Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy ogrod cz II » Edycja postu

Kondziowy ogrod cz II

Kondzio 19:15, 02 paź 2017

Wendy79 napisał(a)
Pytanie mi się nasunęło: czy tak wysokie tuje nie zacieniają za bardzo warzywnego?

Też kocham astry, najbardziej za to, że tak kochają je owady. Szukam właśnie jakiejś odmiany do metra wysokości, dosyć sztywnej, w kolorze fiolet lub biały, przed hortensje (bo mi Małżonek rabatę poszerzył o dwa metry )

Teraz u nas na rabatach jest prawie jak w ulu. Tysiące pszczół na kwiatach. Jeśli chodzi o żywopłoty na wiosnę były mocno przycięte (ok.metra) i na tej wysokości będą już utrzymywane. Warzywnik nie jest mały i ma powierzchnię ok. 1 ara od strony południowej. Żywopłoty mają pewnie ok. 3 metrów wysokości. Słońce dochodzi i warzywa rosną dobrze. Nawet bardzo dobrze. Ostatnio gotowałem barszcz ukraiński z 2 buraków. 1 burak ważył 80 dkg i był pyszny.
Basilikum 10:59, 03 paź 2017

Kondradzie warzywnik wyglada smacznie u mnie juz tylko burak lisciowy zostal
margaretka3 11:11, 03 paź 2017

Kondzio napisał(a)

[...] Słońce dochodzi i warzywa rosną dobrze. Nawet bardzo dobrze. Ostatnio gotowałem barszcz ukraiński z 2 buraków. 1 burak ważył 80 normalnie zazdrość dkg i był pyszny.

Potwierdzam! Na własne oczy widziałam te warzywa giganty. Normalnie z zazdrości zęby zaciskałam No ale jak one rosną w takim dobru! Konrad nieźle się oharował, żeby było tak dobre podłoże w warzywniaku. Żem świadkiem

Jesień u Was piękna. Zaczynam rozumieć Wasz zachwyt nad jesiennymi rabatami - chyba dlatego, że wreszcie moja bylinówka nie wygląda źle o tej porze roku.
Pszczelarnia 11:30, 03 paź 2017

A jak w funtach to już nie trzeba dalej pisać. Takie okazje!

Jakie macie dalsze plany ogrodowe? Są już takie?

EDIT: potwierdzam bogactwo warzywnika. I całego ogrodu!

Kondzio 21:05, 03 paź 2017

Basilikum napisał(a)
Kondradzie warzywnik wyglada smacznie u mnie juz tylko burak lisciowy zostal

Burak liściowy też jest pyszny. Niedawno A.robił naleśniki z burakiem liściowym podsmażonym na maśle z czosnkiem z dodatkiem fety.
Kondzio 21:08, 03 paź 2017

margaretka3 napisał(a)

Potwierdzam! Na własne oczy widziałam te warzywa giganty. Normalnie z zazdrości zęby zaciskałam No ale jak one rosną w takim dobru! Konrad nieźle się oharował, żeby było tak dobre podłoże w warzywniaku. Żem świadkiem

Jesień u Was piękna. Zaczynam rozumieć Wasz zachwyt nad jesiennymi rabatami - chyba dlatego, że wreszcie moja bylinówka nie wygląda źle o tej porze roku.

Przy Twoim wkładzie pracy ogród zachwycać będzie zawsze. Właśnie ostatnio rozmawiałem z Mirą, Dzidką i Jasią, że bardzo podobał nam się Perch Hill Sary Raven i bardzo nam się kojarzy z Tobą
Kondzio 21:12, 03 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)
A jak w funtach to już nie trzeba dalej pisać. Takie okazje!

Jakie macie dalsze plany ogrodowe? Są już takie?

EDIT: potwierdzam bogactwo warzywnika. I całego ogrodu!

Tak mamy już częściowo wyklarowane plany. Mamy zaproszenie od Rasamundy również w przyszłym roku z możliwością zobaczenia 3 prywatnych ogrodów w okolicy Upton Grey a później bardziej w kierunku środkowo-północnej Anglii.

Jeśli chodzi o plany ogrodowe w Kondziowym, w przyszłym roku rozpocznie się akcja zagospodarowania sadu
Basilikum 08:08, 04 paź 2017

Kondzio napisał(a)

Burak liściowy też jest pyszny. Niedawno A.robił naleśniki z burakiem liściowym podsmażonym na maśle z czosnkiem z dodatkiem fety.

fajnypomysl, wyprobuje na pewno
ja robie golabki i makaron
Basilikum 08:09, 04 paź 2017

Kondzio napisał(a)

Tak mamy już częściowo wyklarowane plany. Mamy zaproszenie od Rasamundy również w przyszłym roku z możliwością zobaczenia 3 prywatnych ogrodów w okolicy Upton Grey a później bardziej w kierunku środkowo-północnej Anglii.

Jeśli chodzi o plany ogrodowe w Kondziowym, w przyszłym roku rozpocznie się akcja zagospodarowania sadu

a kiedy Bawaria??
Agania 09:13, 04 paź 2017

Wasz ogród ma bardzo rozpoznawalny charakter, piękny warzywnik i angielska aleja...nowa woliera wygląda na dużo większą...nam coś wybiera ryby?