Sebek czekam na fotki, ale ogród taki nieprzygotowany był..... Dzieki za wizytę.
Następnym razem umowimy sie w niedziele , ogród będzie wycackany po sobocie, ciasto upiekę i nigdzie sie nie bedę spieszyć
Mam nadzieje ze mamy nie zgubiłeś?
Ewo kazdego dopada przesyt obowiązków ja mam zawsze tak pod koniec lata, mam lenia a obowiązkow nie ubywa. Jesienia wraca energia, po czym spada w listopadzie i ponownie wraca w grudniu
Aktulanie nadal mam lenia i ciesze sie ze leje:
A. Nie musze być w Jeneiej i ciać bukszpany tesciowej
B. Nie musze robic oprysku u mnei na grzyba choć strasznie sie panoszy (wczoraj zobaczyłam z Sebkiem straszna rdzę na moich brzozach)
C. Ogród sie podlewa co mnie cieszy bo była straszna susza
Najciemniejszy Souvnir Docteur du Jamian, ale złapał u mnie grzyba... Ale u mnei w tym roku kazda róza za wyjatkiem Ascot ma grzyba
Dlaczego nie Ascot?
Gardeners jest bardziej żarówiasty, nie jest tak ciemny jak Tradescant czy MW. Tak samo sie zapowiada Soul. GF jest u mnei trzeci seozn, bardzo słabo kwitnie i jest niski, Soul sie lepiej zapowiada ale na ocenę Soul musisz poczekac do nastepnego sezonu
Zamist GF bardziej polecę Prince (choć u mnie sie trafił słaby ale Rench ma cudownego) a tak samo żarówiasta purpura to np Darcey Bussel - obficie kwitnie i jest jasniejszy od MW ale to podobny kwiat, nawet nie choruje.
Świetnie celujesz! ascot ma pionowy pokroj, ma w czasie pierwszego tłoczenia 1m, po cieciu pod koniec lata osiąga 1,2-1,3 M oprocz samych zalet ma jedna wadę, relatywnie długa orzerwę pomiedzy kwitnieniem
MUnstead Wood ma 80 cm i ciut szerszy pokrój ale tez jest bardzo kompaktowa i ne wypuszcza długich batów, we wrzesniu ma max 1 m, ale za to kwitnie calutkie lato. Ma jednka wadę podobnie jak inne Asutinki cierpi w takie lato jak w tym roku na plamistosć .
Właśnie tak robię gdy jstem zmęczona mniej piszę, podczytuję Na szczęście mam wewnętrzny tryb ostrzegawczy
A poza tym jest teraz strasznie imprezowy okres a ja najbardziej lubię spędzać soboty w ogrodzie
I ogłoszenie z prośba o pomoc. Szukam dla mojej siostrzenicy thuj szmaragd, wysokośc ponad 1 M. Potrzebuje oczywiście w dobrej cenie , najlepiej kopane z gruntu ( po 15 wrzesnia). Jakie macie doswiadczenia z tymi thujkami z marketów, czy przetrwały lato?
Doslnoslazaczki i lubużanki (???) czy macie sprawdzone tanie, dobre zrodło thuj?