Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu

Makowo na Kociewiu

makkasia 22:19, 10 lut 2015

Zielona napisał(a)
Kosmos... jeśli wzejdzie to uśmiechnę się do Ciebie po nasiona na przyszły rokU nas tylko mieszanki. Czekoladowego nie widziałam.

Martuś jeśli ruszą to wyślę Ci je już w tym roku
makkasia 22:19, 10 lut 2015

dubelek Mirko zaraz lecę do Pani Przyrody
Zielona 22:36, 10 lut 2015

czym się odwdzięczę?
makkasia 22:45, 10 lut 2015

Mirka napisał(a)
Nie nie żółte kólki takie podobne do rozplenicy podłużne.Paniprzyroda też siała Rozplenicę i wschody miała po 3 tyg.pokazała fotki zobacz .

Widziałam ciekawe czy mówimy o tej samej rozplenicy ?
makkasia 22:49, 10 lut 2015

Zielona napisał(a)
czym się odwdzięczę?

Taaa Martuś dla mnie największą frajdą będzie jak będziesz wąchać te czekoladowe cacuszka, które pachną... a jakże czekoladą
Katkak 09:07, 11 lut 2015

makkasia napisał(a)

Już jest OK zamiast ogarniania zabrałam sie za sianie i posiałam stipę, tojeść i kosmos czekoladowy (chcę zobaczyć czy wzejdą z nasion zebranych latem) i jeszcze tą trawkę zapomniałam jak się nazywa

Kasiulka, a do czego wysiewałaś nasionka? Tzn czy do zwykłych doniczek, czy do jakichś specjalnych pojemników na siewki?. Też chcę się zabrać za wysiewanie. Mam m.in własne nasiona łubinu zebrane latem i orlików. Tez jestem ciekawa czy wzejdą . Pozdrawiam .
Borbetka 09:51, 11 lut 2015

Oj, mnie ten kosmos też bardzo kusi, ale on chyba w słońcu rośnie prawda? Na tulipki też czekam, posadziłam bordo i białe w zeszłym roku. Część już widać.
makkasia 09:53, 11 lut 2015

Katkak napisał(a)

Kasiulka, a do czego wysiewałaś nasionka? Tzn czy do zwykłych doniczek, czy do jakichś specjalnych pojemników na siewki?. Też chcę się zabrać za wysiewanie. Mam m.in własne nasiona łubinu zebrane latem i orlików. Tez jestem ciekawa czy wzejdą . Pozdrawiam .

witaj Kasiu
To wszystko zależy od wielkości nasionek i od tego czy roślinka wymaga pikowania, czy też nie. Łubin i orliki siałabym od razy do multiplatów, lub małych pojemniczków po jogurtach (np od danio) punktowo po 2, 3 nasionka w jeden. Natomiast te roślinki które wymagają pikowania (małe nasionka np. stipy, werbeny, itp sieję do kuwet, plastikowych pojemników po lodach a później pikuje wykorzystując multiplaty, pojemniczki, małe doniczki...
makkasia 10:01, 11 lut 2015

Borbetka napisał(a)
Oj, mnie ten kosmos też bardzo kusi, ale on chyba w słońcu rośnie prawda? Na tulipki też czekam, posadziłam bordo i białe w zeszłym roku. Część już widać.

U mnie rósł na patelni i pod brzozą gdzie część dnia był w cieniu (podlewany i zasilany) radził sobie wszędzie dobrze tylko w cieniu nie był taki zwarty i bardziej sie pokładał

Zielona 12:09, 11 lut 2015

Dzień Dobry
Myślisz Kasiek, że mogę jeszcze zebrać nasiona mojej rozplenicy i wysiać? Mam taką jedna fajną odmianę, Lady U. Wysoka, szeroka i z obfitymi kotkami. Kupiłam dwa lata temu 3szt i tak sobie myślę, że jej rozmiary pasują do mojego ogrodu... Może pod brzozy... Tylko tam potrzebuję sporo, więc wysianie swoich baaardzo by mi oszczędziło wydatków na ten zagajnik.

Kosmos... Ty i Anetka narobiłyście mi ochoty na ten zapach właśnie. To niesamowite, że roślina może mieć czekoladowy kolor i czekoladowy zapach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies