kostką bukszpanową.

Red Baron w smaragdach to pomysł tylko na dwa, trzy lata dopóki thuje się nie połączą. Mam nadzieję, że po tym czasie poradzę sobie z jego usunięciem... choć z tego co piszesz, że to taki ozdobny perz to mam wątpliwości Będę martwić się za kilka lat!
polinka 07:03, 11 maj 2015

stychaz napisał(a)
Super zakupy i nasadzenia dzięki za sprawdzenie derenia. Powiedz tylko czy był wart swojej ceny jeśli go widziałaś na żywo ? Widziałam Floridę w jeszcze w jednej szkółce ale niestety tragiczny stosunek jakości do ceny przynajmniej o 100 zł.

Justyś, Aga zadzwoniła jak już wyjeżdzaliśmy i nie widziałam tego derenia...
polinka 07:10, 11 maj 2015

Kamajla napisał(a)

Kasiu, a Ty byłaś pod iglicą i nie z nami?

Polinko, wypasione masz szmaragdy, piękne.

Dziękuję za docenienie smaragdów

U kogoś na wątku czytałam, że pinivit to ściema. Podobno taką opinię o tym preparacie ma szkółkarz, który uprawia smaragdu już wiele lat.

Osobiście jestem bardzo zadowolona z pinivitu i efekty po jego zastosowaniu można powiedzieć, że widać od razu. W starym ogrodzie mam bardzo stare, zaniedbane brabanty. W tym roku dostały solidną dawkę MS do iglaków w korzenie i pinivit na igły. Róznica w wyglądzie jest kolosalna

Może podzielicie się swoją opinią nt.pinivitu??