Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy ogrod cz II » Edycja postu

Kondziowy ogrod cz II

Kondzio 07:24, 01 sie 2015

makkasia napisał(a)
Kondzio zazdraszczam Twoim gościom, że mogli na własne oczy zobaczyć te wszystkie wspaniałości na własne oczy. Ogród jest boski a zdjecia robione innym okiem dały mi szersze spojrzenie
ściskam i wielkie gratulacje dla Was

Jak tylko będziesz kiedyś w pobliżu, to zapraszam... Dzięki za miłe słowa
Kondzio 07:24, 01 sie 2015

ka1sia napisał(a)
Konrad, tak dawno nie byłam... no świetnie jest!!! ale miejsce wyczarowałeś!!! chylę czoła... pozdrawiam Was ciepło

Dzięki, my też pozdrawiamy...
Kondzio 07:25, 01 sie 2015

renatamama3 napisał(a)
Kondzio ,ślicznie wszystko wygląda ,kurczę chyba upały Cię nie dopadły tzn Twojego ogrodu ,wszystko takie dopieszczone .Gratuluję

Niestety cały czas trzeba podlewać, dzięki za pochwały
Kondzio 07:28, 01 sie 2015

tusiawka napisał(a)
Cieszę się podwójnie z Twoich odwiedzin u mnie, bo zajrzałaam też do Ciebie i spędziłam tu dłuższy czas.
Ogródowe pokoje są niesamowite, wyglądają jak ogrody pokazowe.
Najbardziej spodobało mi się wrzosowisko z białymi ulami. Kilka razy wracałam do zdjęć.
Warzywnik, to moje marzenie, wielki z elementami architektury, ścieżkami i na dodatek warzywa wyglądają bardzo zdrowo.
Pięknie macie.

Bardzo mi miło, podział na pokoje wymusił kształt działki, która jest długa i wąska (120mx15m), warzywnik najtrudniej jest ogarnąć z uwagi na chwasty wyrastające po zasileniu obornikiem. Cieszymy się bardzo, że Ci się podoba
Kondzio 07:29, 01 sie 2015

margaretka3 napisał(a)
Kondzio, zagadka roślinna do rozwiązania na s. 15 u mnie, pierwsze zdjęcie. Ty albo Andrzej - pomożecie?

Z tego zdjęcia trudno coś powiedzieć, jaką to coś ma wysokość?
Kondzio 07:33, 01 sie 2015

Margarete napisał(a)
Konrad, ja dopiero dzis poprzez zakładke u nas na forum Ogrody Swiata i twój link dotarłam do twoich zdjec z waszej ubiegłorocznej wyprawy do Berlina i Poczdamu. Ja byłam tam w tym roku, w lipcu, niedawno wróciłam i jestem zachwycona Poczdamem, arichetkturą, zadbanymi budynkami, pieknymi pałacami i ogrodami. Obrzeża kwiatowe w Sanssouci poniżej tarasów nadal zachwycaja kolorami, ogrom i przestrzeń tych ogrodów też, cudny Neue Palast w ciągłym remoncie,a Cecilienhof i jego ogród wokół - uroczy (tam odświezone wszystko ze szczególną dbałością ponieważ w tym roku obchodzona jest 70 rocznica podpisania umowy poczdamskiej po II wojnie światowej) dookoła są wszedzie plakaty ze Stalinem, Churchilem..itp ale sam Cecilienhof i ogród boski.
Byłam tez w Ogrodach Świata w Berlinie, urzekł mnie ogród orientalny i chiński, a japoński i koreański nieco rozczarował. Tam tez teraz plac budowy i część ogrodów niedostepna do zwiedzania ponieważ Berlin szykuje sie na wielką światową wystawe ogrodniczą w 2017 roku, duża kasa tam idzie, duże inwestycje i na pewno bedzie pieknie. Może warto zaplanowac tam następna ogrodowiskową wycieczke na sama wystawe albo tuż po to bedzie troszke taniej..
Żałuje tylko bo nie zdązyłam juz do ogrodów Karla Forestera pod Poczdamem i do tej cudownej szkółki...no cóż cos musiałam wybrac, bo byłam tam krótko....i sam Berlin tez pochłonął nam troszke czasu. Ale tak czy tak warto było.
Jak obrobię moje wakacyjne zdjęcia to dołóże do twoich w wątku o ogrodach świata i u siebie cioś wrzuce - dam ci cynk to zobaczysz te miejsca moim okiem

To miałaś wspaniałą wyprawę. My w zeszłym roku byliśmy pod ogromnych wrażeniem tych ogrodów. Musisz koniecznie tam wrócić, żeby zobaczyć ogród Karla Foerstera - jest wspaniały i inspirujący, pełny traw i bylin, niekoniecznie tych najpopularniejszych. Niestety obawiam się, że Twój budżet ucierpi, bo szkółka przy tym ogrodzie jest tak zaopatrzona, że pewnie nie wyjdziesz bez roślin. Pomysł ze zjazdem/wyjazdem w przyszłym roku do Berlina świetny, my jesteśmy za...
Kondzio 07:34, 01 sie 2015

Bogdzia napisał(a)
Konrad przed kupieniem powinienes poobserwowac jakie ptaki bywaja w ogrodzie. W ciemno możesz kupic dla sikorek bo na pewno się pojawia, moze dla szpaków- to budki podobne ale otwór większy. Takie same jak dla sikor są dla wróbli i mazurków a inne ptaki to może jeszcze rudzik sie pojawic ale dla niego budka musi byc specjalna.

http://www.pikinini.pl/dziecko_w_ogrodzie/budka_legowa_dla_rudzika-1
Wszystko o budkach znajdziesz w internecie i sklepy które je sprzedaja również. Musisz jednak wiedziec ze ptaki niekoniecznie wszystkie budki zajmą , lubią takie niczym nie malowane , powieszone otworem na wschód -koniecznie.Czasem pojawiaja sie w ogrodach sowy i dla nich też sa budki , to ciekawy ptak ale wystraszy inne bo na nie poluje.Jeśli kupisz budki dla różnych ptaków to mozesz powiesic ich koło siebie więcej ale na wszystkich drzewach to przesada. Wiele ptaków same buduje gniazda i budek nie potrzebuje np kos , drozd i te ptaki często sa w ogrodach . I pamiętaj o cięciu żywopłotów bardzo wczesnie po zimie lub w lipcu sierpniu po tym jak ptaki wyprowadza sie juz z gniazd.

To zabieram się za obserwowanie ptaków... Wielkie dzięki
Karol99 09:01, 01 sie 2015

Kondzio napisał(a)

Niestety cały czas trzeba podlewać, dzięki za pochwały

Caly tydzien mąją byc upaly, trzeba zbierac sily
A masz nawadnianie czy recznie?
Milka 10:05, 01 sie 2015

U mnie susza totalna, klapły azalie i nie tylko...dzis do późna podlewanie, dobrze, że jutro niedziela rośliny posadzone, najlepiej trzyma się czarnuszka i żurawka
Kondzio 10:09, 01 sie 2015

Karol99 napisał(a)

Caly tydzien mąją byc upaly, trzeba zbierac sily
A masz nawadnianie czy recznie?
mam nawadnianie ale go nie włączam bo bierze za dużo wody i podlewamy ręcznie chcemy żyć eko choć trochę