Martini Soul rzeczywiscie w pąku bardzije malinowa niz bordowa, cos mi sie wydaje ze na razie będzie żarówiasta. Do prawdziwego efektu trzeba poczekac kolejny rok. Róza była sadzona jesienia, wiosna przesadzana (bo mi sie jesienia rozmiar pomylił w katalogu...) wiec potrzebuje czasu na ukorzenienie i prawidłowe kwitnienie. Za rok przyjdzie czas na ocenę
Aspirynę mam posadzona z białymi przetacznikami i kostrzewa Meire'a . Ta róza lubi niebieskawe trawki, ma w plecach miskanty. Jednk musisz wiedziec ze mimo ze jest okrywowa to duza róza, potrzebuje min 1m2 na 1 krzak. Mam je posadzone bardzo gęsto (tak jak zalecają okrywowymi, ok 3 na m2) to tworzą taki gąszcz, ze reki nei mozna w to włożyć.
Jesli Ci nie kwitnie i nie bedziesz płakała z powodu straty drugiego kwitnienia to orzesadzaj pod koniec sierpnia, tylko mocno ja podlewaj. Jesli jednak będa upały to moze stracic wszystkie liscie. Najlepszy moment na przesadzanie to koneic pazdziernika
Latem nie przesadzam róż, chyba ze je wysadzam z donic. Zdarzyło mi sie pojedyncze sztuki -sadzone wiosna -ponownie przesadzić latem, ale zwykle jeszcze nie były ukorzenione i niemal tego nie odczuły. Taka róza musi być potem pod stałym nadzorem, trzeba jej dwa - trzy razy w tygodniu wlać duzo wody w korzeń.
Kindzia jesteś pewna, ze to Bidermeier. Ta róza wg katalogu Tantau osiąga 60-70 cm . Twoja ma równiez inny kolor? Moja młodziutka ma bardzo gesty krzak i widać ze nie łuszczą długich badyli,majestic bardzo kompaktowa
Twoje róże maja orzede wszystkim przewiew przy płocie od strony pola. Moje rosna w zagęszczeniu,za żwyopłotem z thuj sasiadów, w trawach. Nie tylko gęstość sadzenia ale i busz wkoło powoduje plamistośc. Nie ejst jdnak tak złe. Aktulnie proces został zatrzymany bo jest sucho i słonecznie.
Na niektore Austinki trzeba czekac trzy pełne sezony aby nabrały siły w gałazkach, to nie Tantau. Ale warto czekać
Polecam Marolex, używam od trzech lat i jest wg mnie zdecydowanie bardziej niezawodny niż Kwazar. Rokuje do niego rózne nakładki, np lancę doglebową. Mam dwa - jeden do chawstox a drugi do środkow ochrony roslin coby nie pomylić lub resztka srodka nie opryskać roslin.., juz raz tak zrobiłam...