Martuś dzięki za ten głos ... to prawda chociaż one są samopylne to jednak posadzenie róznych odmian obok siebie daje więcej owoców. I ja sobie przypomniałam że moje 2 borówki to Bluecrop a jedna to jakiś blue coś tam...więc mam książkowo
Moje ciemierniki z netu też maleńkie. Kiedyś było trudno je kupić w sklepach. Teraz nawet orientalne się pojawiają i to w kilku odmianach.
Odnośnie borówek to też sprzedawca zalcił mi dwie różne odmiany obok siebie. Teraz będzie ich trzeci rok, ale już w zeszłym był spory zbiór. Oba krzaczki mam posadzone w plastikowych obręczach bez dołu w kwaśnej ziemi. Poza zasilaniem na wiosnę i podlewaniem w bardzo upalne dni są bezproblemowe.
Grzechem by je było przesadzać Wspaniale się prezentują a przecież nie tak dawno były sadzone Carexy pomiędzy nimi to bardzo dobry pomysł Ja bym tam jeszcze dorzucił jakąś niską bylinkę o białych kwaiatach np. szałwię omszoną .... tak tylko sobie głośno myślę
Przemku dziękuję za wsparcie... jestem ciekawa efektu kwiecień maj bo sporo tam cebulowych- nowe cebulki: tulipany i czosnki ale te nizsze tam rosną białe ciemirniki w weekend zrobie zdjęcia. Ale cały czas myślę jak rozjaśnić to miejsce...za chwilę wsadzę przy płocie spore bluszcze, które go zasłonią
Marta mam dwie odmiany, może te obręcze by dodać żeby kwaśna ziemia nie traciła swoich właściwości ? Kupiłam ciemierniki na Gardeni czekają na swoją rabatę zadołowane w donicy