Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

malgocha1960 16:33, 20 paź 2014

Ewa,też uwielbiam pysznogłówki,ale one u mnie marnie rosna.W tym roku nadobyłam trochę nowych kolorów i jak patrzę,że u ciebie obsypane liśćmi to zastanawiam się czy u mnie przyjęły się,bo sa łyse od dawna.
ewsyg 22:17, 21 paź 2014

paniprzyroda napisał(a)
Dopóki róże młode, to ich nie widać. A jak z maczetami będziemy biegać za trzy, cztery lata? Obserwuję u siebie ML. Ma dwa lata, miejsce przeznaczone dla siebie zajął w całości. Mus wiosną dzielić. Dlatego ostrożnie dosadzam trawy, z różami też przystopowałam delikatnie bo widzę, ile miejsca zajmują nawet jednoroczne egzemplarze.
Jeśli zima nie będzie ostra, będziesz się cieszyć u siebie masą pięknych różyczek A i ja też, mam nadzieję

Mariolu, mojego ML wsadziłam do dużej donicy, więc ma naznaczone granice Masz racje że na początku to wygląda bardzo rzadko, ale jak się rozrośnie będzie gorzej. Zapowiadają mroźną zimę, trzeba dobrze róże okryć
ewsyg 22:19, 21 paź 2014

malgocha1960 napisał(a)
Ewa,też uwielbiam pysznogłówki,ale one u mnie marnie rosna.W tym roku nadobyłam trochę nowych kolorów i jak patrzę,że u ciebie obsypane liśćmi to zastanawiam się czy u mnie przyjęły się,bo sa łyse od dawna.

Małgosiu, ja póki co mam jedną w malinowym kolorze i drugą młodą sadzonkę w czerwonym kolorze. Bardzo lubię ich zapach. Ten rok mnie nauczył, że łapią mączniaka. Szkoda, ale i tak póki co jej nie usunę.
ewsyg 22:29, 21 paź 2014

To już chyba ostatnie takie widoki

ewsyg 22:30, 21 paź 2014

coś zżera moją różę burgundy. Liście są bardzo wyżarte. Czy to może być opuchlak ?

Ivvvona 22:52, 21 paź 2014

Widoczki jeszcze całkiem,całkiem. Niestety zapowiadają przymrozki i pewnie będzie po kwiatach Moja pysznogłówka też łapie mączniaka, ale wiele innych bylin też - ostróżki, floksy, nawet przetaczniki miały. Nie pozostaje nic tylko oprysk, bo musiałabym się pozbyć ich wszystkich.
monteverde 23:20, 21 paź 2014

ewsyg napisał(a)
coś zżera moją różę burgundy. Liście są bardzo wyżarte. Czy to może być opuchlak ?

Miałam tak z Charlotte, jak popryskałam od mszyc i potem preparatem zrobionym z czosnku wszystko minęło, sama robiłam ten syropek z główki czosnku
barbara_kraj... 23:21, 21 paź 2014

Pysznogłowki co roku łapią mączniaka, na jego ograniczenie jedyny sposób oprócz oprysków - przewiewne i nie zagęszczone miejsce.

Ewo, Tobie coś pożera liście róż, mnie szałwii muszkatołowej. Aż przykro na nią patrzeć. Podejrzewam, że to robota takich małych ślimaczków, chociaż niedużą, zieloną gąsienicę też udało mi się dorwać.
Nie sądzę, aby to była sprawka opuchlaków.
ewsyg 23:23, 21 paź 2014

monteverde napisał(a)

Miałam tak z Charlotte, jak popryskałam od mszyc i potem preparatem zrobionym z czosnku wszystko minęło, sama robiłam ten syropek z główki czosnku

Dzięki Ania za radę
ewsyg 23:26, 21 paź 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Pysznogłowki co roku łapią mączniaka, na jego ograniczenie jedyny sposób oprócz oprysków - przewiewne i nie zagęszczone miejsce.

Ewo, Tobie coś pożera liście róż, mnie szałwii muszkatołowej. Aż przykro na nią patrzeć. Podejrzewam, że to robota takich małych ślimaczków, chociaż niedużą, zieloną gąsienicę też udało mi się dorwać.
Nie sądzę, aby to była sprawka opuchlaków.

Ufff, oby nie opuchlaki. Martwię się bo kiedyś przy plewieniu natchnęłam się na gniazdo tych kulek opuchlaków.
Basiu, najgorsze to jest to, że ja nie mam czasu tam teraz jeździć i śledzić co to może być. Zaraz się oziębi i nie b ędzie już sensu coś robić. Wiosna powinnam mieć więcej czasu dla działki to zaraz zajmę się tym problemem.