Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie » Edycja postu

Życie w wiejskim ogrodzie

admete 08:49, 03 lip 2014

Przemku nadrobilam
pisze na tablecie, czekam w poczekalni, klawiatura mnie nie lubi,wiec przepraszam za literowki

Nacieszylam oczy cudnymi zdjeciami.
Warzywnik powala! a obeliski dodaja mu smaczku

no i zdjecia rabat , cudne kompozycje

ciezko mi sie pisze wiec pozdrowienia zostawiam i zmykam
laurowisnia 09:00, 03 lip 2014

Gardener27 napisał(a)
Mam do Was pytanie odnośnie mojej hortensji ogrodowej nn bo nie ma nawet zalążków pączków kwiatowych W lutym wykopałem ją z ogrodu i przesadziłem do donicy po czym do ostatnich przymrozków pędziłem w domu żeby wcześniej zakwitła Po zahartowaniu trafiła na zewnątrz Co dwa tygodnie nawożę Ma piękne zielone liście i jest super ale dlaczego nie kwitnie Czy ona w ogóle w tym roku zakwitnie ?

Przemku miałam podobny dylemat i może już nie mam, gdyż na moich dwóch z trzech hortensji pojawiły się właśnie pierwsze malutkie pączki, więc może będą i następne. Dwie zimowałam w garażu, a jedna była wykopana na wiosnę i wsadzona do donicy. Moje ogrodowe mają pączki już od dawna i też się nie mogłam doczekać w tych doniczkowych, przestałam je nawozić nawet ostatnio, bo ani lisci zbyt ładnych nie miały ani tych kwiatów nie było. Widocznie doniczkowe później zakwitają niż te w gruncie.
iwonaal 10:40, 03 lip 2014

Mirella 11:16, 03 lip 2014

Przemko, Zwróciłam szczególną uwagę na różę wiadomo i powiem że jest piękna.widać że dbasz o nią.
Trzymam kciuki za Śpiącą Królewnę może się obudzi i zakwitnie?
Gardener27 21:14, 03 lip 2014

Alisonek napisał(a)

do usług, jak coś wiem to powiem. wiedzą i doświadczeniem trzeba się dzielić bo inaczej zniknie razem z odejściem człowieka.

Hortka piękna i dorodna, ale o braku kwiatów nie pomogę, ja swoje od Wielkanocy będę próbowała wsadzić do ogrodu i zobaczymy co z tego będzie.

Przemek a masz możliwość popytać o te późne kalafiory??? bardzo mi zależy!

Dzięki Alu jesteś wielka

Byłem dzisiaj w ogrodniczym pani mówiła że już wszystkie rozsady im zeszły i więcej nie będzie W sobotę jadę na lokalny targ więc popytam może będą ale jeszcze się odezwę w tej sprawie Napaliłaś się na te kalafiory Oj muszę je dla Ciebie zdobyć

Pozdrawiam
Gardener27 21:28, 03 lip 2014

asiach napisał(a)
Przemku wpadłam ale nie pomogę. W tym roku sama czyniłam różne zabiegi z przesadzaniem z miejsca na miejsce, wsadzaniem do donic, nawożeniem wiosną i teraz co 2 tyg. i niektóre nie zakwitły, inne mają po kilka kwaitów a jeszcze inne multum. Od czego to zależy nie wiem Może Twoja jest jeszcze młoda? Postępuj tak dalej a może jeszcze zakwitnie i podziękuję z a opiekę
Pozdrawiam serdecznie

Dzięki Asiu za wsparcie i rady Mam wrażenie że ten rok jakiś zaczarowany Nic nie idzie po mojej myśli Ta hortensja to pikuś w porównaniu z moimi pelargoniami w wiszących koszykach Już nie wiem co im dolega Pryskałem chyba je już na wszystko i nic nie pomaga Żółkną im liście pojawiają się plamy i zasychają pędy na amen Dzisiaj zakupiłem trochę jednorocznych i powsadzałem do tych pelargonii co jeszcze żyją reszta poszła na kompost

Ciekawe co z tymi Twoimi różami Ja Ci nie pomogę bo dopiero zaczynam przygodę z różami Mam nadzieję że jeszcze zakwitną

Róże masz przepiekne
A jak tam uprawa pomidorów w słomie czy na słomie ?

