W Ikea w Krakowie nie ma bukszpanów, właśnie sprawdziłam. U mnie prawdopodobnie dostępnych jest 7 szt. i sie zastanawiam czy jutro nie wysłać córki
Agatko, ja nie robię zakupów roslinnych w OBI, po pierwsze odstrasza mnie cena , a po drugie jakość roślin pozostawia wiele do życzenia. Zdarzają sie rarytasiki ale na takie to ja się nie porywam
pozdrawiam
Moje rosną w przygotowanym wcześniej podłożu, ja mam typową glinę, więc wymieszałam ją z piaskiem i torfem, trochę to trwało, do momentu, aż szpadel lekko zagłębiał się w ziemi i glina już się nie zlepiała, a ziemia była prawie sypka. Czynność wymieszania i napowietrzania ziemi, powtarzałam co 2 miesiące od wiosny do jesieni. Do takiego podłoża dopiero sadziłam wrzosy, wybierałam te najbardziej popularne odmiany Allegro, Allegretto, Arlekin, Sandy, Moulin, te dwie ostatnie odmiany to są wrzosy pączkowe, one u mnie rosną naprawdę bezproblemowo. Ważne też jest, aby zakupiony materiał pochodził od sprawdzonego dostawcy, żeby nie był to jeszcze materiał szkółkarski, bo małe egzemplarze ciężko się przyjmują i żeby nie były przesuszone, ja dokupiłam jesienią kilka wrzosów w OBI były naprawdę ładne, moment zakupu też jest ważny, kupowałam bezpośrednio po świeżej dostawie i od razu sadziłam.
Najwrażliwsze są te najmniejsze rosnące do wys. 15 cm.
Stanowisko lubią słoneczne i suche, a zapewniając im optymalną wilgotność, potrzebna jest odpowiednia ilość ściółki, ja daję korę drobnozmieloną, lub przekompostowaną i dopiero podsypuję tą dekoracyjną Atheny, kupuję ją w OBI.
Agatko ,kupię na pewno w kwietniu mam urodziny więc prezent mus sobie zrobić .W Obi jeszcze nie ma roślinek ,byłam w poniedziałek ,są tylko kłącza i cebulowe .Jak już pojedziesz do Ikea ,to tam masz Obi ,Castoramę koło siebie .pozdrawiam
No, to ja jestem na początku tej drogi. Sadzonka z tamtego roku, ale ładnie wyglądająca, szczepiona na dość wysokim pniu. Już go cięłam,w tym sezonie zobaczę jeszcze, co z nim będzie
Dzięki i pozdrawiam.