Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu » Edycja postu

Makowo na Kociewiu

Gardener27 21:29, 12 mar 2015

... buksy zostają na swoim miejscu, nie przesadzasz ich jak radzili ?
makkasia 21:31, 12 mar 2015

Zielona napisał(a)
Kasiu wszystko poczytałam, ale nie jestem w formie, więc tylko pozdrowienia i krótki PS zostawiam.

PS Mam borówki, nie zajmuję się nimi specjalnie i owocują. Wiosną tylko raz podsypałam naturalnym nawozem. Ale... mam różne odmiany obok siebie. Gwarantują nie tylko rozłożenie owocowania w czasie /w zależności od odmiany/, ale też /podobno/ wzajemne zapylanie. Nie potrafię dokładnie powtórzyć słów Pana, który polecał mi taki sposób na powodzenie w uprawie, ale wielka uwagę zwracał mi na to, by posadzić obok siebie różne odmiany.

Martuś dzięki za ten głos ... to prawda chociaż one są samopylne to jednak posadzenie róznych odmian obok siebie daje więcej owoców. I ja sobie przypomniałam że moje 2 borówki to Bluecrop a jedna to jakiś blue coś tam...więc mam książkowo
makkasia 21:34, 12 mar 2015

Gardener27 napisał(a)
... buksy zostają na swoim miejscu, nie przesadzasz ich jak radzili ?

Nie przesadzam bo o dziwo rosną tam i mają się dobrze dosadzę im chyba te carexy chyba
makkasia 21:36, 12 mar 2015

Donia72 napisał(a)

tusiawka 21:39, 12 mar 2015

Moje ciemierniki z netu też maleńkie. Kiedyś było trudno je kupić w sklepach. Teraz nawet orientalne się pojawiają i to w kilku odmianach.

Odnośnie borówek to też sprzedawca zalcił mi dwie różne odmiany obok siebie. Teraz będzie ich trzeci rok, ale już w zeszłym był spory zbiór. Oba krzaczki mam posadzone w plastikowych obręczach bez dołu w kwaśnej ziemi. Poza zasilaniem na wiosnę i podlewaniem w bardzo upalne dni są bezproblemowe.
Gardener27 21:39, 12 mar 2015

Grzechem by je było przesadzać Wspaniale się prezentują a przecież nie tak dawno były sadzone Carexy pomiędzy nimi to bardzo dobry pomysł Ja bym tam jeszcze dorzucił jakąś niską bylinkę o białych kwaiatach np. szałwię omszoną .... tak tylko sobie głośno myślę
Juzia 21:50, 12 mar 2015

Carexy pięknie tam wyglądają!
makkasia 21:50, 12 mar 2015

Gardener27 napisał(a)
Grzechem by je było przesadzać Wspaniale się prezentują a przecież nie tak dawno były sadzone Carexy pomiędzy nimi to bardzo dobry pomysł Ja bym tam jeszcze dorzucił jakąś niską bylinkę o białych kwaiatach np. szałwię omszoną .... tak tylko sobie głośno myślę

Przemku dziękuję za wsparcie... jestem ciekawa efektu kwiecień maj bo sporo tam cebulowych- nowe cebulki: tulipany i czosnki ale te nizsze tam rosną białe ciemirniki w weekend zrobie zdjęcia. Ale cały czas myślę jak rozjaśnić to miejsce...za chwilę wsadzę przy płocie spore bluszcze, które go zasłonią
Ewik 21:53, 12 mar 2015

Buksiki i carexy wyglądają super.
makkasia 21:54, 12 mar 2015

tusiawka napisał(a)
Moje ciemierniki z netu też maleńkie. Kiedyś było trudno je kupić w sklepach. Teraz nawet orientalne się pojawiają i to w kilku odmianach.

Odnośnie borówek to też sprzedawca zalcił mi dwie różne odmiany obok siebie. Teraz będzie ich trzeci rok, ale już w zeszłym był spory zbiór. Oba krzaczki mam posadzone w plastikowych obręczach bez dołu w kwaśnej ziemi. Poza zasilaniem na wiosnę i podlewaniem w bardzo upalne dni są bezproblemowe.

Marta mam dwie odmiany, może te obręcze by dodać żeby kwaśna ziemia nie traciła swoich właściwości ? Kupiłam ciemierniki na Gardeni czekają na swoją rabatę zadołowane w donicy