Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

ewsyg 07:44, 15 kwi 2014

Karolinek napisał(a)
Ja coś nie mam do nich szczęścia, już druga wiosna i moje korony zastrajkowały. Ładnie rosną do czasu, do ok. 30 cm wysokości, później pokładają się i jakby więdną.

Karolinka to może jak zaschną to je wykop i wymocz w jakimś preparacie grzybowym.
boguslawa_ma... 07:46, 15 kwi 2014

Ewa pozdrawiam,u mnie ziąb ,wczoraj lało i grad padał chyba z brzoskwiń nic nie będzie kwiat leży na ziemi.
ewsyg 08:30, 15 kwi 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
Ewa pozdrawiam,u mnie ziąb ,wczoraj lało i grad padał chyba z brzoskwiń nic nie będzie kwiat leży na ziemi.

Tego najbardziej się obawiałam. Kwiaty się rozwinęły i zimno, jak grad ich nie obije to pszczoła w takie zimno też nie zapyli. Szkoda
iwonaal 08:32, 15 kwi 2014

U nas też zimno, brr
laurowisnia 09:32, 15 kwi 2014

ewsyg napisał(a)

Agatko, nie wszystkie mi kwitną. Nie zakwitły te, które rozsadzałam w tamtym roku.

nie muszą kwitnąć, ważne że nornice odstraszyły

To racja, zastanawiam się tylko jakie są z nimi problemy, czy mogłam jakieś chore cebule kupić, nie chciałabym ich stracić. A to wykopywanie jest konieczne? Czy to jest tak jak z tulipanami? Można albo nie?
ewsyg 15:56, 15 kwi 2014

iwonaal napisał(a)
U nas też zimno, brr

U nas też

ewsyg 16:03, 15 kwi 2014

laurowisnia napisał(a)
To racja, zastanawiam się tylko jakie są z nimi problemy, czy mogłam jakieś chore cebule kupić, nie chciałabym ich stracić. A to wykopywanie jest konieczne? Czy to jest tak jak z tulipanami? Można albo nie?

Agatko, ja najwięcej mam tych z Biedronki i one są niezawodne, wszystkie kwitną. Koleżanka kupiła mi w tamtym roku w sklepie ogrodniczym pomarańczową i czerwoną i te nie zakwitły.

Koleżanka się ostatnio doszkalała i powiedział mi, że cesarskie korony dokarmia się tylko na etapie wychodzenia z ziemi i wzrostu, jak kwitną to się już nie dokarmia. Jak przywiędną to od razu trzeba wykopać, żeby nie zdążyły się podzielić, no chyba, że chcemy, żeby się podzieliły.
ewsyg 16:06, 15 kwi 2014

Idą święta więc działka musi poczekać. W piątek będziemy z wnusiem zdobić ciasteczkowe jajeczka
Już czekają, trzeba tylko kremik dorobić

Milka 17:50, 15 kwi 2014

Apetyczne ciasteczka ziąb rzeczywiście okropny, zawirowania, no ale kwiecień plecień, na świeta ma się poprawić
Milka 17:52, 15 kwi 2014

Nie wiedziałam, że korony odstraszają nornice, raz posadziłam je, ale nie wiem czemu zgniły, a drogie jak pierun były; magnolie rzeczywiście słoneczka pragną, ale i tak cieszą
jak możesz, poszukaj kwiaty tego powojnika, nie znam go