Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani » Edycja postu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

JoannA 23:09, 04 mar 2014

W Ikea w Krakowie nie ma bukszpanów, właśnie sprawdziłam. U mnie prawdopodobnie dostępnych jest 7 szt. i sie zastanawiam czy jutro nie wysłać córki
Agatko, ja nie robię zakupów roslinnych w OBI, po pierwsze odstrasza mnie cena , a po drugie jakość roślin pozostawia wiele do życzenia. Zdarzają sie rarytasiki ale na takie to ja się nie porywam
pozdrawiam
Agania 23:14, 04 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Aguś OBI Ikeę możesz na stronie monitorować bo obsługa też na stronce sprawdza, pytałam ich

Małgoś, nawet jakby były Emuś, nie kupi, kupa śniegu spadła mi na głowę idę spać

buziak
Agania 23:16, 04 mar 2014

JoannA napisał(a)
W Ikea w Krakowie nie ma bukszpanów, właśnie sprawdziłam. U mnie prawdopodobnie dostępnych jest 7 szt. i sie zastanawiam czy jutro nie wysłać córki
Agatko, ja nie robię zakupów roslinnych w OBI, po pierwsze odstrasza mnie cena , a po drugie jakość roślin pozostawia wiele do życzenia. Zdarzają sie rarytasiki ale na takie to ja się nie porywam
pozdrawiam

Dziękuję może to i lepiej, że Kraków pusty, ale takiej okazji trudno się oprzeć Joasiu

Ja się porwałam tylko ten jeden raz i ten okaz to Em mi kupił, inaczej nie do zdobycia był na tą chwilę

W OBI łapie okazje
JoannA 23:19, 04 mar 2014

Agania napisał(a)

Joasiu, ja się porwałam tylko ten jeden raz i ten okaz to Em mi kupił, inaczej nie do zdobycia był na tą chwilę

Byczkowski...moje marzenie...ciężko będzie Agatko. Wiosną popytam w szkółkach.
Dobrej nocy
Agania 07:11, 05 mar 2014

Ivvvona napisał(a)
Agatko, kiedy przeglądałam twój wątek natrafiłam na zdjęcia pięknego wrzosowiska. Ja też mam, ale tylko namiastkę bo miejsca dużo mniej, ale mam pytanie - jak dbasz o swoje wrzosy że tak ładnie się rozrastają? Nie masz z nimi żadnych kłopotów? Pytam, bo w ubiegłym roku połowa wrzosów mi padła i to w lipcu! Ładnie przezimowały, wszystkie miały takie same warunki i były tak samo traktowane, a mimo to niektóre padły, a 30 cm obok rosły ładnie. Nie wiem jaka była przyczyna. Może coś poradzisz w tej kwestii? W tym roku też będę dosadzać wrzosów i nie chciałabym popełnić jakiegoś błędu. Pozdrawiam

W kwestii uprawy wrzosów:

Moje rosną w przygotowanym wcześniej podłożu, ja mam typową glinę, więc wymieszałam ją z piaskiem i torfem, trochę to trwało, do momentu, aż szpadel lekko zagłębiał się w ziemi i glina już się nie zlepiała, a ziemia była prawie sypka. Czynność wymieszania i napowietrzania ziemi, powtarzałam co 2 miesiące od wiosny do jesieni. Do takiego podłoża dopiero sadziłam wrzosy, wybierałam te najbardziej popularne odmiany Allegro, Allegretto, Arlekin, Sandy, Moulin, te dwie ostatnie odmiany to są wrzosy pączkowe, one u mnie rosną naprawdę bezproblemowo. Ważne też jest, aby zakupiony materiał pochodził od sprawdzonego dostawcy, żeby nie był to jeszcze materiał szkółkarski, bo małe egzemplarze ciężko się przyjmują i żeby nie były przesuszone, ja dokupiłam jesienią kilka wrzosów w OBI były naprawdę ładne, moment zakupu też jest ważny, kupowałam bezpośrednio po świeżej dostawie i od razu sadziłam.

Najwrażliwsze są te najmniejsze rosnące do wys. 15 cm.

Stanowisko lubią słoneczne i suche, a zapewniając im optymalną wilgotność, potrzebna jest odpowiednia ilość ściółki, ja daję korę drobnozmieloną, lub przekompostowaną i dopiero podsypuję tą dekoracyjną Atheny, kupuję ją w OBI.

Iwonko o wrzosach napisałam też u Ciebie
renatamama3 08:38, 05 mar 2014

Agatko ,kupię na pewno w kwietniu mam urodziny więc prezent mus sobie zrobić .W Obi jeszcze nie ma roślinek ,byłam w poniedziałek ,są tylko kłącza i cebulowe .Jak już pojedziesz do Ikea ,to tam masz Obi ,Castoramę koło siebie .pozdrawiam
GorAna 08:52, 05 mar 2014

Pozdrawiam Agatko wiosennie
Tusiala 08:58, 05 mar 2014

Pokażesz swoje wrzosowisko o tej porze roku?
BASIA8 13:12, 05 mar 2014

Agania napisał(a)
Ale zastałam zimę w tych Dolomitach

Witam Serdecznie po przerwie, ale piękne widoki. Mam nadzieję że wypoczełaś i naładowałaś akumulatory na jakiś czas
Maria667 14:57, 05 mar 2014

Agania napisał(a)

Na początku. go przycinałam, żeby zagęszczał koronę, mój ma gałęzie do samej ziemi, bo chcę go podziwiać w całej okazałości, nie wiem na jaką wysokość chcesz prowadzić koronę swojego wiąza, ładnie wygląda też w kształcie grzybka, wtedy tniesz dużo wyżej

No, to ja jestem na początku tej drogi. Sadzonka z tamtego roku, ale ładnie wyglądająca, szczepiona na dość wysokim pniu. Już go cięłam,w tym sezonie zobaczę jeszcze, co z nim będzie
Dzięki i pozdrawiam.