Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu » Edycja postu

Makowo na Kociewiu

makkasia 13:54, 11 lut 2015

Zielona napisał(a)
Dzień Dobry
Myślisz Kasiek, że mogę jeszcze zebrać nasiona mojej rozplenicy i wysiać? Mam taką jedna fajną odmianę, Lady U. Wysoka, szeroka i z obfitymi kotkami. Kupiłam dwa lata temu 3szt i tak sobie myślę, że jej rozmiary pasują do mojego ogrodu... Może pod brzozy... Tylko tam potrzebuję sporo, więc wysianie swoich baaardzo by mi oszczędziło wydatków na ten zagajnik.

Kosmos... Ty i Anetka narobiłyście mi ochoty na ten zapach właśnie. To niesamowite, że roślina może mieć czekoladowy kolor i czekoladowy zapach.

Ja bym się nie zastanawiała tylko spróbowała - wysiej do kilku kuwetek jak najwięcej jeśli nie wzejdą do 6 tygodni to znaczy, ze pewnie już nie wzejdą, ryzykujesz tylko że stracisz trochę swojego czasu, i trochę czasu parapetowego . Jak sie nie uda to zawsze możesz te 3 sztuki podzielić. Z 3 letniej rośliny powinno wyjść przynajmniej 4 dorodne sadzonki z podziału a może da się ich zrobić jeszcze więcej 12 Rozplenic to już niezły zagonek

Kosmos ,ma kolor czekoladowo - winny, a zapach delikatny, gorzkiej czekolady. Powinien rosnąć blisko miejsca, z którego będziesz go oglądać bo jest delikatny i z daleka prawie niewidoczny za sprawą swojego ciemnego koloru No i oczywiście posadzić go trzeba w grupie przynajmniej 3 - 5 sztuki na jaśniejszym tle.
Zielona 15:40, 11 lut 2015

Spróbuję Ziemię mam, miejsce też, a nasiona na wyciągnięcie ręki. Ciekawe, co z tego wyjdzie.
PS Nie wiedziałam, że aż tyle tygodni warto dać trawkom na wzejście.

Dzięki!
Agania 11:12, 12 lut 2015

Kasiu, czy kosmosa siejesz od razu do gruntu, czy robisz rozsady i dopiero sadzonki, przenosisz do ogrodu?

Ta twoja burgundowa piękność, to rozplenica Rubrum, trudna do siewu, nie chce wschodzić, ale jak Ci się uda, to podziel się tą wiadomością, też chcę ja mieć w ogrodzie, kupię sobie w OBI jedną, ale to będzie cena wywrotowa ok 50 zł.
Madzenka 06:56, 13 lut 2015

Ciekawa jestem czy rubrum z siewu ci urośnie . Czy ta na zdjęciach to nie vertigo?
makkasia 20:10, 13 lut 2015

Kochani najpierw zdam raport o zasiewach
Dzisiaj ruszyła rozplenica purple majesty inaczej, rozplenica perlowa
po 3 dnach od posiania, kto ma na nią ochotę wyślę nasiona.Reszta na razie stoi.

Dzisiaj był piękny dzień, z którego nic nie miałam bo niestety ostro oddawałam się pracy zawodowej.

makkasia 20:15, 13 lut 2015

Zielona napisał(a)
Spróbuję Ziemię mam, miejsce też, a nasiona na wyciągnięcie ręki. Ciekawe, co z tego wyjdzie.
PS Nie wiedziałam, że aż tyle tygodni warto dać trawkom na wzejście.

Dzięki!

Martuś 6 tygodni to strasznie długo ale po tym okresie będziesz miała pewność ( nie do końca ), że nic z tego nie będzie. Niesamowite jest to, że jak już się doczekasz to radość wielka
macham
makkasia 20:23, 13 lut 2015

Agania napisał(a)
Kasiu, czy kosmosa siejesz od razu do gruntu, czy robisz rozsady i dopiero sadzonki, przenosisz do ogrodu?

Ta twoja burgundowa piękność, to rozplenica Rubrum, trudna do siewu, nie chce wschodzić, ale jak Ci się uda, to podziel się tą wiadomością, też chcę ja mieć w ogrodzie, kupię sobie w OBI jedną, ale to będzie cena wywrotowa ok 50 zł.

Kosmos to chyba na Ogrodowisku roślina, którą do tej pory nikt nie siał, ja też to robię po raz pierwszy (ze swoich nasion). Posiałam je 10. lutego i na razie nie ruszyły. Gdy ruszą, posieje je raz jeszcze ale już w pojedyncze pojemniki. Aby w maju przesadzić je na miejsce stałe.

Moja trawa to nie nie jest Rubrum tylko rozplenica perłowa - purple majesty
jest mocniejsza, sztywniejsza, wyższa i ma mniej ma liści niż Rubrum.
Ale jest niesamowita bo już ruszyła
makkasia 20:25, 13 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Ciekawa jestem czy rubrum z siewu ci urośnie . Czy ta na zdjęciach to nie vertigo?

Madżenie to nie vertiego ( tej nigdy nie miałam ) to jest rozplenica purple majesty.
makkasia 21:06, 13 lut 2015

dzisiejsze tulipany

Gocha 22:09, 13 lut 2015

Kasiu kiedy zbierałaś nasiona tej rozplenicy, jeżeli na jesieni to czy je przemrażałaś. Bo ja dzisiaj wyszłam do ogrodu i zebrałam 3 szt tych pałek z rozplenicy właśnie takiej samej. I spróbuję posiać, zobaczymy czy wzejdą.