Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu » Edycja postu

Makowo na Kociewiu

makkasia 20:53, 22 mar 2015

co jest dzisiaj z cytatami zdjęć ???
makkasia 21:47, 22 mar 2015

Kondzio napisał(a)
O iryski kwitną u ciebie ja musze wiecej ich posadzić

Kurczaki co jest grane zamknąłeś się przed nami ???
Kasik 23:24, 22 mar 2015

Kasiu- ta Twoja wierzba mnie rozwala ona jest niesamowita, tak pięknie powykręcana- normalnie dla mnie czarodziejska.

U mnie może dużo wiosny nie ma, ale mam jednego tulipanka, który kwitnie. To chyba jakis botaniczny- taki przy ziemi- ale to nic, i tak cieszy.

Pozdowienai zostawiam.
Madzenka 06:53, 23 mar 2015

Fajna rabata z rh i bukszpanami powstała,
makkasia 08:42, 23 mar 2015

Madzenka napisał(a)
Fajna rabata z rh i bukszpanami powstała,

Madżenie ona dopiero będzie fajna (mam nadzieję
makkasia 08:48, 23 mar 2015

Kasik napisał(a)
Kasiu- ta Twoja wierzba mnie rozwala ona jest niesamowita, tak pięknie powykręcana- normalnie dla mnie czarodziejska.

U mnie może dużo wiosny nie ma, ale mam jednego tulipanka, który kwitnie. To chyba jakis botaniczny- taki przy ziemi- ale to nic, i tak cieszy.

Pozdowienai zostawiam.

Myślę, że moja wierzba wyleci z Makowa bo straszliwe choruje na rdzę pomimo oprysków od połowy lata jest ruda i gubi liście Gdybym nie miała do niej sentymentu to już by była wywalona. Pięknego tygodnia życzę
makkasia 11:19, 23 mar 2015

Ku pamięci od Gabisi
Walka z wrogami

Najczęściej spotykanym szkodnikiem bukszpanów jest pryszczarek bukszpanowy wywołujący pęcherzykowate zgrubienia liści. Pojawiają się one najczęściej na najmłodszych pędach, gdzie na początku czerwca owad składa jaja. W zgrubieniach rozwijają się larwy, które pozostają w nich aż do następnego roku. W maju, gdy wychodzą z kryjówki, można je zwalczać preparatami chemicznymi (Talstar). Najlepszym środkiem zaradczym jest strzyżenie krzewów i palenie porażonych pędów. Do uciążliwych szkodników należą także: przędziorek bukszpanowiec (zwalczy go Polysect, a poza okresem wegetacji – Promanal), skorupnik jabłoniowy tworzący tarczki (zwalczanie w maju: Actellic, Mospilan) oraz miodówka bukszpanowa (zwalczanie latem: Mospilan, Confidor, Actellic lub Provado Plus AE, od października do kwietnia: Promanal). Niebezpieczny jest także wzdymacz bukszpanowy, roztocz, który powoduje charakterystyczne zwijanie się i wybrzuszanie liści (zwalczanie: Talstar). Podczas podlewania należy unikać zraszania całych krzewów, gdyż pozostające na liściach krople wody sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. Więdnięcie i zamieranie całych pędów (od wierzchołków) wywołuje fytoftoroza. Porażone rośliny mają zbrązowiały i bardzo wątły system korzeniowy. Takie krzewy bezzwłocznie usuwamy i palimy (zwalczanie preparatami Aliette, Biosept, Previcur). Poważną chorobą bukszpanów jest zamieranie pędów wywoływane przez grzyb Volutella buxii. Widoczne z dała objawy to brązowienie i obumieranie młodych gałązek, plamy na liściach oraz pojawianie się pomarańczowych kropek. W walce z tą chorobą można stosować środki grzybobójcze (Bravo, Sarfun, Topsin i WP), a także usuwać i palić porażone pędy. Brązowe okrągłe plamy na brzegach liści wywoływane są przez grzyby Macrophoma candollei i Mycosphaerella patouillardi. Porażone pędy usuwamy i stosujemy środki grzybobójcze: Biosept, Dithane, Eminent Star, Sarfun i Topsin.
Agania 18:19, 23 mar 2015

Podziwiam twoje krokusów ścieżki i dziękuję za iryski, na cieszyłam nimi oczy, właśnie się zastanawiałam czy przycinać stipy.

Czytałam, że dołączyłaś do grona posiadaczy i sympatyków Genialnej magnolii....gratuluję Gene, moja właśnie zabiera się do kwitnienia
makkasia 20:21, 23 mar 2015

Agania napisał(a)
Podziwiam twoje krokusów ścieżki i dziękuję za iryski, na cieszyłam nimi oczy, właśnie się zastanawiałam czy przycinać stipy.

Czytałam, że dołączyłaś do grona posiadaczy i sympatyków Genialnej magnolii....gratuluję Gene, moja właśnie zabiera się do kwitnienia

dziękuję, że wpadłaś myślę, że moje stipy nie przezyły zimy co strasznie mnie smuci Genia jeszcze nie przyszła maja mi ją dostarczyć w tym tygodniu. Pewnie będzie z niej Genialny patyczek idę do Ciebie obejrzeć Genię
Juzia 20:23, 23 mar 2015

Moje stipy też raczej padły.

Dlatego kupiłam sobie jedną na pocieszenie