Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu » Edycja postu

Makowo na Kociewiu

makkasia 23:38, 06 lut 2016

Zielona napisał(a)

Stożki bukszpanowe rosnące w donicach mają jakieś 60-80cm (bez donicy) i kosztują około 150zł. Ale to idealne topiary, formowane od małego.

Cisowe pseudostożki, czyli rośliny delikatnie korygowane, którym nadaje się stożkowy pokrój, a które są kopane z gruntu i wsadzane do donic, mają około 90cm-1m (sam cis) i kosztują 39zł. Z takiego robię sobie stożek od 1,5 roku

pokaż ten stożek Martuś
makkasia 23:49, 06 lut 2016

yolka napisał(a)
Rewolucje ogrodowe szykujesz, będę kibicować zmianom, podpowiadać nie czuję się na siłach, życzę szybkiego przeżycia domowego malowania

Tulipie zachwycające, też mam w podobnych kolorach

Jolu dobrze Cię widzieć 1/2 planu na weekend wykonana na jutro zostaje druga część malowania.
niestety w ogrodach dojrzałych trudno robić zmiany - bo łączy się to z karczowaniem roślin, nie dają się tak po prostu przesadzić.
w ogrodach dojrzałych trzeba robić zmiany tak jak w domu, aby się dobrze się w nim czuć w tym roku mam nadzieję, ze wyjdą wszystkie cebulowe, które posadziłam
ściskam
makkasia 23:54, 06 lut 2016

Ewa777 napisał(a)

Hakonechloa rozjaśni tę rabatę. Może do tego kosmosy czekoladowe?

kosmosy czekoladowe są cudniaste u mnie są od 2 lat ale z zółtymi trawami?...musowo się nad tym zastanowić Ana tak ma
makkasia 23:56, 06 lut 2016

ren133 napisał(a)
Taką rabatę z trzema stożkami ma Ana - do stożków ma dosadzoną runiankę i trawki + begonie a wiosną milion tulipanów Bardzo mi się podoba ta rabata u niej

mnie też
makkasia 00:00, 07 lut 2016

Zielona napisał(a)
Kasiu, co do Twojej rabaty, to najważniejsze w jej planowaniu jest to, że musi dobrze wyglądać z każdej strony. Jej piętrowość trzeba planować od środka, a to ogranicza ilość pięter, bo na najniższe należy poświęcić całą obwódkę. W dodatku najwyższe jest już ustalone. Korona drzewa jest na określonej wysokości. Sebek fajnie radził, by powielić kształt conici i dosadzić dwa stożki. Pomiędzy nimi nie możesz wsadzić niczego wysokiego, bo zaburzą się proporcje pomiędzy drzewem (które wyższe przecież nie będzie i trzeba dać mu przestrzeń na wyeksponowanie płaczącego pokroju). Hochla, czosnki purple sensation na wiosnę (bo te są niższe), może konwalnik plamami w trzech miejscach na obwodzie?... Coś niskiego kwitnącego na lato... Może fioletowe bodziszki w długokwitnącej odmianie?
konwalnik mam, hohlę, i czosnki też ino mi tych bodziszków brakuje a jakie to są długo kwitnące bo jam mam doświadczenie tylko z białym krótko kwitnącym ale za to cholernie panoszącym sie
makkasia 00:05, 07 lut 2016

Juzia napisał(a)
Ale wierzba chyba też wylatuje? Czy nie?

Juziu wylata na bank
makkasia 00:08, 07 lut 2016

Zielona napisał(a)

Ojej... przepraszam, Dziewczyny. Nie było mnie długo i ciężko mi ogarnąć. Ale nawet jeśli wyleci wierzba, to chyba i tak nie można przy świerku sadzić czegoś, co będzie w ciągu sezonu go "dotykało", bo wtedy w tym miejscu zacznie łysieć...

Kasiu - nie czytaj poprzedniego posta. Myślałam, że drzewo zostaje.

nie udało mi się nie przeczytać ale tak jak napisała niżej Juzia cała reszta była baardzo potrzebna
makkasia 00:09, 07 lut 2016

Juzia napisał(a)

Ale wszystko oprócz drzewa się zgadza, więc post raczej pomocny

barwo Ty
makkasia 00:10, 07 lut 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Piękne plany Będzie znowu co podziwiać

Gosiu oby tylko zdrowie było ściskam
makkasia 00:11, 07 lut 2016

gusiarz napisał(a)
Kasik... macham słonecznie i baaardzo wiosennie

Jak się cisze, ze Cię widzę , wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty