Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Edy » Edycja postu

Ranczo Edy

eda 18:25, 23 sty 2022

Ciemierniki

Monika83 18:46, 23 sty 2022

eda napisał(a)
Ja latam z nimi dość często rozniosłam po całym ogrodzie trochę z musu bo ciągle jakieś zmiany były i trzeba było uciekać z roślinami zauważyłam że trzeba wyczuć pogodę bo musi być wilgotno a jak musimy z kwiatami to trzeba z ziemią dużą bryłę latem zacieniować w dzień i do dzieła
. Ja przesadzałam po przekwitnięciu i nie było sucho i w porze wieczornej, bryła była całkiem spora, myślę że on zgnił po prostu. I później zraziłam się do nich i nie kupowałam ich przez wiele lat.
eda 18:49, 23 sty 2022

Monia rozumiem może i tak się zdarzyć szkoda wiadomo ale nie zrażaj się może taki pech się trafił
Monika83 18:51, 23 sty 2022

Spora kolekcja ciemiernikówSą piękne! Ciekawie wygląda ten biały lekko nakrapiany i jasno różowy nakrapiany
sylwia_slomc... 19:29, 23 sty 2022

Ja dostałam raz ciemiernika sporą kępę od sąsiadki i bez zastanawiania się podzieliłam łopatą na trzy do razu i przyjęły się wszystkie tyle, że na kwiaty dwa sezony czekałam

Dobrze rozumiem, że ten dziurawiec ekspansywny to niziutki jak barwinek, taki bardziej płożący?

Dałby radę w półcieniu i cieniu czy nie za bardzo? Myślę o rabacie leśnej jako runo....

Ten co masz w szpalerku i tniesz jest cudny Gdyby Ci się udało ukorzenić gałązkę to się uśmiecham, spróbowałabym raz jeszcze
Rumianka 22:06, 23 sty 2022

Ale urodziwe ciemierniki...ja mam tylko białe...
Magleska 09:18, 24 sty 2022

Dołączam do zachwytów nad ciemiernikami
Monika83 10:10, 24 sty 2022

Sylwia i Eda macie dobrą ręke do ciemierników, dzielicie, przesadzacie i rosną, to już teraz wiem dlaczego mój ciemiernik wschodni Blue Lady nie kwitł od dwóch lat, zbyt młoda sadzonka.
Basieksp 10:20, 24 sty 2022

Bardzo ładne ciemierniki I dużo ich masz, super
eda 12:57, 24 sty 2022

Monika83 napisał(a)
Spora kolekcja ciemiernikówSą piękne! Ciekawie wygląda ten biały lekko nakrapiany i jasno różowy nakrapiany

Dzięki Monia Nakrapiane dostałam maleńkie szczepki taki patyczek jak pół palca i wsadziłam po pikowałam między inne ciemierniki i mi zginęły bo lato było gorące i nie wiem jak to się stało że te co miałam dostały kropki haaa może wcześniej nie zauważyłam bo ja ciągle kopię w tym miejscu nawet któregoś razu w lutym wykopałam w pąkach i wsadziłam do dekoracji do donic przed dom żeby kwitły i zakwitły i później znów wkopałam na stare miejsce
także moje to są wędrowniczki
a te białe to kupiłam jedną kępę i rozsadziłam w szpaler ...
mam jeszcze mieszane białe i różowe w jednym próbowałam rozdzielić ale się nie dało rozsadzałam i też rosną jako jedno w dwóch kolorach nie pamiętam żebym takie kupowała może się pomieszały...
moje pierwsze to różowe jasne i ciemne i one były takie plamiste niby i im dłużej rosły blisko siebie to się zmieniały