Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu » Edycja postu

Makowo na Kociewiu

Basilikum 14:58, 04 lip 2016

to ja tez zajmuje miejsce na lezaczki i czekam na pürzeglad zdjec
malkul 15:48, 04 lip 2016

pracowicie spędziłas widze ten wolny czas. macham wesoło
Margarete 16:02, 04 lip 2016

makkasia napisał(a)

uważam je za duet doskonały
to jest prawdziwy kolor LFC

O jeny jak slicznie....
Margarete 16:08, 04 lip 2016

makkasia napisał(a)
W sobotę byłam na jednodniowym wypadzie na Helu ...tego było mi trzeba
Dlatego dzisiaj robota szła aż furczało
- przycięłam do końca wszystko co było do ścięcia,
- przesadziłam 2 róże (nie naśladować) ale w nowych miejscach na pewno im będzie lepiej
- kupiłam podpórki bambusowe aby podeprzeć leżące po ulewie róże i jak zobaczyłam piękne roślinki to kupiłam: gaury, hortensję Polar Bear, tawułkę Rood, miałam jeszcze w koszyku piękne sadzonki żurawek i jeszcze kilka innych ale z pękającym sercem w końcu z nich zrezygnowałam.
- przesadziłam przetaczniki first love bo mają około metra i pod brzozą się nie mieściły.
- posadziłam zakupy.
- zrobiłam kanciki.
i jestem baaardzo szczęśliwa bo to był baaardzo udany weekend
Fotek nie ma bo skończyłam około 21
życzę pięknego tygodnia

Ale lista...!
Ja cała niedziele tez ryłam w ogrodzie, po deszczu i przy chłodniejszej temperaturze robota szła az miło...
Fajnie masz z tym morzem tak blisko...my i w góry i nad morze jednakowo daleko mamy...
Moja Queen Of Sweden - pamietasz miał dziurki w lisciach - mowiliscie że mam sie nie martwic a jednak....zakwitła 2 kwiatami na poczatku czerwca, potem długa przerwa, teraz znów 2 kwiaty ale maleńkie, w tym jeden od razu przypalony przez te upały...patrze na jej matowe dziurkowane liście i czuje intuicyjnie że cos jej jest tylko nie wiem co....i jak jej pomóc.? Mszyc nie ma, innych robali tez nie , plam cziemnych nie ma...tylko dziurki w lisciach i niezdrowy wygląd, no i słabo kwitnie....

Ogród cudny
Buziaki!
makkasia 22:12, 04 lip 2016

zaglądacie dziękuję
Makowo obfocone o najgorszej porze bo choć świeciło słońce to jednak długie cienie robią swoje.
Dzisiaj kupiłam 2 bukszpany bo miałam dziury w "żywopłocie" i kupiłam żurawki nn za 5 zł sztuka z pięknymi czarnymi łodygami.
Posadziłam wszystkie zakupy, przesadziłam do końca Wielkie first love spod brzozy na różanką i polałam połowę ogrodu gnojówką...
foty ale zastrzegam, że ze Makowo się wiele nie zmieniło i wieje nuuudą

Wejściowa z wyciętymi szałwiami nie wygląda tak jak powinna ale szałwie znowu tłoczą i zaczynają być widoczne stipy

malgorzata_s... 22:22, 04 lip 2016

Kasiu też dzisiaj cięłam drugą połowę buksów.Bonicą mnie zmartwiłaś bo mam ją przy ścieżce i wolałabym aby nie leżała i była niższa. Aga w Jurajskim mocno ją tnie i ma chyba niższą. Fotki cudne jak cały ogród
Juzia 22:30, 04 lip 2016

Kasiu a szałwie ścinasz do zera?
makkasia 22:39, 04 lip 2016

Za kulkami rosły w tamtym sezonie rozchodniki. Przesadziłam je na stożkową a tutaj posadziłam tawułkę rood do nich przesadziłam róże Princess Ann. Obok nich rośnie goździk kropkowany i żurawka, która ma taki sam kolor jak astible - kiedyś strasznie drażniło mnie to przypadkowe połączenie tej czerwieni i różu ale kiedy zostało powtórzone w różach i w tawułkach wydaje się wesołe i zabawne dosadziłąm tam jeszcze jarzmianki i paprocie zobaczymy jak będzie sie to towarzystwo prezentować w przyszłym sezonie.

makkasia 22:43, 04 lip 2016

Juzia napisał(a)
Kasiu a szałwie ścinasz do zera?

są dwie szkoły - do zera i tylko przekwitłe kwiatostany. Na wejściowej ścięłam do zera za dwa tygodnie powinna mieć już nowe "kłosy"
makkasia 22:53, 04 lip 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu też dzisiaj cięłam drugą połowę buksów.Bonicą mnie zmartwiłaś bo mam ją przy ścieżce i wolałabym aby nie leżała i była niższa. Aga w Jurajskim mocno ją tnie i ma chyba niższą. Fotki cudne jak cały ogród

Ja też w tym roku mocno przycięłam i wydaje się, że to jej nie służy wprawdzie jest niższa tylko 150 ale też bardziej skłonna do wylegania, nie ma siły - na jednej gałązce jest mnóstwo kwiatów. Małgosiu moja Bonica rośnie w Makowym 14 lat

Na zdjęciu widać patyki podtrzymujące Bonicę