Bardzo dziękuję Nawet nie przypuszczałem że tak obficie będą kwitnąć zwłaszcza że sadzone raptem 4 miesiące temu z gołym korzeniem

Pomidorki na słomie mają już czerwone owoce Jutro będę zrywał do sałatki Tylko jest jeden problem Coś zwija im liście chyba to zaraza ziemniaczana po tych deszczach je dopadła

Pozdrawiam
Gardener27 21:30, 03 lip 2014

zabaewa napisał(a)
Hortensje ogrodowe zawiązują pąki kwiatowe jesienią i wtedy trzeba dbać o wodę szczególnie - jak azalie. No i utrzymać kwasowość gleby. A poza tym przez wiosnę i całe lato dostarczać im nawozowe papu nke tylko specjalne do hortensji. Wtedy za rok się odwdzięcznią. Ale powiem Ci, że moje w tym roku też się zbuntowały może zima była za lekka ?

Tak to wszystko wina zimy

A róże w tym roku biją reklrdy poplarnośi - są na prawdę królewskie

Zgadzam się z Tobą Róże w tym roku są przepiękne Szkółkarze zacierają ręce

Pozdrawiam
Gardener27 21:33, 03 lip 2014

Napia napisał(a)

Przemku, róża piękna i wygląda na bardzo zdrową. Ja sadziłam w tym roku Aspirin Rose i też ładnie kwitnie. Dwa lata temu rabatę z różami miałam wyściółkowaną korą, rok temu zdjęłam i teraz mają się lepiej. Ale na zimę i tak obsypywałam je normalnie ziemią.
Trzymam kciuki, żeby hortensja zakwitła
Pozdrawiam

Agnieszko jesteś już drugą osobą która mówi że róże nie przepadają za korą Dobrze że ich nie ściółkowałem tylko chwasty rosną pod nimi na potęgę

Dziękuję za odwiedziny i trzymanie kciuków

Pozdrawiam
Gardener27 21:41, 03 lip 2014

jula81 napisał(a)
Dzięki przemku za info. Posłałam Ci na priv link do hortensji.
Wczoraj byłam u sąsiadki , rozmnozyła sobie hotrensje ogrodową po przez przykopanie pędów. Rozdzieliła je w zeszłym roku i posadziła na ogrodzie na scianie południowej,północnej i zachodniej. Tylko na południowej zawiązały się kwiaty .Natomiast pozostałe miały więcej chłodu i przeciągu i nic.Mówiła że tam najbardziej mrozem ciągnie. Tak jak Twoje Przemku,liście piękne ale bez kwiatów. A może miały glebę małokwaśną?

Bardzo dziękuję za link Dużo ciekawych rzeczy można nauczyć się z tego filmu odnośnie hortensji Ślina mi ciekła przy oglądaniu tych wspaniałych roślin Jakie one dorodne kolorowe i olbrzymie Jednym słowem na bogato

Ja w tym roku ukorzeniłem hortensje ze szczepek uszczkniętych z wierzchołków Posiadam 10 maleńkich roślinek które za parę lat będą piękne

Pozdrawiam
Gardener27 21:48, 03 lip 2014

admete napisał(a)
Przemku nadrobilam
pisze na tablecie, czekam w poczekalni, klawiatura mnie nie lubi,wiec przepraszam za literowki

Nacieszylam oczy cudnymi zdjeciami.
Warzywnik powala! a obeliski dodaja mu smaczku

no i zdjecia rabat , cudne kompozycje

ciezko mi sie pisze wiec pozdrowienia zostawiam i zmykam

Witaj Agnieszko !

Czytałem że ostatnio nie kolorowo u Ciebie Czekasz w poczekalni to pewnie znowu wizyta u lekarza Mam nadzieję że zabieg się uda i wszystko będzie ok

Ubolewam też nad stratami w ogrodzie ale na ten temat wypowiem się u Ciebie

Bardzo dziękuję za wizytę i miłe słowa

Ps. literówek brak na tablecie też wymiatasz

Pozdrawiam