Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 09:50, 15 sie 2016

Anda napisał(a)
Bardzo lubię i podoba mi się Twój uporządkowany busz na rabatach i różanki z trawami. W tym roku wiosną posadziłam trawy na rabatach, ale ich jeszcze w ogóle nie widać.
To co piszesz o Mustead Wood bardzo mnie ucieszyło Nieprzerwane kwitnienie i piękny zapach to jest to
Kanciki wyglądają extra. Muszę sprawdzić, czy moją wykaszarkę mogę postawić pionowo. Trawy w donicach swietnie wyglądają. One u Ciebie w donicach zimują? Oprócz Rubrum oczywiście

Trawy w donicach traktuje jak jednoroczne, chyba że niektore postanowię zadołować zima w ogrodzie. Zatsanwiam sie nad green ice dance. Ma ładny limonkowy kolor więc byc moze znajdzie jesienią miejsce w moim ogrodzie. Nie będę jednak tak robic z roplenicami, bo mam ich juz tak duzo,ze kolejnych dwóch nie zmieszczę. W tym roku roplenice zostają na zimę w donicach, zamierzam ogladać szron na nich zimą . W ubiegłym roku w tych donicach były przez zimę bukszpany, ale to zbyt duży wydatek aby wyrzucać je po zimie do kubła....
Madzenka 09:55, 15 sie 2016

Kindzia napisał(a)
W katalogu Tantau Biedermeier to ta...w necie zupełnie inna...którą masz?

Moje Biedermeier wygladaja identycznie jak w katalogu Tantau, sa białe z delikatnym muśnięciem rózu, aczkolwiek w realu bardziej naturalnie wygladaja niż na zdjeciach w katalogu. Maja podstawowy plus, ze są miniaturowe. Miały rosnąć w doniczkach, ale mam głębokie postanowienie, ze ograniczam donice do niezbędnego minimum.. Zostawiam tylko takie z nawadnianiem i pojedyncze z roslinami ozdobnymi. Wykończyło mnie bieganie z konewkami. Prawdopodobnie Biedermaier lubi wymarzać, wiec musze ją solidnie okopczykować.
Madzenka 10:07, 15 sie 2016

kasja83 napisał(a)

Wowo. Świetnie wyglądają!!Takie ognie ogrodowe!

W ubieglym roku posadziłam rubrum fireworks w lekko zacienionym miejscu i nie było spodziewanego efektu
Ta trawa musi stac w pełnym słoncu wtedy wyglada jak ogień
Kacha123 10:08, 15 sie 2016

Czy dzisiaj słodkie lenistwo i kontemplacja ogrodu?
Choć nie bardzo wierzę, że potrafisz usiedzieć w miejscu
Madzenka 10:11, 15 sie 2016

Kasya napisał(a)
Jak myślisz, czy minerwa przed munstead byłaby ok ?

Czytałam o Twoich dylematach. Wg mnie niestety nie. Munstead ma ciepły odcień, Minerva zimny, niebieskawy. U mnie rosnie przy Souvenir dr du Jamin oraz przy Burgundy Ice i w ogole nei pasuje. Mysle ze to trudny kolor do wkomponowania , najlepiej pasuje do baletu rózu Bonica, Louis Odiesr, ale juz nawet blady róż o brzoskwiniowym odcieniu The Alnwick rose nie pasuje. Chyba znakomicie będzie współgrała z rózami z seri Lavender
Prawdopodobnie u mnie bedzie przesadzona w pobliże Rapsody in Blue. Czekam na drugie kwitnienie aby podjąć ostateczną decyzję
Madzenka 10:13, 15 sie 2016

eee_taam napisał(a)

nie ...dla mnie muszę być daleko od siebie ciekawa jestem co Marzenka napisze...przypomniałam sobie zeszłoroczna klasyfikacje kolorów ...nawet nie umiem tych kategorii powtórzyć

U mnie nawet do Burgundy nie pasuje co mnie zdziwiło, bo Minerva ma zdecydowanie zimny odcien jak Lavender , Novalis. Trudno te odcienie połaczyć z innymi. Mus znów rewolucje jesienia zrobić
Madzenka 10:16, 15 sie 2016

Rench napisał(a)

Piękna i jaka zdrowa. Moje niemal wszystkie już poplamione.
Natomiast Munstead Wood nie jest taki spektakularny jak twój i chyba pierwszy zaczął chorować.

Potwierdzam Alnwick ma u mnei czwarty sezon i praktycznie nie dosięga jej plamistośc mimo,ze wkoło wszystkie inne chorują. Munstead jest podatna na plamistośc aczkolwiek nie tak mocno jak Wiliam, Young Lycidas, Thomas Beckett. Dajemy rade, poobrywaj listki i choroba sie nie pogłębia
Madzenka 10:19, 15 sie 2016

Sebek napisał(a)
A ja głupi mam kosiarkę żyłkową, a kanty sekatorem wycinam, na kolanach... Choć u mnie na obrzeża rośliny się pchają niemiłosiernie, ręczne przycinanie bezpieczniejsze

Rózne narzedzia a nawet drabina odsuwały rosliny z trawniczka i podkaszarka ich nie uszkadzała.
Madzenka 10:22, 15 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
jak M pokazałam zdjęcia to od razu mówił że to podkaszarka zwykła.mać jest ok.mamy ich kosę spalinowa i nasze pole zanim zaczęło mieć aspiracje bycia ogrodem skosula wielokrotnie a wiesz że mało tego nie mamy.slenona tnie tylko trawę tak? Korzeni nie tyka?

Asiu zwykła podkaszarka, z jedna różnica z osłona przekręcajajcą sie po naciśnięciu guzika abys mogła kosic w pionie. Nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej. Korzenie tez podkasza, bo wżyna sie w ziemie na kilka centymetrów.
Podobno najlepsza z kółeczkiem , ktorym jeździsz po podłożu ale o tym dowiedziałam się po zakupie nowej podkaszarki
Madzenka 10:27, 15 sie 2016

eee_taam napisał(a)

wracam z tym wpisem tu ....dobra teraz jeszcze trzeba się cieszyć ogrodem ...ale zrobisz listę wylotową?

Lista wylotowa powstaje ale czekam an drugie tłoczenie.
Na chwile obecna Prince wymaga przesadzenia, bo jest u mnie 2,5 sezonu i nie kwitnie lecz zamiera. Podobnie jest z Astrid Grafin. Inne jesli wypuszczą długie baty będa na razie przesuniete na tyły. Poza tym juz widze, ze kilka róz wymga kolorystycznej korekt np. burgundy i Souvenir pójdą w inne miejsca
golden Cellebration tez pojdzie na tył rabat za inne np. jude the Obscure czy Wedding Piano.

Przedwczoraj wkoprywałam Spirit of Friedom i niechcący wykopała mi sie wsadzają wiosna Kurzfurstin. Mimo ze ma kilka drobnych kwiatów w ogole sie nie ukorzeniła. A potem sie dziwie, ze pierwsze kwitnienie takie słabe....

Poza tym chyba z M pzresądzilismy los wisni kiku.... I kostrzewy na rózance....będzie porządkowanie, ale dopiero wiosną