Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu » Edycja postu

Makowo na Kociewiu

makkasia 19:57, 02 sty 2014

Zielona napisał(a)

Ło matko! Ja się tutaj dzisiaj doczekałam od Was takich komplementów, że aż mnie pąs oblewa. Klimat tworzą ludzie, a nie przedmioty. Wiesz... kiedy byłam w szkole podstawowej, miałam wspólny pokój z Siostrą. Żyliśmy skromnie. Pokój był... hmmmm.... jakby to delikatnie ująć... bardzo, bardzo skromny. Ze starą meblościanką na wysoki połysk, z niskim sufitem, bo w PRL-owskim parterze, z linoleum na podłodze. Zazdrościłam koleżankom pięknych dziewczęcych pokoików, a swoje krzywe ściany kryłam pod plakatami. Moja mądra Mama z uporem maniaka przekonywała: chodź, zrobimy tu razem porządek i zobaczysz, że nawet najskromniejszy pokój, jeśli będzie uporządkowany, może być ładny. I... był. Powiesiłyśmy wyprane zasłonki (stare, w niewyjściowym kolorze), poukładałyśmy książki na starych, niewyjściowych półkach, plakaty powiesiłyśmy prosto, postawiłyśmy zdjęcie w ramce i... było pięknie... Choć żaden z przedmiotów - uwierz mi na słowo - nie był ładny... Bo klimat tworzą Ludzie Wtedy wyczarowała go dla mnie Mama.

Marto to co napisałaś nie jest oklepanym frazesem, "że klimaty tworzą ludzie" ale najprawdziwszą prawdą. Ja również dzieliłam maleńki pokój w bloku z moją siostrą. W moim pokoju była wielka meblościanka z pawlaczami, piętrowe łóżko, biurko brązowe na wysoki połysk, wielki kosz z balonem wina na którym siedziały lalki i maskotki....na ścianach wisiały nasze prace, zdjęcia i wszystko to co dało się powiesić Było to miejsce zaczarowane i baardzo je kochałam, i nigdy nie zapomnę Miejsce tworzone przez rodziców i dwie dziewczynki ...
Teraz często czuję dyskomfort we wnętrzach "idealnych", z przedmiotami kosztującymi koszmarne pieniądze urządzane przez dekoratora, gdzie jest nieskazitelna czystość i wszystko jest genialnie skomponowane i...zachwycam się, i zachwycam, i....jestem szczęśliwa, kiedy wracam do siebie Takie wnętrza mnie inspirują ale też strasznie onieśmielają, nie czuję się w nich swobodnie ...kompletnie nie wiem skąd mi się to bierze ale tak mam. Tutaj nie chodzi o styl bo ja lubię mariaż wszelakich ale chyba chodzi o to, że one są pozbawione indywidualności i nie oddaje charakteru gospodarza....
Dom i ogród jest światem gospodarza. te składniki muszą tworzyć harmonię ....,
Marto ściskam noworocznie ,
makkasia 20:02, 02 sty 2014

Bogdzia napisał(a)
Kasiu własnie podcięlam moją brzoze i teraz wygląda zupełnie tak jak Twoja.
Miłego Sylwestra i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Bodziu ja też trochę ją teraz popodcinałam i nieco przerzedziłam bo potrzebowałam gałązek na wianki
Dziękuję za życzenia i też życzę Ci pięknego Nowego Roku w zdrowiu i szczęściu, i miłości oraz wielu radości płynących z Rododendronowego
makkasia 20:04, 02 sty 2014

Kasik napisał(a)
Piszecie że tniecie drzewka, czy to znaczy że ja mam moją brzozę też ciachać, - a wierzby?

Trochę mam stracha. Mówi się, że każde cięcie pobudza do wzrostu. Co jak wypuszczą nowe świeże gałązki i pomarzną?

Kasieńko obiecałaś mi powiedzieć kiedy mam ciąć - czy teraz -czy jeszcze czekać? Pomocy !!!

Brzozę możesz przyciąć jak potrzeba, wierzbę dopiero jak przekwitną bazie co by pszczółki się najadły
makkasia 20:07, 02 sty 2014

Joku napisał(a)
Lubię ogrody w takiej wersji, zielonej. Rozplenica na zdjęciu kojarzy mi się z ogonem pawia.
Dużo dobrego w Nowym Roku Kasiu!

Baardzo dziękuję za życzenia Tobie życzę również wszelkiej pomyślności w Nowym Roku

Ogon pawia trochę oskubany
Kasik 20:09, 02 sty 2014

makkasia napisał(a)

Brzozę możesz przyciąć jak potrzeba, wierzbę dopiero jak przekwitną bazie co by pszczółki się najadły

Kasiu ta brzoza nigdy nie była cięta. Pierwsi właściciele ja posadzili, a ja nie wiedziałam, że brzozy się tnie. Czy mogę Cię poprosić do siebie byś mi powiedziała jak mam ją uciąć? Ja za chwilke postaram się wkleić jakieś jej zdjęcie
makkasia 20:10, 02 sty 2014

Margarete napisał(a)
Kasiu jakie klimatyczne te twoje świątecznie ozdobione wnętrza............ślicznie...........
Zgapiłam jabłka od ciebie i powiesiłam na moim wiązie w przedogródku, wyglądja slicznie, cieszą oko , szczególnie że ostatnimi dniami jest u nas duzo słońca a one pieknie błyszczą w słońcu ( specjalnie je wypolerowałam przed powieszeniem) a do tego wisza od ulicy, płotekjest niski więc sa widoczne dobrze i budzą zainteresowanie duże tych osób które przechodzą ulica....fajnie

Pozdrawiam cie noworocznie zycząc pomyslności w Nowym Roku 2014 !

U mnie jabłka na wierzbie a Ciebie na wiązie ...musi cuuudnie wyglądać to zestawienie

ściskam Noworocznie baardzo mocno
makkasia 20:52, 02 sty 2014

Kondzio napisał(a)
Szczęśliwego nowego roku 2014 hi hi hi spełnienia marzeń ogrodowych i nie tylko hi hi hi

Dziękować Kondzio - Tobie spełnienia marzeń wszystkich i ZDROWIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
makkasia 20:54, 02 sty 2014

Madżenko, Monte, Dziękuuuuję bardzo i oczywiście tego wszystkiego co tylko chcecie i zamarzycie w Nowym Roku życzę !!!
Kasik 20:58, 02 sty 2014

Tylko się nie śmiej ze mnie co to znaczy "pod oczkiem lub gałązką na zewnątrz "
makkasia 21:01, 02 sty 2014

Dorotko dziękuję za wizytę i witam Cię w naszym gronie
Bardzo mi miło, że Makowo przypadło Ci do gustu, jestem pod wrażeniem, ze przebrnęłaś przez wątek... ale słowa uznania za zdjęcia to mnie zszokowały bo daleko mi baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo do pięknych artystycznych zdjęć wielkiej liczby ogrodowiczan, Niemniej dziękuję i postaram się zasługiwać na te pochwały Trening czyni mistrza
pozdrawiam noworocznie